Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah Oblastní organizace cestovního ruchu regionu Vysoké Tatry.
6. ledna 2022 10:30
Čas čtení 4:39
Sponzorovaný obsah

Je jedno, jestli se chystáš na oddechovou procházku, nebo na těžší výstup. Díky těmto 7 tipům bude tvá zimní turistika bezpečná

Je jedno, jestli se chystáš na oddechovou procházku, nebo na těžší výstup. Díky těmto 7 tipům bude tvá zimní turistika bezpečná
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Měl bys mít správnou výbavu, nepít alkohol a do mobilu si uložit číslo Horské záchranné služby.

Krásný výhled na pohádkově zasněžené štíty láká stále více lidí na turistiku během zimy. Čerstvý sníh praskající pod nohama spolu s vymrzlými červenými tvářemi a teplým čajem v termosce vytvářejí idylickou zimní kombinaci. Pokud jsi vášnivý milovník hor a chceš zorganizovat výlet do sněhem pokrytých Tater, měl bys vědět, že turistika v zimě je o něco náročnější než v jiných ročních obdobích. Nemusíš se jí ale vzdávat.

Stačí, když si osvojíš několik pravidel, která ti pomohou minimalizovat riziko nehody při pohybu v náročnějším terénu. Ve spolupráci s Oblastní organizací cestovního ruchu regionu Vysoké Tatry ti proto přinášíme 7 tipů, díky kterým bude tvoje zimní turistika dobře naplánovaná, bezpečná a příjemná. Je jedno, jestli se chystáš na snadnější oddechovou procházku, nebo na komplikovanější výstup, rozhodně si je přečti ještě předtím, než vyrazíš.

vysoké tatry, zimná turistika, turistické chodníky
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

1. Správně se obleč a obuj

Vhodné oblečení a obuv jsou při turistice důležité v každém ročním období. V zimě však ještě o něco víc. Když si budeš vybírat, co na sebe, nezapomeň na to, že i když jsou zrovna nižší teploty, při vyšší fyzické námaze se začneš potit. Proto je lepší oblečení vrstvit a zvolit si namísto bavlněného oblečení raději funkční, které odvádí pot.

mačky, topánky
Zdroj: Unsplash/Patrick Schneider

Základem bezpečné túry je samozřejmě také kvalitní pevná obuv. Obuj si vyšší boty, které jsou dobře odolné vůči vodě. Sníh si ale často beztak najde cestu dovnitř, a proto nezapomeň na náhradní ponožky nebo návleky, které zabrání tomu, aby ti sníh napadal do bot. Na boty si můžeš připevnit také turistické mačky či protiskluzové návleky pro jistější krok. Mohou se hodit i turistické hole a podle potřeby i cepín nebo lavinová výstroj. Všechny zmíněné nástroje bys ale měl umět správně používat. Nezapomeň, že povinnou výbavou na turistiku je teplá čepice, rukavice, šátek na krk a sluneční brýle.

2. Drž se otevřených zimních turistických tras

Velkým problémem je, že si turisté často myslí, že když nějakou trasu zvládli v létě, znají ji, a mohou se po ní tedy vydat i v zimě. Je to ovšem velmi nebezpečné. Vždy raději mysli na to, že i když trasu dobře znáš, kvůli sněhu a ledu bude túra mnohem komplikovanější a méně předvídatelná. Některé letní trasy navíc nemusí být v zimě vůbec zpřístupněny. Pokud se tvoje oblíbená trasa z teplejších měsíců kvůli sněhové přikrývce uzavře, vždy to respektuj. Nechceš přece riskovat pokutu a už vůbec ne své zdraví a život.

OOCR Región Vysoké Tatry
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

Mapu celoročně otevřených stezek, které jsou vhodné i pro zimní turistiku, najdeš zde. Trasy si můžeš vyhledávat podle náročnosti. Pamatuj ale na to, že otevřená stezka nemusí znamenat, že je i upravovaná a bezpečná. Pokud jsi začátečník nebo se jen chceš nadýchat čerstvého horského vzduchu, můžeš se vydat na nenáročnou procházku z Hrebienka ke Studenovodským vodopádům. Je to lehká, téměř dvoukilometrová trasa, kterou zvládne každý za přibližně 50 minut. Doporučujeme se cestou zastavit i na Rainerově chatě.

Pokud však toužíš po pořádném výšlapu, můžeš si zvolit celodenní túru z Belianských do Vysokých Tater. Tato trasa necelých 20 kilometrů a budeš na ni potřebovat přibližně pět a půl hodiny. Možností je mnoho. Od výstupu na nejvýše položenou a celoročně otevřenou Téryho chatu až po příjemnou zimní túru na Popradské pleso nebo Slezský dům.

vysoké tatry, zimná turistika, turistické chodníky
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

3. Na túru se předem pořádně připrav

Jelikož jsou podmínky pro zimní turistiku náročnější, je obzvláště důležité je všechny předem zohlednit, a celou túru důkladně naplánovat. Nesmíš zapomenout na to, že v zimě jsou dny podstatně kratší a setmít se může opravdu rychle. Bude tedy lepší, když si přivstaneš a na túru vyrazíš v časných ranních hodinách, protože po sněhu chodíme přirozeně pomaleji. Při plánování mysli na to, že na sestup budeš potřebovat přibližně 70 % z času, který jsi potřeboval na výstup. A nezapomeň ani na časovou rezervu. Příroda umí být totiž pořádně nevyzpytatelná.

