Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2023 13:00
Čas čtení 4:13
Tereza Šnajdrová

9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023

9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023
Zdroj: Herzog & de Meuron/volně k použití
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

V roce 2023 bychom se měli dočkat výstavby těchto devíti obdivuhodných budov.

V minulém roce jsme se v oblasti architektury dočkali mnoha prvenství. V New Yorku byl postaven nejštíhlejší mrakodrap světa, v Kataru vyrostl první „upcyklovaný“ mrakodrap světa a Diébédo Francis Kéré se stal prvním africkým architektem, který kdy získal prestižní Pritzkerovu cenu. I v tomto roce mají vzniknout nové stavby, které budou určovat podobu světa. Toto je 9 nejočekávanějších staveb roku 2023.

Doporučeno
Česká architektonická soutěž zná své vítěze. Toto jsou naše nejlepší stavby Česká architektonická soutěž zná své vítěze. Toto jsou naše nejlepší stavby 2. listopadu 2022 11:36

Národní knihovna Izraele, Jeruzalém, Izrael

Velká proměna v tomto roce čeká izraelskou národní knihovnu, která se spolu s velkým archivem knih, rukopisů a fotografií přestěhuje do nové budovy poblíž parlamentu. Tu má postavit švýcarská architektonická kancelář Herzog & de Meuron a má odrážet hodnoty instituce jako otevřenost a přístupnost.

Budova se bude pyšnit výrazným obloukem, který má připomínat obrovský blok vytesaný do skály a do jehož cementu bude pro zachování tradice přimíchán místní vápenec. Uvnitř bude kolem čtecího sálu o rozloze 50 500 metrů čtverečních rozmístěno zázemí včetně posluchárny, centra pro mládež a různých výstavních prostor. Přízemí bude výrazně prosklené, aby si kolemjdoucí mohli prohlédnout předměty z fondu knihovny. 

Národní knihovna Izraele
Zdroj: Národní knihovna Izraele/volně k použití

Velké egyptské muzeum, Gíza, Egypt

Přestavba Velkého egyptského muzea stojí více než 1 miliardu dolarů (téměř 23 miliardy korun) a pracovat se na ní začalo už před pěti lety. Přesun nejcennějších předmětů lidské historie byl však provázen několika zpožděními, ale zdá se, že letos by již mohl být dokončen.

Stavbu o rozloze 490 tisíc metrů čtverečních navrhla dublinská architektonická kancelář Heneghan Peng Architects a najdeš v ní jak výstavní prostory, tak i konzervační centrum a vysoké atrium, ve kterém bude umístěna socha Ramsese II. Prosklené fasádě dominují trojúhelníkové tvary, které se prolínají celou budovou a slouží jako odkaz na sousední pyramidy v Gíze.

Velké egyptské muzeum
Zdroj: Velké egyptské muzeum/volně k použití

Nordø, Kodaň, Dánsko 

V Kodani by měla vyrůst nová stavba z dílny dánské architektonické kanceláře Vilhelm Lauritzen Architects, která má složit jako symbol probíhající transformace města. Hlavní město Dánska bylo totiž vyhlášeno hlavním městem architektury UNESCO pro rok 2023 a mění se k nepoznání. 

V současné době probíhá přestavba kdysi průmyslové čtvrti Nordhaven, která se mění v chytrou čtvrť přátelskou pěším a plnou udržitelného designu. Nejnovějším přírůstkem byla stavba s fasádou z červených cihel, kterou by nyní měla doplnit rotunda s výraznou fasádou obsahující 150 bytů. Právě ta by měla vzdávat hold průmyslové minulosti sídla, ale zároveň by v jejím okolí měly vznikat veřejné zahrady a další zajímavá místa k vyžití. 

Nordo
Zdroj: Vilhelm Lauritzen Architects/volně k použití

Mezinárodní letiště Kempegowda International Airport, Bengalúru, Indie

Třetí nejlidnatější město Indie, Bengalúru, se dočká dlouho odkládaného rozšíření letiště. Do provozu bude uveden terminál 2 o rozloze 255 tisíc metrů čtverečních. Ten by měl zvýšit kapacitu letiště o zhruba 25 milionů návštěvníků ročně, a po úplném dokončení druhé fáze dokonce o 40 milionů. 

O výstavbu terminálu 2 se stará americká architektonická kancelář Skidmore, Owings & Merrill, která chce do Indie přinést trend, který můžeš znát třeba ze Singapuru – zelené letiště. Stavba je inspirována přírodou, budovy jsou vzájemně propojené, prostory osázené rostlinami a na terminálu najdeš také bambusové pavilony, vnitřní vodopády či ratanový nábytek. 

Mezinárodní letiště Kempegowda International Airport
Zdroj: Skidmore, Owings & Merrill/volně k použití

Kulturní centrum Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina

Architektonická kancelář Pelli Clarke & Partners zesnulého argentinského architekta Césara Pelliho se ujala stavby nového kulturního centra Lola Mora, které se staví v lese nad městem San Salvador de Jujuy na severozápadě Argentiny. Centrum je věnováno stejnojmenné sochařce, průkopnici ženského umění Lole Moře, která zemřela 7. června 1936. V budově tak bude kromě interpretačního centra, restaurace, knihovny a ateliéru pro hostující umělce umístěn i výběr jejích děl. 

