Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2021 13:05
Čas čtení 1:03
Radim Šlechta

Signál v pražském metru je už ve všech stanicích kromě jedné

Signál v pražském metru je už ve všech stanicích kromě jedné
Zdroj: Martin Junius/CC0/volně k užití
NEWS PRAHA
Uložit Uložené

V pražském metru už je dostupný mobilní signál i LTE internet. Výjimkou je jedna stanice na trase A.

V pražském metru můžeš od 22. prosince téměř bez omezení volat a projíždět internet, jak se ti jen zlíbí. Dopravní podnik města Prahy na svých webových stránkách oznámil, že v celé síti podzemní dráhy je teď také dostupná síť pro volání, posílání SMS a LTE internetu. Jedinou výjimkou je stanice Jiřího z Poděbrad, která se kompletně revitalizuje. Signálu na této stanici bychom se měli dočkat v příštím roce.

„Dopravní podnik ve spolupráci s konsorciem operátorů (O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic) a společnosti CETIN pracoval od roku 2018 na pokrytí pražského metra signálem vysokorychlostní sítě LTE (4G),“ píše DPP. Poslední kabely nainstalovali technici v noci ze 23. na 24. listopadu.

Na práci jen tři hodiny

Aby se doprava obešla bez zbytečných omezení, pracovali technici převážně v noci během pravidelné výluky metra. Ta trvá obvykle jen 3 hodiny, a na práci tak měli jen omezený čas. Přesto ale instalace mobilní sítě neprobíhaly každý večer.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

„Přednost před nimi měly rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra. Pro umístění vyzařovacího kabelu bylo nejdříve potřeba do stěn tunelu metra navrtat plastové úchytky, u kterých naproti kovovým nehrozí riziko rušení signálu,“ píše DPP.

Na pokrytí nejdelší trasy mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kobylisy se podílelo 50 techniků. Téměř tři kilometry dlouhou trasu pokrývali přibližně dva měsíce, aby signál dobře fungoval v obou směrech.

Domů
Sdílet
Diskuse