Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 11:30
Čas čtení 12:00
Radim Šlechta

Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů

Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů
Zdroj: Se svolením Bohumila Kartouse
REFRESHER DEZINFORMACE
Uložit Uložené

Rozhovor s mluvčím spolku Českých elfů Bohumilem Kartousem.

S rozvojem internetu a sociálních sítí je stále těžší rozeznat skutečnou informaci od manipulace nebo fake news. Situaci pomohla i pandemie koronaviru, která u nás síť dezinformátorů rozšířila a pomohla přiživit strach společnosti. Jak těžké je rozpoznat dezinformace a co k tomu může pomoci? A jak vysvětlit starším generacím, že se mohly stát obětí dezinformačního útoku nebo manipulace? 

S mluvčím Českých elfů Bohumilem Kartousem jsme si popovídali o manipulacích, dezinformacích, svobodě slova na internetu a o tom, jak se proti falešným informacím můžeš bránit. Řeč přišla i na téma koronaviru, který, zdá se, spoustu falešných informací přiživil. Rozebrali jsme, co se s dezinformačními autoritami stane, až koronavirus pomine a proč nás možná čeká ještě těžší období, co se manipulací týče.

K tomu, abychom mohli podobné rozhovory tvořit, nám pomáhají naši předplatitelé. Pokud nás chceš v tvorbě kvalitního obsahu podpořit i ty, předplať si REFRESHER nebo si obsah za paywallem odemkni přes SMS.

Doporučeno
Romové se bojí o své bezpečí, demonstrovali před Úřadem vlády ČR. Chtějí demisi a Babiše do čela Romové se bojí o své bezpečí, demonstrovali před Úřadem vlády ČR. Chtějí demisi a Babiše do čela 14. července 2023 14:50

Je internet svobodné místo?Může být. Ten potenciál internet má, ale musíme si uvědomit, že jej nemusí naplnit. Svoboda je v digitálním prostoru vzhledem k našim kognitivním omezením významně zneužitelná. Musíme si uvědomit, že jsme manipulováni, i když se manipulace za svobodu někdy maskují. Fakt, že naše chování na internetu je možné detailně číst a podle toho předkládat informace tak, aby námi byly akceptovány, se zatím nestal příslovečným „common sense“, něčím všeobecně přijímaným, součástí „zdravého rozumu“. Ani nemohl, neboť právě idiom „zdravý rozum“ degeneroval.

Zdravý rozum je pro mnoho lidí sociální realitou, tedy tím, co jim potvrzuje jejich okolí. Čím méně jsme kritičtí vůči vlastním postojům, tím spíše jsme ochotni naslouchat těm, kdo nás v našich postojích utvrzují. A přesně to je úskalí svobody na internetu a zobrazování takových obsahů, které  algoritmus sociálních sítí nebo vyhledávače vyhodnotí jako přijatelné pro daný profil. Zcela otevřeně říkám, že kritický odstup od tohoto způsobu deformování sociální reality nemá ani řada lidí, kteří se domnívají, že stojí proti dezinformacím a konspiracím. 


Říkal jste, že má potenciál být svobodným místem. Jak by takto svobodný internet vypadal?Pravděpodobně by byl decentralizován v tom, jakým způsobem je užíván. To se neděje. Digitální prostor se stal doménou několika hegemonů v oblasti vyhledávání informací i komunikace. To zvyšuje riziko, že lidé, kteří pociťují své jednání jako svobodné, jsou manipulováni a omezováni výše uvedeným způsobem, což je v rozporu s potencí nějaké neomezené svobody.

Doporučeno
Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény 1. dubna 2023 12:00

Je třeba dodat, že nejde o záměr provozovatelů platforem, nýbrž o nezáměrný jev, v němž jde symbioticky, ruku v ruce, zájem provozovatelů (zisk založený na atraktivitě a přijatelnosti obsahu) a zájem jiných stran, které se snaží tohoto principu selekce a zobrazování informací či kontaktů využít. Mark Zuckerberg se na začátku existence Facebooku s vysokou pravděpodobností nedomníval, že jeho společnost jednou bude sloužit Rusku k hybridním útokům na společenskou důvěru v ČR, USA nebo Velké Británii. Nicméně se to děje.

Bohumil Kartous
Zdroj: Se svolením Bohumila Kartouse
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110618 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč není Facebook veřejným prostorem
  • Kdo by měl hlídat kvalitu informací
  • Kdo jsou dezinformátoři a jaké jsou jejich motivace
  • Jak proměnila pandemie českou dezinformační scénu
  • Proč se v Česku dezinformacím daří
Domů
Sdílet
Diskuse