Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2022 11:36
Čas čtení 1:38
Ilona Hobzová

V Česku roste počet reinfekcí koronavirem. O co jde a proč se o nich teď začalo více mluvit?

V Česku roste počet reinfekcí koronavirem. O co jde a proč se o nich teď začalo více mluvit?
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky počty reinfikovaných nadále porostou.

Ministerstvo zdravotnictví začalo v poslední době v oficiálních statistikách zvýrazňovat počty reinfikací nemocí covid-19. Ty jsou podle výzkumů velmi vzácné, mohou ale pomoci k šíření viru. V Česku se jen za středu znovu nakazilo 4 689 lidí. Co vlastně reinfekce znamená a proč je důležité její počty v souvislosti s pandemií sledovat?

Zvýšené riziko přenosu

Na reinfekci, tedy opětovné nakažení se stejnou nemocí po více než šedesáti dnech od předchozí potvrzené pozitivity, má velký vliv varianta omikron. Studie zdravotnických pracovníků ve Velké Británii zjistila, že nakazit se koronavirem znovu, je poměrně vzácné.

Z 6 600 účastníků výzkumu se opakovaně nakazilo jen procento z nich. Vědci ale také zjistili, že lidé, kteří jsou znovu infikováni, mohou nést vysokou hladinu viru v nose a krku a nevykazují příznaky. To může být velkým problémem především kvůli tomu, že se výrazně zvyšuje riziko přenosu viru. 

Domů
Sdílet
Diskuse