Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2021 22:30
Čas čtení 2:35
Ilona Hobzová

Unavená Národní třída. Takto vypadaly oslavy výročí sametové revoluce v Praze (Reportáž)

Unavená Národní třída. Takto vypadaly oslavy výročí sametové revoluce v Praze (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER 17. LISTOPAD 1989
Uložit Uložené

Praha si připomněla Den boje za svobodu a demokracii.

Hlavní místem oslav 17. listopadu byla jako každý rok Národní třída. Zavítala na ni spousta politiků i tváří veřejného života, kromě toho žila ulice i programem oslav Korzo národní a řadou dalších veřejných i neveřejných akcí nebo demonstrací. Tradiční program ale ovlivnila protiepidemická opatření

Andrej Babiš se bál vajíček

U památníku na Národní třídě se lidé scházeli už v brzkých ranních hodinách. Jedním z nich byl i premiér v demisi Andrej Babiš, který se spolu s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem objevil na Národní třídě už okolo šesté ráno. Doporučila mu to prý ochranka kvůli tomu, že by na něj přítomní mohli začít házet vajíčka.

To se ale nestalo. Celkově se atmosféra na Národní třídě nesla v klidném duchu. Přestože jako každý rok byla pro návštěvníky připravená spousta akcí, debat, výstav nebo instalací, celý program poznamenala protiepidemická opatření. Žádná pódia, povinnost mít nasazený respirátor, akce přenášené online. 

Národní třída
Zdroj: Lucie Kotvalová

Celospolečenská únava z covidové situace jako by se přenesla přímo na Národní třídu. „Je to tu takové nijaké, oproti předchozím rokům.“ „Atmosféra nic moc.“ „Půjdeme na Václavák, tam to aspoň trochu žije.“ I taková slova se nesla prostorem Národní třídy. I přes pestrý program, který Národní třída nabízela, jako by spoustě přítomných něco chybělo.

Národní třída
Zdroj: Lucie Kotvalová

Rušné Staroměstské náměstí

Zatímco na Národní třídě vyzývali organizátoři k nasazování respirátorů, o pár set metrů dál se děl pravý opak. Na Staroměstském náměstí se totiž konala demonstrace iniciativy Chcípl pes. Proti protiepidemickým opatřením a „covidové totalitě“ přišlo bez roušek a rozestupů protestovat několik tisíc lidí.

Doporučeno
Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu 17. listopadu 2023 11:00

Stalo se tak jen hodinu poté, co na stejném místě skončila akce Milionu chvilek pro demokracii. Transparenty podporující Evropskou unii tak vystřídaly vlajky s  přeškrtlými symboly EU. Na rozdíl od předchozích demonstrací, kdy se Staroměstské náměstí změnilo v téměř válečnou zónu, se listopadová akce odpůrců opatření nesla v poměrně klidném duchu.

Staroměstské náměstí
Zdroj: Refresher/Jiří Šmahel

Do kavárny Slavia se vrátil Havel

Vraťme se ale na Národní třídu, konkrétně do známé kavárny Slavia. Ta se totiž v pozdějších odpoledních hodinách zaplnila do posledního místa. Kolemjdoucí se zastavovali i venku, aby přes skla zjistili, co se vlastně uvnitř děje. Plný stav kavárny měl co dočinění s jednou z nejvýznamnějších osobností (po)listopadových událostí. S prezidentem Václavem Havlem.

Václav Havel busta
Zdroj: Lucie Kotvalová

Slavnostního odhalení jeho bronzové busty se účastnila řada významných tváří. Mezi nimi například herečka Aňa Geislerová, která přednesla část Havlova textu Šest poznámek o kultuře. Promluvili také ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Je důležité, abychom na své vlastní velikány nezapomínali. Když to uděláme, tak zapomeneme i sami na sebe, na svobodu a nezávislost,“ uvedl ve své řeči Vystrčil. 

Jako poslední se slova ujala někdejší první dáma Dagmar Havlová: „V určitých obdobích se přejmenovávaly ulice a náměstí, v jiných se bouraly sochy, památníky a busty, nebo se posílaly do lapidária. Já pevně doufám, že tato busta nikdy v lapidáriu neskončí, podobně jako nikdy v této zemi nesmí v lapidáriu skončit svoboda a demokracie.“

Dagmar Havlová Václav Havel
Zdroj: Lucie Kotvalová
Domů
Sdílet
Diskuse