Budova kulturního centra Lola Mora je inspirována sochařským dlátem a mělo by se jednat o stavbu s nulovou energetickou náročností. Ba naopak. Stavba by pomocí větrných turbín a solárních panelů mohla vyrábět o 20 % více elektřiny, než kolik spotřebuje. 

Kulturní centrum Lola Mora
Zdroj: Pelli Clarke & Partners/volně k použití

První budova výzkumného centra pro pokročilou výrobu, Sydney, Austrálie

V australském Sydney se v současné době buduje nová čtvrť blízká mezinárodnímu letišti, která by se mohla stát ekonomickým centrem pro vědu, technologie a kreativní průmysl. Nebo alespoň v to úřady doufají. Ve čtvrti Western Sydney Aerotropolis by podle nich mohlo v příštích třech desetiletích vzniknout více než 100 000 nových pracovních míst, ale také zajímavé budovy. 

První stavbou je, příznačně nazvaná, První budova výzkumného centra pro pokročilou výrobu, která bude sloužit jako návštěvnické centrum a centrum širšího rozvoje. Ta vzniká pod taktovkou architektonické kanceláře Hassell a australské designérky Danièle Hromek.

Budova má být plná světla, postavena by měla být z prefabrikovaných dřevěných modulů a celá stavba by měla být inspirována pohybem vody. 

První budova výzkumného centra pro pokročilou výrobu
Zdroj: Hassell Studio/volně k použití

Abrahamic Family House, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty

V Abú Dhabí vznikne nový mezináboženský komplex, a to i přesto, že téměř 80 % obyvatel Spojených arabských emirátů tvoří muslimové. V Abrahamic Family House se setkají tři náboženství – islám, křesťanství a judaismus – a v komplexu bude vystavěna mešita, synagoga i kostel. Všechny tři stavby budou zasazeny do stejně velkých krychlových objektů.

O výstavbu se stará architektonická kancelář ghansko-britského architekta Davida Adjaye Adjaye Associates, která prý našla společné rysy všech tří náboženství. Kromě místa na bohoslužby bude komplex také podporovat dialog a kulturní výměnu, k čemuž by měl pomoci i čtvrtý prostor, vzdělávací centrum. „Tam se budou moci setkat všichni lidé dobré vůle jako jeden celek,“ doplnili architekti. 

Abrahamic Family House
Zdroj: Adjaye Associates/volně k použití

Destination Crenshaw, Los Angeles, Spojené státy americké

Čtvrť Crenshaw v americkém Los Angeles byla dlouhé roky zanedbávána. Poté, co v ní byla vystavěna nová část linky metra K, se místní obyvatelé historické černošské čtvrti rozhodli, že Crenshaw nenechají nadále upadat. Vznikla tak veřejně-soukromá iniciativa Destination Crenshaw, která chce čtvrť zvelebit.

Nový kulturní koridor bude měřit 1,3 kilometru a bude zahrnovat chodníky, deset nových veřejných parků, pouliční mobiliář a více než 100 uměleckých děl upozorňujících na černošské umění a kulturu. Mezi nimi budou nástěnné malby, sochy, stálé instalace, ale také sochy afroamerického umělce Kehinda Wileyho. 

Destination Crenshaw
Zdroj: Destination Crenshaw/volně k použití

Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajsie

V Malajsii bude tento rok dokončena druhá nejvyšší stavba světa – Merdeka 118. Bude se tyčit ve výšce 679 metrů nad hlavním městem Kuala Lumpurem a stane se jedním ze čtyř tzv. mega vysokých mrakodrapů světa. 

Základy mrakodrapu byly položeny již v roce 2014 a tehdejší premiér Ismail Sabri je přirovnal k vůdci Tunkovi Abdulu Rahmanovi, který zvedá ruku do vzduchu při vyhlášení nezávislosti země na sousedním stadionu Merdeka v roce 1957.

Stavba vzniká pod australskou architektonickou kanceláří Fender Katsalidis, která uvedla, že trojúhelníkové skleněné plochy na fasádě budovy byly inspirovány vzorem, jenž se vyskytuje v malajském umění a řemeslech. V budově jsou kromě bytů a kanceláří také nákupní centrum, obchody, divadlo, hotel a nejvyšší vyhlídková terasa v jihovýchodní Asii.

Merdeka 118
Zdroj: Fender Katsalidis/volně k použití
Anketa:
Která stavba tě zaujala nejvíce?
Národní knihovna Izraele, Jeruzalém, Izrael
Velké egyptské muzeum, Gíza, Egypt
Nordø, Kodaň, Dánsko
Mezinárodní letiště Kempegowda International Airport, Bengalúru, Indie
Kulturní centrum Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina
První budova výzkumného centra pro pokročilou výrobu, Sydney, Austrálie
Abrahamic Family House, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty
Destination Crenshaw, Los Angeles, Spojené státy americké
Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajsie
Národní knihovna Izraele, Jeruzalém, Izrael
9 %
Velké egyptské muzeum, Gíza, Egypt
14 %
Nordø, Kodaň, Dánsko
13 %
Mezinárodní letiště Kempegowda International Airport, Bengalúru, Indie
5 %
Kulturní centrum Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina
3 %
První budova výzkumného centra pro pokročilou výrobu, Sydney, Austrálie
4 %
Abrahamic Family House, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty
14 %
Destination Crenshaw, Los Angeles, Spojené státy americké
3 %
Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajsie
35 %
Domů
Sdílet
Diskuse