Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2022 20:11
Čas čtení 1:22
Viktor Kniš TASR

Mark Zuckerberg přišel za jeden den o 31 miliard dolarů, vypadl z top 10 nejbohatších lidí světa

Mark Zuckerberg přišel za jeden den o 31 miliard dolarů, vypadl z top 10 nejbohatších lidí světa
Zdroj: TASR/AP
NEWS MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

I další spoluzakladatelé společnosti Meta čelí bezprecedentnímu poklesu osobního majetku.

Hodnota majetku Marka Zuckerberga, zakladatele sociální sítě Facebook, se za jeden den snížila až o 31 miliard dolarů. Byl to jeden z největších jednodenních poklesů bohatství a odstartovaly ho výsledky Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, které byly za 4. čtvrtletí slabší, než se očekávalo.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

Meta zažila historický kolaps akcií poté, co její výsledky ve středu odhalily, že v minulém čtvrtletí nezaznamenala žádný měsíční nárůst nových uživatelů Facebooku. To vyvolává obavy o budoucí příjmy společnosti. Akcie společnosti Meta se ve čtvrtek krátce po otevření burz propadly až o 26 %.

Mark Zuckerberg
Zdroj: Photo by Michael Reynolds-Pool/Getty Images

Vypadl z top desítky

Prudký pád akcií snížil Zuckerbergovi, výkonnému řediteli společnosti, čistý majetek na zhruba 92 miliard dolarů ze 120,6 miliardy dolarů ve středu na konci obchodování podle žebříčku Bloomberg Billionaires Index. To stačilo, aby 37letý Zuckerberg poprvé od července 2015 vypadl z první desítky nejbohatších lidí světa.


Jednodenní ztráta bohatství ve výši 31 miliard dolarů, způsobená poklesem akcií, je druhá největší v historii a mohly by jí konkurovat jen kolísavé výkyvy hodnoty majetku Elona Muska, šéfa a zakladatele Tesly. Ten ztratil loni v listopadu 35 miliard dolarů za jeden den, kdy se akcie Tesly propadly po jeho aktivitách na sociální síti Twitter.

Musk se tehdy zeptal uživatelů, zda by měl prodat 10 % ze svého podílu ve společnosti. Jeho čisté jmění se propadlo i minulý týden, a to o 25,8 miliardy dolarů.

Propadli se i Zuckerbergovi kolegové

I další spoluzakladatelé společnosti Meta čelí bezprecedentnímu poklesu osobního majetku:

  • Dustin Moskovitz, 79. nejbohatší člověk světa s čistým majetkem 21,2 miliardy dolarů, na konci obchodování ve středu ztratil přibližně 3 miliardy dolarů.
  • Eduardo Saverin s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů přišel o více než 4 miliardy dolarů.
  • Osobní majetek Sheryl Sandberg, provozní ředitelky společnosti Meta, v hodnotě 2,5 miliardy USD klesl o více než 100 milionů dolarů podle údajů sestavených agenturou Bloomberg.

Neuspokojivé příjmy firmy Meta prohlubují problémy společnosti, která čelí vyšetřování regulačních úřadů po celém světě. Firma se zároveň snaží odůvodnit svůj strategický posun a investice do konceptu tvz. metaverza, který má nahradit internet. Mladší z uživatelů se zase přesouvají k platformám jako Tiktok a Youtube.

Domů
Sdílet
Diskuse