Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2022 11:30
Čas čtení 8:00
Adéla Ježková

Feminismus pro začátečníky: Proč nejde o přežitek, výmysl, ani sprosté slovo

REFRESHER FEMINISMUS
Uložit Uložené

Ať už za tím stojí onen „ismus“, který u nás nikdy neznačil nic dobrého, nebo strach z čehokoli progresivního, jedno je jasné. Feministka rovná se zakomplexovaná špindíra. A feminista neexistuje.

Možná jsi čtrnáctiletá dívka a s oblibou všude říkáš, že „nejsi jako ostatní holky“ nebo, že „se radši kamarádíš s kluky, protože nemáš ráda drama, drby a nakupování“. Možná je ti dvacet a nechápeš, proč i v roce 2022 potřebujeme feminismus. Možná, že tvůj „feminismus“ začíná a končí u trička s nápisem „pussy power“. Možná vůbec netušíš, co to feminismus je. Pak vítej na úvodní hodině.
 
Začněme úplným základem. Feminismus si klade za cíl rovné postavení všech (žen, mužů, trans, nebinárních, intersex osob) ve společnosti, přičemž vnímá znevýhodněnou pozici  marginalizovaných skupin.

Mylná je představa jednotného, unifikovaného hnutí – hovoří se spíše o různorodých politických, ideologických, sociálních, filozofických směrech s podobným cílem. Rozlišuje se například feminismus liberální, radikální, queer nebo třeba ekologický. Podle historických etap a dobových diskurzů se pak feminismus dělí na takzvané „vlny“ – tedy první vlna feminismu, druhá vlna… a tak dále.

Intersekcionalita jako jedna z podmínek

Na počátku 90. let se v rámci třetí vlny feminismu začíná ozývat kritika toho, že toto hnutí zastupuje pouze bílé heterosexuální ženy a jejich zájmy. Ovšem abychom feminismus mohli nazývat feminismem, musí být intersekcionální.

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 8:00

Intersekcionalita popisuje, jak se různé formy diskriminace, útlaku (např. rasismus, sexismus) prolínají, jak se navzájem ovlivňují, a jak se sjednocují do jedné konkrétní zkušenosti (např. zkušenosti osoby tmavé barvy pleti, která je zároveň ženského pohlaví). Díky tomuto konceptu bychom tak neměli označovat za feministická ta hnutí, která vylučují například trans a nebinární osoby či sexuální pracovníky a pracovnice.

Feminismus
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

 
Důležitá je zde i otázka uvědomění si lokace. Jinou lokaci má bílá žena z vyšší střední třídy a jinou černošská žena. Jinou „startovní pozici“ mají jednotlivé ženy i v případě feminismu. Jakmile bílé vzdělané ženy dosáhly určité míry společenské prestiže, považovala se otázka feminismu za zodpovězenou. Dosažený cíl se přitom týkal pouze velmi úzké skupiny privilegovaných žen.

Zatímco bílé ženy se bouřily proti tomu, že musí být v domácnosti, méně privilegované ženy měly po příchodu z dlouhého (a špatně placeného) zaměstnání v domácnosti další směnu. Jedna skupina žen chápala domácnost jako formu útlaku, ta druhá jako svobodu. Lokace zde vyplývá ze třídy, do které se narodíme – zda je nám umožněno studovat, jak se oblékáme, jak se chováme a hovoříme, kolik máme peněz. 

Pussy power z obchoďáku

Konceptu intersekcionality pak přímo odporuje takzvaný „bílý feminismus“, který se zaměřuje pouze na bílé, cis, heterosexuální a zdravé (able-bodied) ženy. Zkušenosti žen bez těchto charakteristik jsou tak vytlačeny nebo marginalizovány.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110111 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Důvody, proč je feminismus potřeba i v roce 2022.
  • Zda jsou feministky zlé čarodějnice, které obědvají vývar z varlat.
  • Jak patriarchát negativně ovlivňuje i „nedotknutelné“ bílé muže.
  • Co zmařilo počáteční snahy českého feminismu.
Domů
Sdílet
Diskuse