Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2021 v 7:00
Čas čtení 11:08
Vojtěch Vanda

Test brněnských minipivovarů: Ochutnali jsme pivo s vůní léta, pořádně hořký kousek i podprůměrnou sklenici

Test brněnských minipivovarů: Ochutnali jsme pivo s vůní léta, pořádně hořký kousek i podprůměrnou sklenici
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Morava není jen víno, slivovice a zpěv. Najdeš tu i spoustu pivovarů. A ne, o Starobrnu zrovna nemluvíme.

V našem aktuálním testu dokážeme, že Morava není jen o vínu a slivovici, ale i o kvalitních produktech z našich pivovarů. Tedy minipivovarů, abychom byli přesní. Brněnská pivní kultura totiž má co nabídnout, a proto jsme vybrali 10 z nich. 

Každopádně ještě předtím, než nás mrazivé počasí pošle do náruče vysokostupňových speciálů, jsme chtěli vyzkoušet, jak si v porovnání mezi sebou povedou jejich zavedené vlajkové lodě a nejdostupnější kousky. Než se však k testu dostaneme, nejdříve si povíme něco minipivovarech obecně.

Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 v 16:00

Minipivovary

Který pivovar můžeme označit jako malý nezávislý pivovar či minipivovar? Odpověď na otázku nalezneme v Zákonu o spotřebních daních 353/2003 Sb. v paragrafu 82, který jej upravuje. Podle nějž je minipivovarem takový pivovar, „jehož roční výroba piva, včetně piva vyrobeného v licenci, není větší než 200 000 hl“.

K tomu musí splňovat další podmínky: V první řadě nesmí být závislý na jiném pivovaru, a to ať právnicky, tak hospodářsky. To znamená, že jiný pivovar nesmí vlastnit více než 50 % podílu na čistém majetku nebo disponovat více než 50 % hlasovacích práv pivovaru, nesmí mu chybět hlavní výrobní provozní soubor a ani nesmí být uzavřena jakákoliv dohoda, díky níž by šlo přímo nebo nepřímo odvodit závislost na jiném pivovaru.

Druhá podmínka zní, že jejich nadzemní ani podzemní prostory, skladovací či provozní, nesmí být propojeny technologicky ani jinak s prostorami jiného pivovaru. Takový pivovar může vyrábět pivo v licenci v případě, že jeho roční výroba nepřemýšlí 200 000 hl, výroba piva v licenci nepřekročí 49 % jeho roční výroby a pivo je vždy zdaněno základní sazbou.

Pivní kultura je v Česku vskutku velká, proto asi nikoho nepřekvapí, že i minipivovary mají svůj svaz. Velkou část z nich pod sebou od roku 2011 sdružuje Českomoravský svaz minipivovarů, jenž, podle jeho vyjádření, vznikl za účelem poskytování právního a legislativního servisu či vzdělávacího servisu a školení sládků.

Vařičů piva a jejich minipivovarů je totiž velký počet; v roce 2019 jich bylo 490. Svaz své členy dělí na domácí vařiče piva s ročním výstavem do 200 hl nebo minipivovary s roční kapacitou výstavu piva do 10 000 hl.

Pokud se chceš na vlastní oči přesvědčit, že Česko je národ pivařů a že každý kout republiky nějaký minipivovar poblíž má, jistě oceníš, že existuje mapa, na které jsou zaznačeny. Kdyby tě zajímalo, kde všude je můžeš nalézt, koukni na článek Aktuálně.cz.

Jak jsme testovali

Stále platí, že odborníky nejsme. Pivo milujeme, nicméně jsme pouhými fanoušky a konzumenty zlatavého moku, nevyrábíme jej a ani nemáme o jeho vaření potřebné vzdělání. Proto jsme si určili laická kritéria, pomocí nichž jsme zhodnotili kvalitu piva tak, jak jen to laik dokáže, a následně je shrnuli v malém odstavci.

Vzhledem k tomu, že jsme testovali pivo, kterému je věnovaná největší možná péče, bylo od začátku jasné, že všechny vybrané produkty jsou kvalitní. Nejdůležitějším kritériem pro nás proto byla tentokrát chuť. A znovu, i když se nejednalo o piva točená, zahrnuli jsme do hodnocení jejich pěnu, popsali barvu, vůni nebo pitelnost – chtění se napít znovu. Vedlejšími kritérii byla i cena nebo vzhled balení.

Jestliže jsme shledali na pivě něco zvláštního, do popisu jsme to přidali. Piva byla zakoupena ve sklenicích nebo plastu, a to buď z klasických obchodních řetězců, místních obchodních řetězců nebo z restauračních zařízení jednotlivých pivovarů.

Hodnocením na škále od 0 do 10 jsme nakonec vyjádřili naše doporučení, jestli pivo doporučit někomu s odlišnými preferencemi (0) nebo jej rozhodně koupit (10). Pusťme se tedy do toho!

Seznam testovaných piv:

Pivovar Moravia Punkevní 11

EFI Pivovar Desítka

Pivovar STERN Jižanská 11

Lucky Bastard Blond

Pivovar Richard Zahořklá 11

Pegas Ležák světlý

Emanuelova Desítka

Líšeňský pivovar Marvan 11

Hauskrecht Brněnská 11

Pivovar KOS Mr. Kotel 11

Pivovar Moravia Punkevní 11

pivo minipivovary Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Czech Craft Beers a.s., Kytnerova 5, Brno
Cena: 96 Kč (zhruba 64 Kč za 0,5l)
Obsah alkoholu: 4,7 %

Test jsme začali pivem, které je dostupné nejen v prodejnách minipivovarů, ale často ji najdeš i v supermarketech klasických řetězců nebo místního řetězce Brněnka. Jednalo se o Punkevní 11 pivovaru Moravia ve stylové sklenici o objemu 0,75 l. Tento lehce netradiční obal je zároveň opatřen hezky graficky zpracovanou etiketou, na níž člověk zjistí všelijaké zajímavé informace.

Například nám vyzradila celý požitek z moku. Stálo tam, že se jedná o „příjemně pitelnou jedenáctku medové barvy, pivo s vyváženou hořkostí a hutnou, sladovou až chlebnatou chutí.“ My jsme měli zkušenost s Joštem, což je desítka od Moravie, a trochu jsme se zdráhali tomu věřit. Musíme ale uznat, že o stupeň vyšší pivo mělo v sobě něco navíc.

Když jsme si pivo nalili, překvapilo nás, jak krásně a poměrně dlouho držela mokrá pěna. Výrobcům z Czech Craft Beers musíme dát za pravdu s medovou barvou moku, ocenili jsme také sladovo-chmelovou vůni. Když jsme se napili, přišlo nám, že je pivo hořčí; po zabydlení v ústech však na chvilku vytvořilo takovou zvláštní zahořklou (asi tu chlebnatou) chuť, jež nám připomněla, proč se točenému Joštovi, pokud je možnost, vyhneme. 

Lehké zamotání chuťových pohárků doznělo při polknutí, kdy se v ústech znovu rozlila příjemná hořkost. Takže konec dobrý, všechno dobré, chce se říct. Moravia nás příjemně překvapila a jak jsme zjistili později, jednalo se o pivo lépe hodnocené, přestože cena rozhodně není z nejpříznivějších. Tento nepasterovaný a nefiltrovaný světlý ležák je navíc volbou i pro ty, kteří se rozhodli upravit své stravování – je totiž veganské.

Další informace z etikety:

Slady:
plzeňský, vídeňský, mnichovský, pražený ječmen
Chmely na varně: 
herkules, žatecký, poloraný červeňák, saphir, rubín
Hořkost:
25 IBU

Hodnocení: 7,5/10


EFI Pivovar Desítka

pivo minipivovary Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: EFI Pivovar s. r. o. Náměstí 28. října 1903/23, Brno
Cena: 80 Kč (zhruba 27 Kč za 0,5l)
Obsah alkoholu: 4,0 %

Ne každý se však drží nutnosti zaujmout potenciálního zákazníka ještě v regálu, někteří míří na klasiku a jsou si jistí, že se pivo svou poctivou chutí prodá samo. Jako například desítka od pivovaru EFI, pro kterou jsme si byli na Náměstí 28. října. Ostatně i na jejich 1,5 litrové plastové lahvi jsme se dozvěděli, že se jedná o „skvěle pitelnou klasiku, na které nešetřili chmelem.“

K tomu prý jede o vlajkovou loď pivovaru, proto jsme se na něj hodně těšili. Výsledek? Z balení jsme cítili zvláštní sladovou až obilnou vůni piva, které po ochutnání naše chutě spíš zklamalo. Nepochybujeme o tom, že se jedná o poctivě uvařený kousek, nicméně to pověstné gró piva nám opravdu nesedělo. Celý produkt nám přišel plnější, ale říz i pitelnost slabší. Navíc byl podivně „obilný“, což společně s vydatnou hořčinou (potvrzujeme ujetí rukou při chmelení) nedělá v našich očích dobrotu. 

Je nám líto, ale jako „skvěle pitelnou klasiku“ Desítku od EFI opravdu nevidíme. Ale není všem dnům konec, třeba si v budoucnu dáme pověstnou Dvanáctku, která dobrý dojem z tohoto pivovaru u nás zachrání.

Další informace z etikety:

Hořkost: IBU 26
Desítka byla vařená na stupňovitost ze žateckého chmele a českého sladu.
Skvěle vypadá a ještě lépe chutná. 

Hodnocení: 6/10


 Pivovar STERN Jižanská 11

pivo minipivovary Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovar Stern s.r.o. Komárovská 466/16, Brno
Cena: 85 Kč (zhruba 43 Kč za 0,5 l)
Obsah alkoholu: 4,6 %
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105030 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse