Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2023 11:00
Čas čtení 3:49
Kuni Nguyenová

FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích

FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích
Zdroj: Weber
REFRESHER ARCHITEKTURA BYDLENÍ ČESKO EKONOMIKA PODNIKÁNÍ PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Díky inovativní technologii lze vytisknout lavičku nebo židli do 30 minut. Jaká je budoucnost 3D tisku ve stavebnictví?

V pražských Štěrboholech vzniklo zhruba před půl rokem české centrum na komerční bázi, které za pomoci metody 3D tisku vyrábí schodiště či lavičky. Vytisknuté produkty pak směřují do měst, k developerům, architektům i širší veřejnosti. Za nápadem stojí značka Weber, spadající pod stavební skupinu Saint-Gobain, a redakci Refresheru umožnila sledovat stroj na 3D tisk „v přímém přenosu“.

Doporučeno
Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička 24. března 2023 10:00

Technologie 3D tisku je proces, kdy se vytváří trojrozměrné objekty z digitálního souboru. To znamená, že objekt vzniká pokládáním vrstev materiálu na sebe. Většinou se používá na výrobu produktů z plastu nebo betonu.

Weber k tomu využívá robotické rameno, které za pomoci speciální cementové směsi zvládne vytisknout až 12 metrů dlouhé a 3 metry široké stavební prvky. „3D tisk nevyplňuje betonem celý objem tisknutých předmětů a prvků, ale využívá ho jen na potřebných místech. Při stejné či vyšší pevnosti a odolnosti je možné ušetřit desítky procent materiálu,“ vysvětlují zástupci firmy. 

Doporučeno
Rybu bez lovu ochutnáš i v Česku. Zeptali jsme se šéfa Revo Foods, jak probíhá 3D tisk „lososa“ Rybu bez lovu ochutnáš i v Česku. Zeptali jsme se šéfa Revo Foods, jak probíhá 3D tisk „lososa“ 28. října 2022 11:00

Podívej se na video z místa dění, kde se komerční 3D tisk odehrává: 

Doba samotného tisku je pak závislá na náročnosti daného stavebního prvku. Například exteriérové schodiště (o rozměrech 300 × 40 × 100 cm) trvá vytisknout v průměru 110 minut. S běžným designovým zahradním nábytkem si ale robotické rameno poradí rychleji. Lavičku zvládne vytisknout za 30 minut, a židli „dá“ dokonce za 20. 

Domy nebo mosty. 3D tisk je již v Evropě odzkoušený

V zahraničí se 3D tisk ve stavebnictví již využívá například ke stavbě mostů či budov. Ostatně i Weber má s touto metodou již sedm let zkušeností, a to v Nizozemsku, kde se nachází jeho globální kompetenční centrum. S pomocí 3D tisku zde vyrábí například prvky pro mostní konstrukce, experimentální domy a další stavební řešení. 

Doporučeno
Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér 6. března 2023 8:30

Jeden z prvních mostů vznikl v roce 2017 pro město Gemert, přes který dodnes prochází chodci, cyklisté, ale i místní farmáři se svými trakaři. Weber v Nizozemsku dosud vytiskl také obytný bungalov Milestone, který je podle zástupců firmy již několik let obýván. Unikátním projektem je most Nijmegen Bridge z roku 2019. Měří 29 metrů, čímž se stal nejdelším 3D vytisknutým mostem na světě. 

Nejdelší most ze 3D tisku na světě Nijmegen Bridge.
Nejdelší most ze 3D tisku na světě Nijmegen Bridge. Zdroj: Weber

„Významnou roli hraje v Nizozemí 3D tisk například ve výstavbě infrastruktury. Tisknou se zde opěrné zdi pro parky a k zastávkám hromadné dopravy, opěrné stěny bazénů, kanalizační šachty, propustky či exteriérová schodiště,“ popisuje blíže zástupce nizozemské pobočky Peter Paul Cornelissen. 

Doporučeno
Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum 29. dubna 2023 6:00

V Česku dosud podobně vznikl projekt v Českých Budějovicích, a to první plovoucí 3D vytisknutý dům na světě Prvok od Buřinky a sochaře Michala Trpáka.

