Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2023 11:00
Čas čtení 3:55
Kuni Nguyenová

Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš

Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš
Zdroj: Facebook/Mark Zuckerberg
ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA FACEBOOK MARK ZUCKERBERG META PODNIKÁNÍ
Uložit Uložené

Toto jsou střípky ze života Marka Zuckerberga, které o něm možná nevíš.

Pokud používáš, nebo jsi minimálně slyšel*a o Facebooku, Messengeru, Instagramu nebo WhatsAppu, Marka Eliota Zuckerberga ti asi příliš dlouho představovat nemusíme. Zakladatel a generální ředitel společnosti Meta, pod kterou tyto sociální platformy spadají, se narodil 14. května 1984 ve White Plains v New Yorku a dnes slaví 39. narozeniny. 

Doporučeno
Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum 29. dubna 2023 6:00

Proč je ale logo Facebooku modré, kolik ročně vydělává a proč nevyužil svoji moc k tomu, aby zabránil jednomu z největších geopolitických napětí? Toto jsou zajímavosti ze života technologického guru, které tě rozhodně překvapí.

První chatovací službu vytvořil již ve 12 letech. Pro svého otce 

Zuckerberg se o počítače zajímal již od velmi raného věku a technologické produkty začal vyvíjet mnohem dříve, než si většina z nás dokáže představit. Jeho první program pro zasílání zpráv totiž nebyl Facebook, nýbrž takzvaný „Zucknet“, který vytvořil již ve věku 12 let. Program byl určen primárně pro jeho otce, zubaře. Ten ho používal ve své zubní ordinaci, aby ho na recepci mohli informovat o novém pacientovi či pacientce, aniž by na něj museli křičet přes celou místnost.

Doporučeno
Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? 12. června 2023 9:30

Zucknet ale posloužil i celé rodině Zuckerbergů pro společnou komunikaci uvnitř domu. „Byla to v podstatě naše malá síť uvnitř domu Zuckerbergů a byla to zábava,“ uvedl dříve šéf společnosti Meta. „V podstatě to byl předchůdce pravděpodobně mnoha různých nápadů na sociální software, které jsem prozkoumal v průběhu času,“ dodal. 

V dětství spolu se svými přáteli vyvíjel také různé zábavné počítačové hry. Rodiče si jeho talentu brzy všimli, a tak svému synovi najali soukromého počítačového lektora Davida Newmana, aby k nim docházel jedou týdně a učil Marka nové techniky. Jeho lektor později prohlásil, že si často připadal jako žák spíše on sám.

Proč je Facebook modrý?

Příběh o tom, jak Zuckerberg založil Facebook ve svých studentských letech na univerzitní koleji, popisuje film Sociální síť (The Social Network). Filmový tvůrci ale vynechali důvod, proč na Facebooku a v mobilní aplikaci dominuje modrá barva a zřejmě se to ani nikdy nezmění.

Doporučeno
FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích 4. května 2023 11:00

Zuckerberg pro The New Yorker přiznal, že trpí červeno-zelenou barvoslepostí. To znamená, že mu nefunguje jeden ze tří čípků, které pomáhají právě tyto barvy vidět. Barva, kterou vidí nejlépe, je modrá, a tak pro něj byla jasnou volbou. „Modrá je pro mě nejsytější barva. Vidím celou modř,“ řekl tehdy pro The New Yorker.

Jeho roční mzda je 1 dolar

Kolik si myslíš, že šéf technologické společnosti, která dohromady čítá 3,59 miliardy uživatelů, aktivních alespoň na jedné platformě společnosti Meta, může brát? Klidně i několik miliard ročně? Kdepak. Výplata výkonného ředitele Mety je ve skutečnosti pouhý jediný dolar ročně.

Doporučeno
Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? 30. března 2023 8:30

Výdělek jednoho dolaru ročně přitom není ojedinělou záležitostí. První počátky této tradice sahají do poválečného období ve 20. století. Během druhé světové války se někteří z předních podnikatelů rozhodli nabídnout své služby vládě zdarma. Jelikož existoval zákon, který prezidentovi nedovoluje přijímat bezplatnou službu od podnikatelů, zrodil se koncept jednodolarového platu. Jedním z prvních byznysmenů, který tento postup přijal, byl Lee Iacocca z automobilové společnosti Chrysler Corporation v roce 1978, aby zlepšil stav své společnosti po ropné krizi.

Kromě toho, že snížení příjmů na jeden dolar ročně zlepšuje obraz generálního ředitele před veřejností a vede také k získání investic, jde o jednu bezespornou výhodu: šéfové firem, včetně Zuckerberga, se tím mohou vyhnout odvodu daní vládě. Členové „jednodolarového klubu“ byli (nebo dodnes jsou) také zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, zakladatel Applu Steve Jobs nebo šéf Tesly, SpaceX a Twitteru Elon Musk.

Doporučeno
Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? Velký přehled výplat: Kolik si vyděláš v Česku jako lékař*ka, prodavač*ka nebo řidič*ka a kolik ti zaplatí u sousedů? 21. dubna 2023 6:00

Rozhodně to ale neznamená, že by se měl Zuckerberg špatně – příjmy totiž nedostává z běžné výplatní pásky, nýbrž z nákupu akcií a výnosů spojených s chodem firmy, kterou založil. 

Údajně zabil kozu laserovou pistolí

Zuckerberg je známý tím, že si na Nový rok vždy dá nějaké speciální předsevzetí. V roce 2011 si usmyslil, že bude jíst maso pouze ze zvířat, která sám zabil. Během této doby pozval na večeři zakladatele a generálního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho. V rozhovoru pro Rolling Stone Dorsey vyprávěl svůj zážitek, když byl vyzván k tomu, aby vyprávěl o svém „nejpamátnějším setkání se Zuckerbergem“.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse