Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. listopadu 2021 9:30
Čas čtení 5:51
Adam Novosad

Nejobávanější narkobaron dneška Otoniel: na sex měl rád nezletilé panny s „nula kilometry“ a do USA poslal přes 73 tun kokainu

Nejobávanější narkobaron dneška Otoniel: na sex měl rád nezletilé panny s „nula kilometry“ a do USA poslal přes 73 tun kokainu
Zdroj: Kolumbijská armáda
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Kolumbijský narkobaron Otoniel byl až do konce října nejhledanějším obchodníkem s kokainem na světě. Američané za něj nabízeli 5 milionů dolarů, ale prozradily ho ortopedické matrace a léky na cukrovku.

„Všem kriminálníkům a obchodníkům s narkotiky: buď se vzdáte, nebo si pro vás přijdeme,“ pohrozil kolumbijský prezident Iván Duque Márquez před pár dny, kdy hluboko v džungli zásah armády, policie i zpravodajských agentur vyústil v zatčení nejobávanějšího narkobarona současnosti.

Dairo Antonio Úsuga David, známý pod přezdívkou Otoniel, se dlouhá léta skrýval před spravedlností. Nikdy nepatřil mezi příliš zásadové osobnosti, protože mu v krvi od mládí vřela nenávist vůči systému i kolumbijské vládě. Nakonec však doplatil na ortopedické matrace, které vyžadoval v džungli, a cukrovku.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak vyměnil komunistické militanty za pravicové extremisty.
  • Jak ho kolumbijský prezident přirovnal k samotnému Pablovi Escobarovi.
  • Kde působil Otoniel, když umíral Pablo Escobar a přicházel Cali kartel.
  • Kdy Otoniel poprvé přičichl k tunám pašovaného kokainu.
  • Jak miloval nezletilé holky na sex, které mu posílali vícekrát týdně.
  • Kolik peněz nabízelo USA za jeho dopadení a kolik kokainu tam propašoval.
  • Co ho v džungli, kde se schovával, nakonec prozradilo.
Otoniel
Zdroj: Kolumbijská armáda

Nejobávanější pašerák drog, vrah policistů i vojákůCesta k titulu nejhledanějšího obchodníka s drogami nebyla jednoduchá. Otoniel se prodíral jako řadový bojovník či poskok přes militantní skupiny, měnil svou ideologickou příslušnost, ale postupem času se dostával stále blíže k drogám.

Když už stál v čele kartelu Clan del Golfo, ročně pašoval stovky tun kokainu, údajně si vychutnával sexuální zneužívání nezletilých dívek a v každé chvíli ho hlídalo až osm různých vrstev ozbrojených bojovníků ochotných za svého bosse položit život.


Aktuální kolumbijský prezident Iván Duque Márquez si svou kampaň postavil na příslibu, že zemi navrátí zákon a pořádek. Není se proč divit, že když stovky vojáků a policistů narkobarona Otoniela koncem října zadržely v džungli, světovými médii proletěla fotografie bosse kartelu ve středním věku s tváří přitisknutou k bahnité zemi, informuje BBC.

„Tato akce je srovnatelná jen s pádem Pabla Escobara v 90. letech,“ hrdě prohlásil prezident Márquez ve svém projevu odvysílaném v televizi. „Otoniel byl nejobávanějším pašerákem drog na světě, vrahem policistů, vojáků, společenských lídrů, který do svých služeb verboval nezletilé,“ vyzdvihoval prezident důležitost zásahu.

Otoniel
Zdroj: Kolumbijská armáda

Řadový bojovník mezi komunistickými partyzány

I Otoniel však ve skutečnosti začínal jako řadový bojovník či poskok v militantních skupinách, které symbolizovaly odpor vůči kolumbijskému režimu ve druhé polovině 20. století.

Hrstka ozbrojených skupin vedla v Kolumbii dlouholetou partyzánskou válku, a tak mladý Otoniel našel smysl života v polovojenské organizaci Ejército Popular de Liberación, píše Wikia.

