Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2022 14:30
Čas čtení 5:06
Ema Stanovská

V práci makáš na 100 % a o víkendu jsi zničený a bolí tě hlava? Možná máš syndrom „leisure sickness“, nemoc workoholiků

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Lidí s tímto syndromem trápí bolesti hlavy a migrény, celková slabost, častější virózy, únava, ale také úzkost a podrážděnost – a to především o víkendech či dovolených.

Právě uběhl pracovní týden, přijde pátek, který úspěšně „dokopeš“ do konce, a vydechneš si – konečně víkend! Jenže jakmile přijde sobota, cítíš se, jako by z tebe někdo vysál veškerou krev. Nikam se ti nechce jít, cítíš se vyčerpaný, máš pocit, že na tebe něco leze, a bolí tě hlava. V neděli večer máš výčitky, že jsi víkend nevyužil naplno, ale v podstatě jsi ho jen proležel, a druhý den kolotoč začíná od začátku. V pondělí se „nakopneš“ ranní kávou a opět makáš na plné obrátky.

Něco podobného se opakuje na dovolené. Před odchodem se snažíš všechno stihnout a doslova se „sedřeš“, abys na dovolené už nemusel na nic myslet a nic řešit. Ale jakmile si tvé tělo všimne, že je čas k odpočinku, vypoví službu. Nejdřív cítíš slabost, pak z ničeho nic přijde nemoc a celou dovolenou proležíš v posteli. Jaká ironie. Nebo něco děláš špatně?

práca
Zdroj: Unsplash.com

Stav, při kterém člověk onemocní vždy jen na dovolené, má v angličtině i své pojmenování – „leisure sickness“ (ve volném překladu „nemoc z volného času“). Jedná se o syndrom, který psychologové moc neuznávají a mnozí odborníci jsou k němu poměrně skeptičtí. Podle některých psychologů se jedná o běžný stav, který lidé připisují tělesnému onemocnění. Často však má psychologickou či psychosomatickou příčinu.

V Refresheru ti pravidelně přinášíme články na téma duševního zdraví. Aby ti nic neuteklo, sleduj téma zdraví. Pokud nás chceš podpořit, staň se členem klubu Refresher+, díky čemu získáš přístup ke všem aktuálním článkům.

„Patogenní“ dovolená?

Název tomuto syndromu vymysleli holandští psychologové Ad Vingerhoets a Maaike van Huijgevoort. Poprvé byl popsaný 7. března 2001 na setkání Americké psychosomatické společnosti, kde prezentovali článek s názvem Leisure sickness: průzkumná studie. Podrobnou pilotní studii zveřejnili o rok později v lékařském časopise Psychotherapy and Psychosomatics (Psychoterapie a psychosomatika).

Výzkumníci zjistili, že symptomy během dovolené v té době trápily přibližně 3 procenta respondentů. Stěžovali si zejména na bolesti hlavy (dokonce i migrény), únavu, bolesti svalů a nevolnost. Časté byly i různé virové infekce a onemocnění jako nachlazení a chřipka.

Svůj stav spojovali s přechodem z pracovního do mimopracovního prostředí, se stresem z cestování a dovolené, s pracovní zátěží v posledních dnech a týdnech před dovolenou, ale také s osobnostními charakteristikami.

Tito lidé měli ve srovnání s lidmi bez obtíží vyšší nasazení v zaměstnání, vyšší smysl pro zodpovědnost a nedokázali dostatečně odpočívat. Navíc se častěji označovali za workoholiky a perfekcionisty.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110832 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vzniká syndrom „leisure sickness“.
  • Jak konkrétně se projevuje.
  • Jaké typy lidí většinou postihuje.
  • Co si o tomto syndromu myslí slovenská psycholožka Katarína Slováková, která s ním má zkušenost z praxe.
  • Zda je možné se ho úplně zbavit.
Domů
Sdílet
Diskuse