Ani trocha materiálu nepřijde vniveč, hlásí firma

Zástupci stavební firmy poukazují zejména na výhody 3D tisku. Využití 3D technologie ve stavebnictví může přispět ke zrychlení a zefektivnění procesu výstavby. Tisknuté prvky údajně dokážou oproti běžným monolitickým stavbám ušetřit až 80 procent práce v místě výstavby. Celý proces stavby se tak zrychlí až o 60 procent. „To, co by za použití tradičních postupů bylo téměř nemožné realizovat, zvládne 3D tisk během několika hodin,“ říká Robert Kazda, ředitel společnosti Weber a člen skupiny Saint-Gobain.

V naší galerii se můžeš zblízka podívat, jak takový 3D tisk schodiště probíhá:

Weber, 3D tiskWeber, 3D tiskWeber, 3D tiskWeber, 3D tisk
Zobrazit galerii
(6)

Inovativní technologie navíc přispívá k udržitelnosti, jelikož se v procesu výroby šetří stavebním materiálem. „Díky projektové dokumentaci přesně víme, jak udělat konstrukci stabilní a vyváženou a přitom optimalizovat množství stavebního materiálu,“ popisuje Marek Zadina, který se ve firmě věnuje business developmentu pražského centra s 3D tiskem. „Vzniklý cementový odpad navíc recyklujeme do podoby znovu využitelné cementové drtě. Ani trocha materiálu tak nepřijde vniveč,“ dodává.

Doporučeno
Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti 27. dubna 2023 6:00

Pokud si to tedy shrneme, zadavatelům i realizačním firmám údajně 3D tisk šetří významné množství času, nákladů i odpadu. V oblasti architektury navíc přináší novou tvůrčí svobodu.

Lavičky z 3D tisku brzy najdeš i po městech a parcích

Weber experimentuje s 3D tiskem v Česku teprve od počátku letošního roku. Své architektonické prvky však chce prosadit zejména do interiérů i veřejného prostoru. Dosud je například daroval některým institucím či zástupcům měst. Jedná se zejména o okolí Prahy, v hledáčku jsou ale i vzdálenější místa. „Dosud jsme sice prodali několik laviček, nyní je ale spíše darujeme, například městu Jičín,“ říká Zadina pro Refresher.

Doporučeno
Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? Nejlevnější exotika pro práci na dálku: Kde si za českou mzdu můžeš dovolit pohodlný život? 30. března 2023 8:30

Designový nábytek by se měl po městech a parcích objevovat nejspíš v průběhu léta. Větší zakázky pak firma očekává na přelomu roku.

Jak vypadá schodiště nebo jiné stavební prvky po vytisknutí? Otevři si naši galerii a dozvíš se víc:

Weber, 3D tiskWeber, 3D tiskWeber, 3D tiskWeber, 3D tisk
Zobrazit galerii
(10)

Společnost věří, že 3D tisk zpřístupní nejen lidem z oboru, ale i širší veřejnosti. „Každý může přijít se svým vlastním návrhem. Ten bude následně vytisknut,“ vysvětluje Zadina. Weber se chystá také spolupracovat s dalšími firmami, které se inovativní technologií zabývají nebo ji do budoucna chtějí vyzkoušet. Pro ně proto bude vyrábět speciální cementové směsi pro 3D tisk.

Doporučeno
FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví 27. března 2023 13:43

Kolik toho výrobky z 3D tisku vydrží? To se v Česku ještě testuje

Navzdory svým úspěchům v zahraničí však Weber na českém trhu začíná s jednoduššími „výtisky“. Důvodem je zejména specifická místní legislativa, která zatím 3D tisk nezařadila do podobných norem, jaké mají běžné monolitické stavby. Týkají se certifikace výrobků a určení, za jakých okolností a jakou hmotnost na sobě výrobek ze 3D tisku vydrží. Tyto parametry ještě musí projít tuzemskými laboratořemi.  

Pokud vše proběhne hladce, firma v příštím roce plánuje rozšířit výrobu prvků do interiéru i exteriéru. Do budoucna by se pak v Česku chtěla zaměřit i na tisk ještě větších a komplikovanějších stavebních prvků, podobných těm, které dosud vznikly v Nizozemsku. 

Doporučeno
9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 6. ledna 2023 13:00
Metoda 3D tisku se promítá nejen do stavebnictví a architektury, ale i do potravinářské výroby. V Refresheru jsme ti dříve přinesli rozhovor se šéfem vídeňského startupu Revo Food. Jeho veganská alternativa lososa je vytvořená ze 3D tisku, díky čemuž chuťově, ale i svou strukturou a vzhledem napodobuje svůj rybí protějšek. „Losos“ ze 3D tiskárny je dostupný po Evropě včetně Česka.
Domů
Sdílet
Diskuse