OOCR Región Vysoké Tatry
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

Počasí je třeba sledovat i během zimy, před túrou si vždy ověř aktuální výstrahy, zda nehrozí sněhové bouře, případně laviny. Můžeš tak učinit nejen na internetu, nejpřesnější informace se dozvíš v Tatranských informačních kancelářích nebo u Horské záchranné služby.

Součástí přípravy by mělo být určitě i horské pojištění a před odchodem na túru se zapiš do knihy vycházek a túr ve tvém ubytovacím zařízení. O předpokládané trase a příjezdu informuj i své blízké.

4. Lavinový vyhledávač ti může zachránit život

V létě se nejvíce obáváme bouří, v zimě zase lavin. Na svoji túru si proto vybírej takové stezky, které neprocházejí přes lavinové dráhy. V případě zvýšeného lavinového nebezpečí si zvol raději trasy v nižších polohách a vyhni se hřebenovým úsekům. Největší jistotou je ovšem lavinový vyhledávač, který si můžeš připevnit na tělo. Je to přístroj, bez kterého bys do vysokohorského terénu vůbec neměl vstupovat. Před lavinou tě ​​sice neochrání, ale může ti zachránit život tím, že vyšle signál na další podobné zařízení, pokud tě lavina náhodou zasype.

OOCR Región Vysoké Tatry
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

5. Alkohol na túru nepatří

Je jedno, jestli se chystáš na lyže, sněžné skútry, snowboard, procházku nebo turistiku, alkohol při těchto aktivitách vynech. Pokud chceš s přáteli popít, počkejte, než se vrátíte domů do tepla. Dokola omílaná fráze „dej si alespoň jednoho, aby ses zahřál,“ může být skutečně nebezpečná. Alkohol v těle totiž představuje další riziko, a to zejména při minusových teplotách. Na túru si s sebou vezmi spíše teplý čaj v termosce, který tě příjemně zahřeje.

6. Nutnosti do batohu

Každý zkušený milovník turistiky ti dosvědčí, že bys v zimě měl mít v batohu náhradní rukavice, ponožky a termotriko. Přibalit si můžeš i náplasti na drobná zranění nebo zpevňovací obvaz jako první pomoc, která se ti v horách může hodit, ale také baterku, kdyby tě zastihla tma. Důležité je mít u sebe dostatek tekutin a to ve zmiňované termosce nebo dvoustěnné láhvi, která dokáže udržet teplo, abys tělu nezpůsobil šok příliš studenou vodou. Nezapomeň něco na zub. Zvolit můžeš například energetickou tyčinku, která ti rychle dodá energii.

sneh, turistika, termoska
Zdroj: Unsplash/Yann Allegre

7. Ulož si číslo horské záchranné služby

Jak jsme v úvodu zmínili, zimní turistika může být o něco nebezpečnější. Proto bude lepší, když na túru nepůjdeš sám, ale ve skupině. Ideální bude, když bude mít každý z vás plně nabitý mobil a v něm uložené číslo slovenské Horské záchranné služby — 18 300. Novinkou je i mobilní aplikace, která nahlásí tvou přesnou polohu a usnadní záchranářům případné pátrání.

Pestré aktivity

A pokud se ani s těmito tipy na turistiku v zimě necítíš, nevěš hlavu. V Tatrách na tebe přece čeká spousta jiných zajímavých aktivit. Navíc tě můžeme ujistit, že pořádné tatranské lyžování ani zdaleka není jedinou možností. V Tatranské Lomnici najdeš horskou bobovou dráhu dlouhou 482 metrů a ve Starém Smokovci můžeš zažít zábavnou denní i noční sáňkovačku z Hrebienka.

OOCR Región Vysoké Tatry
Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

Ve Smokovci ale můžeš vidět i nádherný Tatranský ledový dóm, na který bylo použito neuvěřitelných 225 tun ledu, nebo si můžeš užít adrenalinovou jízdu na sněžných skútrech. Seznam možností je dlouhý. Můžeš se svézt lanovkou, prožít bláznivý den v termálním aquaparku, užít si příjemné wellness s výhledem na zasněžené vrchy nebo vyzkoušet kryoterapii. Jedno je však jisté. Ať už vyrazíš za turistikou, odpočinkem nebo adrenalinovým zážitkem, Tatry tě vždy okouzlí.

objev zážitek přesně pro tebe
OOCR Vysoke Tatry
Zdroj: OOCR Vysoké Tatry

Realizováno s finanční podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

OOCR Región Vysoké TatryOOCR Región Vysoké TatryOOCR Región Vysoké TatryOOCR Región Vysoké Tatry
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse