Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2021 19:58
Čas čtení 0:51
Martin Adam Pavlík

Mezinárodní vesmírná stanice byla nečekaně vykloněna z letové osy. Testovací zážeh motorů ruské lodě trval příliš dlouho

Mezinárodní vesmírná stanice byla nečekaně vykloněna z letové osy. Testovací zážeh motorů ruské lodě trval příliš dlouho
Zdroj: Getty Images/NASA
NEWS NASA
Uložit Uložené

Modul připravovali pro návrat na Zem pro herečku a režiséra, kteří na stanici natáčeli vesmírné drama.

Jak uvádí The Verge, mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station, zkratka ISS) byla v pátek nečekaně nakloněna poté, co zkušební zážeh motorů ruské vesmírné lodi Sojuz MS-18 pokračoval déle, než se očekávalo.

Jako první o tom informoval deník The New York Times. Personál na palubě ISS údajně nebyl v ohrožení života. Uvedla to kosmická agentura Roscosmos ve svém prohlášení k incidentu.

Pozemní týmy pro NASA a Roscosmos dokázaly znovu získat kontrolu nad stanicí asi 30 minut poté, co ztratili řízení polohování. Je to druhý takový incident na palubě ISS za poslední rok. V červenci se zapnuly manévrovací rakety „nekontrolovatelně“ z ruského modulu Nauka a přeorientovaly ISS asi o 45 stupňů.

Domů
Sdílet
Diskuse