Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. února 2022 17:14
Čas čtení 2:05
Vojtěch Vanda

Fiala: Děláme silné a jasné kroky. Na Ukrajinu půjdou peníze, krev a traumatické balíčky

Fiala: Děláme silné a jasné kroky. Na Ukrajinu půjdou peníze, krev a traumatické balíčky
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA
Uložit Uložené

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že se vláda snaží všemi prostředky Ukrajině pomoct. Na tiskové konferenci po jednání vlády společně s ministryní Černochovou (ODS), ministrem Stanjurou (ODS) a ministrem Rakušanem (STAN) řekli více detailů.

„Ukrajincům je třeba pomoct ze všech našich sil i za cenu našeho malého nepohodlí,“ řekl na páteční tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Zde společně s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) představil okamžitou pomoc Ukrajině, na které se vláda shodla. 

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Kyjevě byly slyšet hlasité exploze. Ukrajina a Rusko konzultují možné jednání o příměří ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Kyjevě byly slyšet hlasité exploze. Ukrajina a Rusko konzultují možné jednání o příměří 25. února 2022 6:11

Fiala hned na začátku konference uvedl, že je rád, že v mezinárodním společenství vládne shoda. „Včera na jednání zazněla jednoznačná shoda, že je potřeba postupovat společně, jasně se postavit ruské agresi kroky, kterými pocítí a že je třeba podporovat Ukrajinu, jak to jen půjde. Tato shoda není automatická, reakce na anexi Krymu byla slabá, nyní je jasná a rázná,“ začal.

Podle českého premiéra ale musí Česko udělat víc. „Máme zkušenosti s chováním Ruské federace, respektive Sovětského svazu a jiné země na Západu ne, tak k té situaci přistupují řekněme více pragmatičtěji,“ komentoval důvod ke zdrženlivosti některých zemí. „Přestože máme tento pozitivní pocit (ze společného postupu), tak se svými kolegy z vlády máme i jiný pocit. S naší historickou zkušeností musíme udělat i něco navíc,“ dodal.

Česko podle něj musí pomoci Ukrajině, jak to jen půjde. „A Evropa by to měla udělat i za cenu našeho malého nepohodlí,“ řekl Fiala. Vláda prý uzavřela s Ukrajinou smlouvu o zdravotnické asistenci, dodává traumatické balíčky na Ukrajinu, chce pomoci posílit východní křídlo NATO a v jednání je také přesun policistů na hranici Slovenska s Ukrajinou. Posílit alianční jednotky by mohlo, podle ministryně Černochové, až 580 vojáků z vojenských sil rychlé reakce.

Kromě toho byla schválena, z peněz rezortu ministerstva zahraničních věcí a vnitra, finanční pomoci ve výši 300 milionů korun pro ty, kdo budou muset opustit domovy. Dále ministerstvo průmyslu a obchodu bude jednat s ukrajinskou stranou o dodání paliva a krve. Vojenský materiál, což jsou dělostřelecké granáty věnované Ukrajině, jsou ale stále ještě v Česku. Jejich přesun se finalizuje.

Doporučeno
„Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku 18. května 2023 20:49

Vládní činitelé se také shodli na restriktivních opatřeních .Rozhodli například o zastavení udělování víz pro občany Ruska mimo humanitární potřeby. Dále by se mělo jít účinněji do boje proti dezinformacím a oslabení hybridního působení na společnost. Premiér také dodal, že se zvažuje omezení leteckého provozu nad Českem, což se nakonec potvrdilo. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že od půlnoci nebudou moci ruské aerolinky využívat český vzdušný prostor.

Infoservis pro Ukrajince

Ministr vnitra Vít Rakušan dále informoval o spuštění informačního servisu pro ukrajinské občany v Česku. K tomu byly zřízeny dvě e-mailové adresy – [email protected], kam mohou ukrajinští občané psát dotazy, a  [email protected], kde je možné nabízet ubytovací kapacity.

Vláda se také chystá na revize objektů v majetku státu, které by mohly fungovat jako záloha pro uprchlíky.

Rakušan také dodal, že se spouští druhý, tedy oranžový stupeň v systému uprchlické krize, v jehož rámci se počítá s vyčleněním 1,5 miliardy korun na zajištění ubytování, stravování, hygieny, kapesného, dopravy a sociální a materiální pomoci uprchlíkům. Momentálně se však jedná pouze o základní pomoc.

Ukrajinští uprchlíci navíc dostanou taková víza, díky nimž budou moci jít hned do práce a nebudou muset čekat na povolení. Rakušan se na závěr snažil situaci pro české občany ještě jednou uklidnit. „Na našem území není detekována žádná zvýšená míra nebezpečí,“ ujistil Rakušan.

Domů
Sdílet
Diskuse