Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2022 9:30
Čas čtení 1:43
Adéla Ježková

Bumerangová generace. Krize v bydlení a covid donutily mladé lidi přestěhovat se zpět k rodičům

Bumerangová generace. Krize v bydlení a covid donutily mladé lidi přestěhovat se zpět k rodičům
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/Volně k užití
NEWS BYDLENÍ
Uložit Uložené

Odchod z domova je tradičně považován za zásadní krok k osamostatnění se. S rostoucím počtem bumerangových dětí se to ale může změnit.

Bumerangová generace. Tak se říká mladým dospělým mezi 20 až 30 lety, kteří se poté, co „rodné hnízdo“ opustili, vrací zpět. Vzhledem k rostoucím životním nákladům by se to nyní mohlo stát normou, nikoli výjimkou. 

Podle agentury Pew Research Center žije ve Spojených státech s rodiči nejvíce lidí ve věku 18 až 29 let od 30. let minulého století – tedy od doby takzvané velké hospodářské krize. 

V červenci roku 2020 žilo s jedním nebo oběma rodiči 52 % mladých Američanů, což je narůst o 2,6 milionu oproti únoru. Podíl „navrátilců“ je podle agentury viditelný napříč všemi rasovými a etnickými skupinami, a stejně tak u mužů i žen. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán u nejmladších dospělých (ve věku 18 až 24 let) a u bělochů.

Ze zavřených škol zpět k rodičům

Mladým lidem, kteří se v průměru stěhují více než jiné věkové skupiny, ale aktuální situace nehrála do karet. Jako nejčastější důvod k navrácení se k rodičům účastníci průzkumu uváděli uzavření univerzitního kampusu, ztrátu zaměstnaní a jiné finanční komplikace

Domů
Sdílet
Diskuse