Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2021 8:30
Čas čtení 5:03
Radim Šlechta

Janis Joplin: Příběh „nejošklivějšího člověka v kampusu“, který za krátkou dobu dobyl svět

Janis Joplin: Příběh „nejošklivějšího člověka v kampusu“, který za krátkou dobu dobyl svět
Zdroj: Getty Image/Bettmann
HUDBA ŽENY, KTERÉ ZMĚNILY HUDBU
Uložit Uložené

Kariéra Janis Joplin byla poměrně krátká, o to však intenzivnější. Představujeme portrét zpěvačky, jíž se láska k heroinu stala osudnou.

Nejošklivější muž v celém univerzitním kampusu. Když se ti podaří takového titulu dosáhnout, určitě to dvakrát nepotěší. Pokud jsi žena, dokáže to s tebou pěkně zamávat. V roce 1964 získala takový titul v krutém hlasování americká bluesová a rocková zpěvačka a jedna z největších hrdinek femisnismu v hudbě Janis Joplin. O té také bude řeč v dalším článku věnovaném ženám, které změnily hudbu.

Pokud se řekne Janis Joplin, většina z nás si vybaví výrazný nakřáplý hlas, který energicky avšak se skrytou nejistotou a smutkem křičí verše své nejznámější skladby Cry Baby. Znalejší si pak představí velké brýle a široký úsměv, někdo dokonce Porsche 365C s výrazným psychadelickým designem. Jedna ze zakládajících členů proslulého „Clubu 27“ ale ve svých verších skrývá mnoho bolesti, úzkosti, ale také (a to především) nezávislosti.

Narodit se jako válečné dítě rozhodně není výhrou, a přestože se Janis narodila až dva roky před jejím koncem, prostředí, ve kterém vyrůstala, bylo konfliktem značně poznamenané a studená válka se rozpoutala jen pár let po pádu Německa. Společnost se potýkala s mnohými problémy, i tak je ale Joplinovi ve městě Port Arthur v Texasu zvládali poměrně dobře.

Doporučeno
Madonna: Zpěvačka, která se stala královnou popu, i když od ní mnozí dávali ruce pryč Madonna: Zpěvačka, která se stala královnou popu, i když od ní mnozí dávali ruce pryč 10. prosince 2021 7:00

Maminka Janis byla obchodnice a její tatínek inženýr a jako nejstaršímu dítěti jí poskytli veškerou péči, kterou potřebovala. Sama Janis se později o svém tatínkovi vyjádřila jako o skrytém intelektuálovi. „Myslím, že mu vděčím za to, že jsem, jaká jsem. Největší událost u nás byla, když jsme se naučili napsat své jméno. V tu chvíli jsme dostali kartičku do knihovny a museli jsme číst. Televize u nás neexistovala,“ popsala v rozhovoru s Davidem Daltonem.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105947 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse