Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2022 7:00
Čas čtení 14:29
Vojtěch Vanda

Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor)

Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov
REFRESHER RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Co se to na ukrajinsko-ruské hranici děje? Odpovídal odborník z Univerzity Karlovy Jan Ludvík.

Zhruba 1500 kilometrů. Na papíře se může zdát, že je to velká dálka, v porovnání se světovými měřítky se ale jedná o velice krátkou vzdálenost. Přesně taková dělí nejvýchodnější cíp České republiky od zákopů v Donbase. Tady se v posledních týdnech připravují jednotky ukrajinské armády a čekají, co se bude dít za zemí nikoho na druhé straně.

Ruská federace totiž přesunula zhruba 100 tisíc vojáků na své západní hranice a změnila téma debat v celé Evropě. V Pobaltí, na Ukrajině, v Bělorusku, ale i v dalších zemích se již nemluví o koronaviru, ale o stínu války, jenž nad východní Ukrajinou visí od roku 2014.

Situace ve světě nám není lhostejná. Přestože nepodporujeme žádné válečné konflikty, natož násilí samotné, je třeba o válečné situaci na planetě informovat.  Pokud chceš nahlédnout pod pokličku válečné mašinerii, porozumět válečným konfliktům (atentát na Kásima Sulejmáního, protesty v Izraeli, atd.), možná tě zaujme předplatné REFRESHER+. Po jeho pořízení budeš mít všechny prémiové články k dispozici.

V konfliktu mezi Ukrajinskou armádou a armádou separatistů ze samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky podporovaných Ruskem, přišly o život tisíce lidí, přičemž podle informací OSN 3 000 z nich byli civilisté. Nyní se konflikt může rozhořet do otevřené války. Proč?

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Jak moc reálný je otevřený konflikt na Ukrajině, co chce Vladimír Putin a hrozí něco České republice? Zeptali jsme se odborného asistenta na Katedře bezpečnostních studií IPS FSV UK a člena univerzitního centra excelence Pražské centrum pro výzkum míru Jana Ludvíka.

V tomto článku si přečteš:
  • Co se děje na ukrajinsko-ruské hranici
  • Co předcházelo celému konfliktu
  • Čeho se bojí Ruská Federace a Vladimír Putin
  • Jestli může znovu vypuknout válka na východní Ukrajině
  • Jestli Česku nebo Slovensku hrozí reálné nebezpečí
  • Jak reagují síly NATO

V médiích se hovoří o tom, že je Evropa nejblíže k velkému válečnému konfliktu od druhé světové války. Souhlasil byste?

To je těžká otázka. V principu je určitě nejblíže velkému válečnému konfliktu od konce studené války, jelikož tehdy proběhly podobné momenty a Východ se Západem se souběžně připravovali na velkou válku. Jmenujme například kubánskou nebo berlínskou krizi, v nichž na sebe americké a sovětské tanky mířily prakticky z několika metrů. 


Proč vůbec k nynější eskalaci mezi Ukrajinou a Ruskem došlo?Načasování není úplně snadné vysvětlit, jelikož existuje několik dlouhodobých procesů. Rusko, po konci studené války, jednoduše mocensky upadlo, Sovětský svaz se rozpadl a dnes má pocit, že architektura, která v Evropě vznikla, nerespektuje jeho důležitost a bezpečnostní zájmy. Proto chce nějakým způsobem nastolený řád změnit tak, aby byl pro něj přívětivější a výhodnější.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109862 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí článku?

  • Co se děje na ukrajinsko-ruské hranici
  • Co předcházelo celému konfliktu
  • Čeho se bojí Ruská Federace a Vladimír Putin
  • Jestli může znovu vypuknout válka na východní Ukrajině
  • Jestli Česku nebo Slovensku hrozí reálné nebezpečí
  • Jak reagují síly NATO
Domů
Sdílet
Diskuse