Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
3. ledna 2022 v 8:38
Čas čtení 1:38
Tereza Šnajdrová

ČHMÚ: V těchto krajích do pátku hrozí vzestup hladin řek. Koncem týdne se výrazně ochladí, bude až −8 °C

ČHMÚ: V těchto krajích do pátku hrozí vzestup hladin řek. Koncem týdne se výrazně ochladí, bude až −8 °C
Zdroj: Usplash/Aaron Burden/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Nízký stupeň nebezpečí před vzestupem hladin řek platí od dnešního odpoledne až do pátečního večera.

V novém roce zatím padá jeden teplotní rekord za druhým a zdá se, jako by zima byla tatam. Ač ještě v pondělí budou rtutě teploměrů dosahovat hodnoty 11 °C, koncem týdne se podle Českého hydrometeorologického ústavu výrazně ochladí. Než k tomu ale dojde, v několika krajích České republiky bude platit výstraha před zvedáním hladin v některých říčních profilech, a to již od dnešního odpoledne.

Doporučeno
Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? 31. prosince 2021 v 9:00

Nízký stupeň nebezpečí v souvislosti se zvedáním hladiny řek bude platit od dnešního odpoledne až do pátku. Na pozoru by měli být především obyvatelé v částech Libereckého, Plzeňského, Jihočeského, Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje. V ostatních částek republiky by situace neměla být nijak vážná.

Zvedání hladiny řek je způsobeno oteplením, ale také přívalovými dešti, s nimiž se v posledních dnech potýkáme. Ještě v pondělí bude zataženo, oblačno a od západu k nám postupně budou proudit přeháňky, a to jak dešťové, tak sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 7 do 11 °C a na pozoru by ses měl mít i před silným větrem, který může místy dosahovat rychlosti 70 km/h.

I v úterý očekáváme převážně zataženou oblohu. Na většině území bude pršet a déšť se v pozdějších hodinách promění na déšť se sněhem nebo sněžení. Rtutě teploměrů se pak přes den budou držet mezi 7 a 12 °C a v noci klesnou na 7 až 3 °C.

Ve středu se ochladí a teploty se budou pohybovat od 2 do 6 °C. Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky a během dne budou teploty pomalu klesat. Nejnižší noční teploty by pak měly být 5 až 1 °C.

Doporučeno
Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu 29. dubna 2024 v 10:27

Ve čtvrtek k nám opět přijde mráz, proměnlivá oblačnost a sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 2 až −2 °C a neohřejeme se ani přes den. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 1 do 5 °C.

Podobné počasí bude i v pátek, avšak s tím rozdílem, že v horských oblastech by rtuť teploměrů v noci mohla klesnout až na −7 °C. Bude oblačno, zataženo, místy sněhové přeháňky a nejvyšší denní teploty se dostanou až na 5 °C.

O víkendu by mělo být 0 až 5 °C, v noci pak 1 až −8 °C. Bude oblačno až zataženo, místy polojasno a těšit se můžeme i na sněhové přeháňky. 

Domů
Sdílet
Diskuse