V tomto případě šlo o skupinu s komunistickými a socialistickými ideály, což však Otonielovi nevadilo a s myšlenkami skupiny se ztotožnil. Zjevně mu však nešlo o provedení socialistické revoluce, během níž venkov postupně ovládne urbánní centra země a zavede vládu proletariátu. Příští boss drogového kartelu miloval násilí, zbraně a boj.

Pablo Escobar
Zdroj: Wiimedia/Steve Murphy (Drug Enforcement Administration)

 
Pablo Escobar umíral, Otoniel přičichl k tunám kokainu

V době, kdy ve světě probíhala studená válka, komunistická partyzánská skupina, v níž bojoval i Otoniel, složila zbraně a rozhodla se vytvořit novou politickou stranu. Takto chtěla přejít ke skutečnému ovlivňování věcí veřejných bez násilí, ale Otonielovi se mírový proces nezamlouval.

Nechtěl nic jiného, ​​než zůstat za hranou zákona se zbraní v ruce, a tak rychle zapomněl na komunistické ideály a přidal se ke skupině Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), která se pyšnila svou extremistickou krajně pravicovou ideologií. I když si ke zločinu Otoniel přičichl už u komunistů, teprve nyní se díky AUC pomalu dostával do epicentra drogového pašeráctví.

Začátkem 90. let už v Kolumbii upadal vliv Pabla Escobara, protože jeho medellínský kartel ztrácel sílu i členy a moc stále více přebíral Cali kartel, píše Insight Crime.

V těchto časech dokázal nejprve Escobar a poté Cali kartel ovládat asi až 80 procent světové produkce kokainu a obchodování s ním. Otoniel se tak po přechodu k pravicovým extremistům dostal ke kokainu tak blízko, že o dekádu později se už narkotika stala hlavním bodem jeho zájmu.

Otoniel
Zdroj: Kolumbijské ministerstvo obrany

Region, kde se s kokainem obchoduje nejlépeKolumbijské drogové kartely, často propletené či podporované různými partyzánskými militantními skupinami, se na přelomu tisíciletí drolily na menší odnože. Více lídrů ozbrojených složek věnujících se boji proti režimu i obchodování s drogami si založilo vlastní klany, a tak Otoniel v roce 2005 vstoupil do kartelu Los Urabeños, uvádí Insight Crime.

Název skupiny nebyl vybrán náhodně. Urabá je regionem na severozápadě Kolumbie, který by se dal považovat za jednu z geopoliticky nejdůležitějších oblastí země. Ze západu ho omývá Tichý oceán, ze severu zase Karibské moře s Panamským průplavem nedaleko od kolumbijských hranic. V kombinaci s hustou džunglí, horami a močály představuje Urabá těžko proniknutelnou oblast, kde pěstování koky, výroba kokainu a pašování narkotik do světa vzkvétaly jedna radost.

Kartel Los Urabeños si svou pověst vybudoval, když kdysi čelní představitel extremistické skupiny AUC Daniel Rendón Herrera v letech 2005 až 2006 přebral bojovníky po svém bratrovi Freddym, uvádí americká DEA. Ten se rozhodl položit zbraně, ale bratr Daniel měl opačné plány – udělat z regionu Urabá nové kokainové království. A kdo by mu mohl posloužit lépe než věrný bojovník Otoniel, se kterým strávili roky právě v AUC?

První desítky člunů plných kokainu do Střední AmerikySnaha o vybudování kokainového impéria v Urabá nabírala na obrátkách. Drogový kartel Los Urabeños vysílal desítky člunů naplněných kokainem do Střední Ameriky, kde se zboží přesouvalo z ruky do ruky a často končilo až ve Spojených státech amerických. Když v roce 2009 kolumbijská armáda zadržela Daniela Rendóna Herreru, konečně nastal čas pro Otoniela. Spolu s bratrem se stali lídry kartelu, vysvětluje DEA.

Zbytek je historie. Otoniel v sobě opětovně probudil krvelačnost a nemilosrdnost, kterou prokazoval zejména v dobách aktivního působení v partyzánských armádách. Aby si upevnil svůj vliv, nechal vraždit vojáky, policisty, aktivisty a prakticky kohokoli, kdo mu zkřížil cestu.

Otoniel si svou pověst vybudoval brutálním způsobem vládnutí, protože většinou neměl zájem o diplomacii, ale o tvrdou sílu. Za vše svědčí fakt, že v době zatčení v říjnu 2021 na něj dohromady bylo vydáno 132 zatykačů v různých zemích a za všemožné trestné činy.

 

Měl rád nezletilé panny s „nula kilometry“

Není pochyb o tom, že Otoniel během více než deseti let v čele svého drogového kartelu spáchal trestné činy, za které bude sedět do konce života za mřížemi. Specificky zvrácená jsou však obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých dívek, které vyšly na povrch v roce 2015.

Kolumbijská policie s armádou vypátrala a zadržela desítky členů skupiny, která pro členy kartelu Los Urabeños zprostředkovala prostitutky. Lídryně této skupiny Briseida Machado byla podle odposlechů dokonce svým vůdcům tak věrná, že byla schopná nabídnout jim na sex vlastní 11letou sestru ve chvíli, kdy se jí nepodařilo sehnat jinou holčičku, píše QCostarica.

Otoniel byl podle kolumbijské policie pravidelným zákazníkem, kterému Machado zajišťovala malé holčičky na sex. Z odposlechů během vyšetřování v roce 2015 vyplynulo, že členové Urabeños si od ní objednávali dvě až tři dívky týdně.

Často se opakovala fráze, že žádají dívky s „nula kilometry“, což symbolizovalo nezletilé panny určené výhradně pro nejvýše postavené členy kartelu v čele s Otonielem.

Otoniel
Zdroj: Interpol Kolumbia

Američany naštval 73 tunami kokainuOtoniel nakonec skončil tak, jako dosud většina vůdců drogových kartelů. Dříve či později se vypracoval do pozice, ze které poutal příliš pozornosti, a od roku 2011 kolumbijská vláda postupně zintenzivňovala snahu vypátrat a postavit ho před spravedlnost.

V roce 2017 dokonce americká vláda nabídla odměnu 5 milionů dolarů za informace, které by vedly k jeho dopadení. Američané odhadli, že mezi lety 2003 až 2014 stál samotný Otoniel za propašováním minimálně 73 tun kokainu na území USA. Podle neoficiálních údajů je však toto číslo příliš nízké, protože kartel Los Urabeños každý rok distribuoval stovky tun kokainu do celého světa, píše BBC.

Otoniel se poslední měsíce schovával v regionu Urabá u panamské hranice, kde žil jednoduchým životem, nepoužíval mobil ani nezanechával žádnou digitální stopu a přemísťoval se jen po cestičkách, které dříve zkontrolovali jeho strážci.

V husté džungli ho prozradily ortopedické matrace

Přesto si potrpěl na komfort, který v hornaté džungli vzbuzoval pozornost. Agenti zpravodajských agentur si prý všimli, že členové kartelu kupují a do hor nosí specifické léky na cukrovku, stejně tak ortopedické matrace – a Otoniel dlouhou dobu trpěl bolestmi zad.

Pak už stačilo jen zmobilizovat stovky vojáků, 20 helikoptér, 10 dronů a vydat se pro nejhledanějšího narkobarona současnosti. Za vše mluví záběry z vojenské helikoptéry, v níž voják sedí za kulometem a bez přestávky náboji kropí obranné linie bojovníků kartelu. Proti takové palebné síle už neměli šanci.

„Byla to největší penetrace džungle, jakou jsme kdy viděli ve vojenské historii naší země,“ hlásal kolumbijský prezident Iván Duque Márquez. Otoniel se nikdy nepřibližoval k obydleným územím, ale malé chyby a drobnosti ho nakonec odhalily, uvádí CNN.

Za své skutky však nebude pykat v kolumbijském vězení, protože vláda akceptovala americkou žádost o vydání do USA.

Domů
Sdílet
Diskuse