Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2022 12:30
Čas čtení 5:51
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů roku 2021, které lidé přehlédli

10 nejlepších filmů roku 2021, které lidé přehlédli
Zdroj: Dimbo Pictures, Neon Heart Productions
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Média jim moc pozornosti nevěnují a to je škoda, protože některé z těchto filmů jsou úžasné.

V roce 2021 byla kina řadu měsíců zavřená. Filmům z tohoto seznamu je to ale jedno, protože by se do těch českých stejně nedostaly. Pokud je chceš vidět, musíš sledovat zahraniční weby, koupit si je digitálně nebo půjčit přes nějaký systém.

V některých případech jde o nezávislé či artové snímky, v jiných jednoduše o filmy, které nejsou moc masové, nebo je distributoři z nějakého důvodu neprotlačili. Najdeš zde i filmy z roku 2020, ovšem zhlédnout se daly až v roce 2021.

Nejde o žádné extrémně pomalé nebo nudné umělecké záležitosti, které ve 100 minutách vyprávějí děj, který by se reálně dal říci za 15 minut. Níže najdeš skvěle natočené, obsahově bohaté, zajímavé a originální filmy, které média a diváci trestuhodně přehlíželi.

Doporučeno
10 nejočekávanějších seriálů roku 2022 10 nejočekávanějších seriálů roku 2022 4. ledna 2022 12:30

Test Pattern (režie: Shatara Michelle Ford)

První celovečerní, režijní, ale i scenáristický film afroamerické filmařky Ford rozhodně nenudí, ale režisérka si dává načas, aby zachytila ​​atmosféru, pocity postav a aby postupně budovala napětí a nevraživost mezi zamilovanou dvojicí Reneshou a Evanem. Snímek zobrazuje začátky jejich vztahu, randění a následně i soužití. Renesha jednoho dne začíná v nové práci, no a noc předtím ji kámoška vytáhne do baru na jednoho panáka.

Z jednoho panáka je jich vícero a nakonec si od šarmantního muže v baru vezme i drogy. O několik hodin později se se zamlženou pamětí a v opojení alkoholu a drog probouzí vedle něj téměř nahá. Sice nebyl násilný a ona se sexem souhlasila, ale využil toho, že ji opil a zdrogoval. I to všechno ale požila dobrovolně.

Znásilnil ji neznámý muž, nebo se tomu Renesha mohla vyhnout, kdyby chtěla? Film na to doslovně neodpovídá a místo toho se zaměřuje na vztah Reneshy s jejím mužem Evanem, kterému se svěří hned ráno po osudné noci. Čekají je nervy drásající návštěvy nemocnic, ale i nepříjemné a narůstající napětí v jejich vztahu. Test Pattern je autenticky sexy, ale zaměřuje se spíše na psychický vývoj postav.


Saint Maud (režie: Rose Glass)

Režisérka Rose Glass natočila během kariéry množství krátkých filmů a videí, ale až Saint Maud je jejím debutem. Jedná se o originální, skvěle natočený horor, který je více o atmosféře, děsivém tónu a postavách než o bubácích a výskocích ze tmy. 

Zdravotní sestra Maud pečuje o umírající pacientku. Ta nechce odejít z tohoto světa v klidu, ba naopak toho chce zažít co nejvíce, nevyjímaje sexuálních požitků. Maud se ji jako hluboce věřící osoba snaží ochránit před zatracením, o což ovšem její zaměstnavatelka nejeví velký zájem. Střet dvou odlišných světů vede ke srážce, jejíž následky pocítí obě ženy.


Little Fish (režie: Chad Hartigan)

Snad nejemotivnější film v článku zobrazuje vztah Emmy (Olivia Cooke) a Judea (Jack O'Connell). Snímek skáče v různých časových obdobích a retrospektivně nám představuje jejich začátky. V současnosti jsou manžely a milují se, nicméně ve světě vypukla problematická nemoc připomínající Alzheimera. 

Může ji dostat kdokoliv a zatím na ni neexistuje lék. Nemoc způsobí, že člověk pomalu zapomíná na části svého života. Zapomenout může kompletně na všechno. V jeden okamžik je vše v pořádku a v další vteřinu lidé netuší, kdo jsou a co dělají. 

Když si Jude a Emma začnou na Judeovi všímat prvních příznaků, čelí jejich vztah a psychická pohoda velké zkoušce. Na obzoru se jeví světýlko naděje v podání experimentální léčby, která však Judeovi může ublížit víc než záhadná nemoc. Snímek je plný emotivních scén, které pramení přímo ze zapomnětlivosti a odcizení lidí. Originální námět navíc prodávají povedené herecké výkony.

Shiva Baby (režie: Emma Seligman)

Máme zde další debut. Emma Seligman se objevila z ničeho nic v roce 2018 s krátkým filmem Shiva Baby. Zahrála si v něm Rachel Sennott jako židovská dívka přivydělávající si v sex byznysu. O 3 roky později jsme měli vidět celovečerní verzi tohoto příběhu se stejnými herci. Rachel Sennott je v roli vynikající, když zvládá prodat náročné psychické stavy hlavní postavy velmi důvěryhodně.

Ta jimi prochází na shivě, obřadu, který předznamenává týdenní truchlení za zesnulé. Danielle se na smutečním obřadu ocitne po boku kamarádky, se kterou měla romantický vztah, ale vůbec jim nevyšel. A aby toho nebylo málo, dorazí chlápek, se kterým měla sex jen několik hodin dozadu. Není však sám. Danielle zjišťuje, že má dítě a úspěšnou manželku, která cítí, že se znají víc než jen jako přátelé.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108536 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse