Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Proficio.
29. listopadu 2021 11:55
Čas čtení 1:34
Sponzorovaný obsah

Dřevo a pelety tě zachrání před zimou i vysokými účty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Platby za bydlení a energie ukusují Čechům každý měsíc největší část výplaty. Se začátkem zimy a topné sezóny se soustředíme především na to, kolik nás bude stát vytápění, obzvlášť pokud se jedná o rodinný dům.

Zprávy o zdražování se valí ze všech stran, od spotřebních produktů po benzín, elektřinu i plyn. Krachující dodavatelé, rostoucí zálohy a obavy z vyúčtování rozblikali u mnoha majitelů domů červenou kontrolku. Není ale třeba hned vypínat doma topení a začínat s nedobrovolným otužováním. Řešením může být moderní a ekologický kotel na tuhá paliva.

Proficio
Zdroj: Adobe Stock

Kotelna není, co bývala

Nenechte se mýlit, tuhé palivo neznamená jen uhlí a současné kotelny nemusí být černé a zaprášené. Doba samozřejmě pokročila, a tak moderní kotle spalují nejen uhlí, ale především dřevěné pelety a dřevo, případně spalování kombinují. Díky tomu je jejich provoz výrazně levnější než vytápění plynem či elektřinou a hlavně cena těchto surovin je celkem stálá. Nejlevnější je uhlí, následované dřevem a pak peletami, které se lisují z pilin.

Pro ty, co mají rádi čísla, se při modelovém srovnání jedná přibližně o roční částky 20 tisíc za uhlí, 22 tisíc za dřevo a 25 tisíc zaplatí majitel domu za pelety. Díky široké nabídce dodavatelů paliv si můžete vybírat a uplatnit například množstevní či posezonní slevy. Navíc jde většinou o lokální výrobce a dodavatele pocházející z Česka.

Proficio
Zdroj: Adobe Stock

Appka v mobilu

Ušetřené peníze jsou jedna věc, ale co používání a obsluha? I tady umí moderní kotle na tuhá paliva příjemně překvapit. Zapomeňte na opakované přikládání a vymrzlé návraty do studeného domu.

Plně automatický kotel na pelety je téměř bezobslužný: stačí jednou až dvakrát týdně doplnit palivo. Jeho chod lze ovládat vzdáleně pomocí aplikace z počítače nebo telefonu. Pokud máte dostatečně velký zásobník, nemusíte přikládat třeba týden. Další předností je vysoká účinnost těchto kotlů. To znamená, že téměř všechna energie paliva je využita na vyhřátí vašeho domu. Skladování a přikládání pelet je čisté a bezprašné.

Proficio
Zdroj: OPOP

Další možností je využít takový typ kotle na tuhá paliva, který jednoduše kombinuje topení peletami s dřevem, případně s uhlím. Používání pelet vám přinese už zmíněnou bezobslužnost (například automatické přikládání) a variabilní přechod na dřevo či uhlí zajistí další finanční úsporu za palivo.

Ekologie až na prvním místě

Pro konstrukci i používání kotlů na tuhá paliva platí přísné regulace. V září 2022 u nás skončí možnost používat kotle, které nejvíce škodí životnímu prostředí, a všechny nově vyrobené stroje musí splňovat podmínky pro nízkoemisní provoz podle nařízení Evropské unie (takzvaný ekodesign).

Kotel na tuhá paliva představuje účinný, ekologický a finančně dostupný zdroj tepla pro váš domov. Dokáže plnohodnotně vytopit dům či chatu a ohřívat také teplou vodu.

Domů
Sdílet
Diskuse