Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. prosince 2021 22:34
Čas čtení 1:22
Martin Adam Pavlík

Střelci z Michiganu koupili zbraň rodiče jako vánoční dárek. Nyní jsou obviněni z neúmyslného zabití

Střelci z Michiganu koupili zbraň rodiče jako vánoční dárek. Nyní jsou obviněni z neúmyslného zabití
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

V den, kdy 15letý provinilec střílel, jeho rodiče zavolali do školy, aby prodiskutovali jeho chování.

Jen před pár dny jsme informovali o tragické události, kdy na michiganské škole v městské části Oxford zavraždil 15letý žák jménem Ethan Crumbley čtyři lidi a zranil dalších sedm. Jak píše Vice, kromě mladíka jsou již nově obviněni i jeho rodiče. Údajně totiž dali svému synovi pistoli jako vánoční dárek.

Doporučeno
15letý chlapec střílel na škole v Michiganu, útok si vyžádal 3 oběti na životech a 8 zraněných 15letý chlapec střílel na škole v Michiganu, útok si vyžádal 3 oběti na životech a 8 zraněných 1. prosince 2021 8:07
Strelba škola
Zdroj: TASR/AP

Crumbley byl obviněn jako dospělý z vraždy, pokusu o vraždu, a přestože střelba zdánlivě neměla politický motiv, i z terorismu. Oznámila to okresní prokurátorka Karen McDonald na páteční odpolední tiskové konferenci, přičemž jeho rodiče James a Jennifer Crumbleyovi čelí čtyřem obviněním z neúmyslného zabití.


„Zatímco střelec byl jednotlivec, který vstoupil do školy a stiskl spoušť, byli i jiní lidé, kteří přispěli k událostem ze 30. listopadu, a mým záměrem je, aby nesli zodpovědnost,“ řekla rázně McDonald. „Tato obvinění jsou určena k tomu, aby se ti, kteří přispěli k této tragédii, zodpovídali a abychom vyslali zprávu, že majitelé zbraní nesou odpovědnost,“ doplnila.

Utok v USA
Zdroj: TASR/AP

„Zatímco fyzické rány obětí se začínají hojit, emocionální rány obětí, studentů a celé komunity se budou hojit roky,“ dodala okresní prokurátorka. Okresní šerif řekl, že méně než týden před střelbou koupil Crumbleyho otec 9mm pistoli Sig Sauer. McDonald dále řekla, že zaměstnanec obchodu se zbraněmi, kde byla zbraň zakoupena, řekl, že Ethan tam byl se svým otcem. Řekla, že příspěvky na sociálních sítích naznačují, že Crumbley obdržel zbraň od svých rodičů jako vánoční dárek.


Kuriózní je i to, že podle McDonald poté, co chlapec získal zbraň, jeden z učitelů ho viděl, jak na telefonu hledá munici, což nahlásil vedení a škola kontaktovala jeho rodiče. Jen den před střelbou však matka synovi napsala: „LOL, nezlobím se na tebe. Jen se musíš naučit nenechat se chytit.“

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Úřady uvedly, že mají značné množství důkazů, že střelba byla promyšlena, včetně spisů a videí, které podezřelý vytvořil a ve kterých mluvil o zabíjení studentů. V den, kdy se Crumbley údajně vydal ke střelbě, spolu s rodiči ho zavolali do školy, aby prodiskutovali jeho chování. Jak dále uvádí Vice, paradoxem je, že v Michiganu neexistuje žádný zákon, který by od majitelů zbraní vyžadoval, aby své střelné zbraně uchovávali mimo dosah dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse