Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2023 8:30
Čas čtení 2:57
Adriana Královičová

Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér

Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér
Zdroj: Archív: Eduard Jančík
KULTURA ARCHITEKTURA BYDLENÍ DESIGN INTERIÉRU IKEA
Uložit Uložené

Architekt Eduard Jančík ti doporučuje Ikea produkty, které podle něj splňují ideální poměr ceny, designu a kvality.

Ikea si našla velké množství fanoušků, hlavně mezi studenty a mladými lidmi, kteří si začínají zařizovat své první příbytky. Najdeš tam pěkné produkty za dobrou cenu, což lidé s nižším budgetem na bydlení jistě ocení. S architektem Eduardem Jančíkem ze studia GRUP architects jsme si popovídali o tom, které kousky má nejraději a doporučuje je z hlediska dobrého poměru kvality a ceny.

„Ikea produkty jsem často ve svých projektech použil a také rád používám. Důležité je dobře to nakombinovat, aby v interiéru byla zdravá rovnováha značek, protože někdy je u Ikea produktů snadné sklouznout do toho, že najednou máte interiér zařízený komplet jednou značkou, protože mají tak širokou nabídku,“ radí na úvod.

ikea,nábytok,bývanie,interiérovy dizajn
Zdroj: Archív: Eduard Jančík

Ne každý si chce a umí dovolit architekta a interiérového designéra. Zařízení celého interiéru z produktů řetězce je zlatá střední cesta, i když v některých prostorách to může být komplikované. „Ikea produkty nic nezkazíte, ale nižší cena může být například na úkor toho, že jste omezeni rozměry. Musíte si vybírat z určitého tvaru produktů, ne jako když máte interiér navržený od architekta s atypickými prvky na míru, skříně z truhlářské výroby atd.,“ dodává.

Doporučeno
Povyš styl své kuchyně na nový level. Známe nejvíc insta friendly doplňky, které teď vládnou interiérům Povyš styl své kuchyně na nový level. Známe nejvíc insta friendly doplňky, které teď vládnou interiérům 6. února 2024 8:00

V některých případech také nelze porovnat životnost produktů s renomovanými značkami. Platí to hlavně u sedaček. Kuchyně značky Ikea jsou podle Eduarda v pořádku, ale problém může opět nastat ve specifickém prostoru, pokud si chceš vyskládat kuchyni z různých modulů. To může být v rámci prostoru omezující v důsledku určitých rozměrů, které kuchyně Ikea mají. Kterými výrobky z řetězce podle architekta nic nezkazíš? 

Postel, komoda a noční stolek

„Určitě musím zmínit minimalistickou kolekci ložnic MALM. Byla představena v roce 2015, ale i ta dnešní je fajn. Je to určitě jedna z mých oblíbených kolekcí,“ tvrdí. Minimalistickým, stylovým nábytkem z kolekce ložnic MALM nic nezkazíš. Z této jednoduché série si můžeš vybrat noční stolek, dýhové rámy postelí s úložným prostorem, komody či pracovní stoly v bílé, hnědé a černé barvě.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

„V této kolekci najdete spoustu produktů, ze kterých si můžete vybírat. Mám pocit, že v minulosti byl kladen větší důraz na detail, ale určitě tím ani teď nic nezkazíte,“ přibližuje.

Skříňku ze série Malm si můžeš vybrat také ve třech barevných provedeních. Jejich design je opravdu minimalistický, s dostatkem úložného prostoru.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

 

„Některý nábytek či produktový design značky Ikea je opravdu výborný. Je to také tím, že za tím designem stojí dobrý, známý designér. I když z kolekce MALM se už mnoho produktů nevyrábí, určitě můžu doporučit barový servírovací pult k posteli či nízké noční stolky,“ dodává.


Noční stolek má dvě zásuvky. Povrch materiálu je hladký, zvolit si můžeš provedení ve třech barvách.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

 

Režný, přírodní koberec

„Jutové koberce mám rád proto, že působí na člověka v interiéru příjemně. Nemůže za to jen samotný materiál, ale také zemité barvy,“ tvrdí. Hladce tkaný koberec LOHALS v přírodní barvě je vyroben z juty. Hodí se například do interiéru, který je zařízen ve stylu japandi.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

 

Vlněný koberec

Koberec HJORTSVANG ze 100% vlny přírodní barvy je ručně tkaný zručnými řemeslníky. „Je to ruční práce, určitě ho doporučuji. Koberec je vyroben z kvalitního materiálu, v přírodních tónech. Ty dokáží interiér uklidnit. Má krásné detaily, je sice trochu dražší, ale kvalitou odpovídající ceně,“ říká.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

Lněné ložní prádlo

„Lněná povlečení zvládnou v interiéru vytvořit úplně jiný pocit. Je to přírodní materiál, má schopnost přinášet do našich příbytků relaxaci. Povlečení DYTÅG je vyrobeno ze 100% přírodního lnu,“ komentuje architekt. Len se považuje za nejsilnější a nejpevnější přírodní vlákno. Má pozitivní vliv na pokožku, vytváří ležérní pocit a pomáhá ti při odpočinku. Na výběr máš neutrální vzhled tmavě šedé, bílé či krémové barvy.

ikea,nábytok,bývanie,interiérový dizaj
Zdroj: Ikea

 

Koupelnový set

„Z produktového designu bych sáhl po doplňcích do koupelny či kuchyně. Jedná se o přírodní dekorace vyrobené z bambusového dřeva a korku. Bambusové doplňky jsou výjimečné tím, že jsou z přírodního materiálu. Proto jsou tak příjemné, jsou blízké k člověku. Žádná umělá hmota, žádná imitace dřeva. Hodí se do jakéhokoli interiéru, nejvíce bych je kombinoval s kamenem. Zkrátka kus přírody,“ doporučuje architekt.

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

Čtyřdílný koupelnový set DRAGAN vytváří v místnosti uklidňující atmosféru. Koupelnu dokáže přeměnit na prostor, kde můžeš relaxovat. Cena se liší od typu produktu.

ikea,nábytok,interiérový dizajn,bývanie
Zdroj: Ikea

Pracovní stůl

„Jednoznačně musím doporučit minimalistický pracovní stůl. Série BEKANT je moje oblíbená. Stoly jsou inteligentně navrženy tak, aby lidem usnadnily práci,“ dodává. Přizpůsobit lze i výšku, a to díky nastavitelným nohám. Na výběr máš čtyři barevná provedení. 

ikea,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Ikea

Přestože architekt Eduard Jančík už není rozpočtem odkázaný jen na Ikeu, sám má dosud některé produkty ve svém interiéru. V galerii uvidíš, jak je sladil u sebe doma.

ikea,nábytok,bývanie,interiérovy dizajnikea,nábytok,bývanie,interiérovy dizajnikea,nábytok,bývanie,interiérovy dizajnikea,nábytok,bývanie,interiérovy dizajn
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse