Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 6:11
Čas čtení 35:27
Adam Smeták Vojtěch Vanda Radim Šlechta

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Kyjevě byly slyšet hlasité exploze. Ukrajina a Rusko konzultují možné jednání o příměří

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Kyjevě byly slyšet hlasité exploze. Ukrajina a Rusko konzultují možné jednání o příměří
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko spustilo totální invazi na Ukrajinu. Útoky na města v čele s Kyjevem pokračovaly během noci.

• Rusko začalo totální invazi na Ukrajinu.

• V noci Rusko spustilo sérii bombardování v několika městech v čele s Kyjevem.

• Dění živě pokrýváme i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá
zpráva neunikne.

• Takto momentálně vypadá mapa útoků na Ukrajině:
Mapa konfliktů
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů
 

Jen díky našim předplatitelům můžeme aktuální dění pokrývat živě. Pokud se ti naše práce líbí, budeme rádi, když se přidáš mezi ně.


22:37 – V Kyjevě jsou slyšet hlasité výbuchy. (The Spectator Index)

22:34 – Mluvčí ukrajinského prezidenta tvrdí, že Kyjev a Moskva projednávají podrobnosti pro možná jednání.

22:19 – K hranicím Polska a Ukrajiny vyrazil první humanitární vlak ČD. Jede na pomoc Ukrajincům prchajícím před válkou.

22:12 – Rusko tvrdí, že vztahy se Západem se blíží „bodu, odkud není návratu“. (AFP)

22:08 – Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že prodloužil zákaz letů, což znamená, že „žádné ruské soukromé letadlo nemůže létat ve vzdušném prostoru Spojeného království nebo přistání – s okamžitou platností“ (PA Media)

22:03 – Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj požádal premiéra Izraele, aby zastal pozici mediátora v jednáních s Ruskem. (NEXTA)

21:55 „Varování před náletem v Kyjevě. A rakety odpalované na hlavní město. Za posledních pět minut jsem napočítal tři velké zásahy. Dívám se z okna a vidím, jak obloha září; řev výbuchů se rozléhal po celém městě,“ píše reportér BuzzFeed News Christopher Miller.

❗️21:41 – Novináři z Kyjeva hlásí silné exploze. Hlavním městem Ukrainy zní siréna upozorňující na letecký útok.

21:40 – Letiště Kulbakino v Mykolajivu je v plamenech po ruském raketovém útoku. (Ilja Ponomarenko)

21:35 – Hackerská skupina Anonymous tvrdí, že získala uveřejnila databázi ze stránek ruského ministerstva obrany.

21:31 – Audi, Jaguar Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen a General Motors se rozhodli přestat dodávat auta do Ruska. (NEXTA)

21:29 – Tělo ruského vojáka vedle ruského vozidla v Charkově. Foto od reportéra NY Times.

21:25 „Mia se narodila v krytu ve stresujícím prostředí nočního bombardování Kyjeva. Její maminka je po tomto náročném porodu šťastná,“ popisuje situaci z Kyjeva korespondentka na volné noze Olga Tokariuk

 

21:18 – Ministryně obrany Černochová (ODS) uvedla, že její resort ve spolupráci s Armádou ČR pracují na návrhu na poskytnutí dalšího vojenského materiálu.

20:59 – Illia Ponomarenko: V noci v Kyjevě možná dojde k blackoutu kvůli obraně města.

20:50 – OECD oficiálně ukončuje přístupová jednání s Ruskem a ruší kancelář v Moskvě. Tato jednání byla přerušena již od roku 2014. (ČT24)

20:37 – Kyjevem se rozléhá střelba a výbuchy. Zasažen byl údajně také most. Dochází ke střetům s diverzními skupinami a exploze se blíží k vládní čtvrti. (ČT24)

20:31 – Starosta Kyjeva Kličko ohlásil, že v ukrajinské metropoli bylo slyšet pět výbuchů blízko elektrárny. Na místech explozí zasahují bezpečnostní složky.

20:26 – Přímé přenosy kamer na Majdanu jsou mimo provoz.

20:20 – Vedení Kyjeva apeluje na všechny vlastníky výškových budov, aby zkontrolovali, zda na jejich stavbách nejsou značky. Podle Kyiv Independent je možné, že v blízké době hrozí ruské nálety na ukrajinskou metropoli.

20:18 – Kyjevem se rozléhají sirény. Podle Kyiv Independent hrozí nálety.

20:10 – Papež František na Twitteru zveřejnil své modlitby za Ukrajinu a za konec války. Již dříve navštívil ruskou ambasádu, kde vyjádřil znepokojení nad současnou situací na Ukrajině.

„Každá válka zanechá svět o kus horší, než byl. Válka je selhání politiky a lidskosti. Je ostudnou kapitulací před zlem a porážkou,“ napsal.

20:04 – „Následující noc bude opravdu těžká,“ řekl starosta Kyjeva Kličko. Situace v ukrajinské metropoli je prý opravdu hrozivá. Bloky jsou podle něj rozmístěny v blízkosti strategických objektů a u vjezdů do hlavního města (NEXTA)

20:00 – V Kyjevě se ozývá střelba a výbuchy dělostřeleckých granátů. (BBC)

19:59 – Ruský tenista Andrey Rublev napsal během finálového zápasu v Dubaji na kameru „Žádnou válku, prosím.“ (TSN)

19:40 – Organizace spojených národů volá po volném, neomezeném a bezpečném přístupu na Ukrajinu. Chce, aby se na konfliktem zasažené místo co nejsnadněji a nejbezpečněji dostali humanitární pracovníci. (AFP)

19:38 – Vedle samotné pomoci na Ukrajině bude Člověk v tísni pomáhat i vojenským uprchlíkům v okolních zemích. Markéta Zemánková z neziskové organizace s odkazem na data OSN uvedla, že je konfliktem zasaženo 18 milionů lidí a 7,5 milionu lidí před boji utíká zatím uvnitř Ukrajiny. Přispět Člověku v tísni můžeš na tento účet: 0093209320/0300

Existují také jiné organizace, které se konfliktem na Ukrajině zabývají. O tipech, jak zasaženým lidem pomoci jsme psali v tomto článku.

Doporučeno
Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět? Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět? 24. února 2022 10:48

19:33 – Ukrajinská strana navrhla, aby se jednání s Ruskom uskutočnila ve Varšavě, ne v Minsku, uvedl v pátek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po předložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčela. Informoval o tom zpravodajský web Polsatnews.pl a agentura AP.

Podle Peskova tato pauza trvá už dost dlho. Zdůraznil, že na odpověď Ukrajiny se čeká v situaci, kdy se v jejích velkých městech odehrává to, o čem mluvil prezident (Vladimir Putin) na půdě (pátečního zasedání) Bezpečnostní rady. (TASR) 

19:29 – Podle Navy Lookout ruské střely zasáhly další dva tankery v Černém moři. Japonská MV Namura Queen, která přepravuje ložené zboží byla zasažena ruskou raketou, když kotvila u Jižního moře. Moldavská MV Millennial Spirit vzplanula 12 kilometrů směrem na jih od ní.

19:21 – Británie plánuje uvalit další balík sankcí proti prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi a ministru zahraničních věcí Sergeji Lavrovovi. Evropská unie už majetek obou ruských státníků zmrazila. (AFP)

19:18 – NATO posílí východní křídlo a v případě potřeby rozmístí i další jednotky. Tak zní závěry mimořádného pátečního summitu Severoatlantické aliance. (ČT24)

19:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlava Spojených států amerických Joe Biden prý jednali o tom, že USA poskytnou Ukrajině konkrétní obrannou pomoc. Podle Zelenského státníci projednávali také další zpřísnění sankcí vůči Ruské federaci.

19:13 – Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga se cíle Kremlu neomezují pouze na Ukrajinu. Sám Putinovo rozhodnutí považuje za strategickou chybu, za níž bude Rusko nést následky ještě mnoho následujících let.

Severoatlantická aliance musí být podle Stoltenberga připravena udělat víc. I kdyby za své musela zaplatit nějakou cenu. Boj proti Rusku označil generální tajemník NATO za běh na dlouhou trať. (The Guardian)

19:03 – NATO bude pokračovat v dodávání zbraní na Ukrajinu. Ruskou federací napadené zemi dodá i systémy protivzdušné obrany. (NEXTA)

19:01 – Rusku bylo po jeho invazi na Ukrajinu pozastaveno členství v Rade Evropy, uvedl v pátek italský ministr zahraničních věcí Luigi Di Maio. (TASR)

18:59 – Polsko a Moldavsko za necelých 48 hodin trvající konflikt na Ukrajině stihlo přijmout přibližně 50 tisíc uprchlíků před válkou. (Nexta)

18:56 – Dcera mluvčího prezidenta Ruské federace na svém Instagramu zveřejnila příběh s hashtagem „Ne válce“. Příběh po chvíli ale smazala. (SeznamZprávy) 

18:53 – Polský vývojář počítačových her CD PROJEKT RED, který stojí například za legendárním Zaklínačem přispěl 1 milion zlotých na humanitární pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině.

18:51 Jednotky Polska, Rumunska a Chorvatska jsou před Ruskem připraveny případně bránit polské hranice jakožto území NATO. 

18:46 – Debata o členství Finska v NATO se vlivem ruského útoku změní. I přes to, že země momentálně nečelí žádnému přímému útoku. Finsko i Švédsko, které momentálně mezi členské země aliance nepatří se zúčastní pátečního summitu. Prezident Sauli Niinistö řekl, že rusko si sundalo všechny masky a je na něm patrná jen „chladná tvář války“. (The Hill)

18:36 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj natočil spolu s dalšími ukrajinskými státníky video na ulici Bankova v Kyjevě, aby dokázal, že nadále zůstává na Ukrajině, navzdory tvrzením, která produkuje ruská propaganda.

18:33 – Na přehledné ose popisujeme zásadní momenty prvního dne války na Ukrajině.

timeline ukrajina první den boje invaze rusko 24. února
Zdroj: REFRESHER / Eliška Kubů


18:11 – V Charkově spustila exploze obrovský požár, zatím není jisté, jaký objekt Rusové zasáhli.

18:00 – Rusko kvůli „cenzuře“ tamních médií omezuje přístup k Facebooku. Podle tamní vlády koná Facebook v rozporu s lidskými právy ruských občanů. 

17:53 Na přeplněném nástupišti kyjevského nádraží se střílelo. (BBC)

17:51 – Hudební soutěž Eurovision vyškrtla Rusko z účastníků letošního ročníku. Odvolává se na to, že chce zachovat hodnoty soutěže. Podle nich má sjednocovat jednotlivé země a kultury. Oznámila to v tiskové zprávě.

17:46 – Mluvčí ruského ministerstva zahraničí řekla, že pokud se Finsko nebo Švédsko rozhodne vstoupit do NATO, mohlo by to mít neblahé následky. (Spectator Index)

17:43 – Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování v souvislosti se vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže. 

„NÚKIB nabádá organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti jakož i další tuzemské organizace, zejména pak média, k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností,“ píše úřad v tiskové zprávě.

17:40 – Francouzská vláda podpořila v pátek odstřihnutí Ruska od globálního mezibankovního platebního systému SWIFT a zároveň odsoudila režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu v ruském útoku na Ukrajinu. 


„Některé členské státy EU mají (vůči odříznutí Ruska od systému SWIFT) výhrady. Francie není jedním z těchto států,“ řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire po setkání se svými evropskými rezortními kolegy v Paríži. (TASR)

17:36 – Fiala: Děláme silné a jasné kroky. Na Ukrajinu půjdou peníze, krev a traumatické balíčky. Ukrajincům je podle něj třeba pomoci i za cenu našeho nepohodlí. 

„Máme zkušenosti s chováním Ruské federace, respektive Sovětského svazu a jiné země na Západu ne, tak k té situaci přistupují řekněme více pragmatičtěji,“ komentoval důvod ke zdrženlivosti některých zemí. „Přestože máme tento pozitivní pocit (ze společného postupu), tak se svými kolegy z vlády máme i jiný pocit. S naší historickou zkušeností musíme udělat i něco navíc,“ řekl Fiala. Tiskovou konferenci vlády shrnujeme zde.

Doporučeno
Fiala: Děláme silné a jasné kroky. Na Ukrajinu půjdou peníze, krev a traumatické balíčky Fiala: Děláme silné a jasné kroky. Na Ukrajinu půjdou peníze, krev a traumatické balíčky 25. února 2022 17:14

17:34 – Německo prohlásilo, že je připravené odstřihnout Rusko od platebního systému SWIFT. Bylo přitom jedno ze zemí, které během jednání podobné kroky nepodporovaly z důvodů ohrožení ekonomiky. „Jsme tomu otevření, zvažujeme důsledky, ale to neznamená, že bychom toto řešení zavrhovali,“ prohlásil ministr financí Christian Lindner. (FXS)

17:27 – Petr Fiala: „Ministerstvo financí prověří firmy s ruskými majiteli ve vztahu k čerpání veřejných prostředků. Jednotlivá ministerstva připravují analýzu, jaké sankce můžeme na Rusko ještě uvalit.“

17:23 – Sirotčinec asi 40 km od Kyjeva zasáhlo podle ukrajinského generálního prokurátora těžké ostřelování. Trosky ruské rakety zasáhly podle postu Iryna Venediktové sirotčinec, ve kterém žije přibližně 50 dětí.

Podle ní nedošlo k žádným obětem na životech a v současnosti sirotčinec podniká evakuační opatření. Při ruském ostřelování města Ochtyrka ve východní Sumské oblasti však prý bylo několik dětí zraněno. Dmytro Zhyvytskyy, náčelník oblastní vojenské správy uvedl, že při ostřelování byla zasažena obydlená čtvrť, mateřská škola i několik krytů. (BBC)

17:13 „Češi si vždycky poradí,“ píše reportér Honza Beránek na Twitteru. Popsal situaci své kolegyně, vedle které se najednou zjevil muž, dal jí tašku s balistickými vestami a odešel.

17:09 – KYJEV ŽIVĚ

Sleduj aktuální dění v Kyjevě přes webkamery. Většina z nainstalovaných kamer snímá náměstí Nezávislosti, tzv. Majdan, na kterém proběhla revoluce před válkou na východě v r

oku 2014. 

17:06 – Rusové spustili útok západně od Mariupolu.

16:55 – Řada zemí volá po odstřižení Ruska z platebního systému SWIFT. Do jisté míry by tak největší země nemohla přijímat ani posílat zahraniční platby. Vysvětlujeme, co SWIFT představuje a co by se mohlo stát po odstřižení Ruska od této sítě.

Doporučeno
Vysvětlujeme: Co je to SWIFT a co by se mohlo stát po odstřihnutí Ruska od této sítě Vysvětlujeme: Co je to SWIFT a co by se mohlo stát po odstřihnutí Ruska od této sítě 25. února 2022 16:30

16:50 – Novinář Neil Hauer na Twitteru zveřejnil report čečenského diktátora Ramzana Kadyrova. Ten slibuje svým jednotkám 30 tisíc dolarů za každý zničený ukrajinský tank 20 tisíc dolarů za každé bojové vozidlo BMP a 5 tisíc dolarů za každého zabitého dobrovolníka, který Ukrajinu brání.

16:46 – Prezident republiky Miloš Zeman kritizoval sankce, které lídři EU chtějí uvalit na Rusko. Podle něj je potřeba vyřadit Rusko z platebního systému SWIFT.  Pokud by tak EU neučinila, hrozí podle prezidenta okupace celé Ukrajiny. (Hrad)

16:44 – České dráhy dnes vypraví dva vlaky do Przemyslu na polsko-ukrajinské hranici. Vlaky budou mít 700 míst a budou určeny převážně ženám a dětem, které prchají před válkou.

16:31 – Podle Spojeného království se Čína postaví za suverenitu Ukrajiny. Britská ministryně zahraničí Liz Trussov to oznámila na Twitteru. S čínským ministerstvem zahraničí se britové shodli na tom, že ruský útok porušil mezinárodní právo OSN.

16:28 – Ruský prezident Vladimir Putin navrhl vojákům, ať převezmou moc do dalších rukou. Podle něj bude snadnější se dohodnout s nimi než s „neonacisty a narkomany“, kteří v současnosti zemi vedou. (Meduza)

16:24 – Český písničkář Jaromír Nohavica si nechá Puškinovu medaili, kterou od Putina dostal v roce 2018. Tvrdí, že ji dostal za hudbu, ne za válčení. (ČT24)

16:20 – Twitter zaplavily záběry z Charkova, na který ruská armáda útočila i těžkou technikou. 

16:15 – Mezinárodní vesmírná stanice je závislá na ruských motorech. Ředitel ruské kosmické agentury se ohradil proti sankcím ze strany EU a položil otázku: „Co kdyby ISS spadla do Evropy? Je také možné, že dopadne na území Indie nebo Číny. Kdo bez nás zabrání nekontrolovanému pádu z oběžné dráhy,“ řekl Dmitrij Rogozin.

16:10 – Důvodem je pomoc Ukrajincům v době ruské invaze. Některé banky budou odpouštět poplatky za zahraniční platby na ukrajinské účty. Chtějí tak pomoci zasažené zemi. (ČT24)

16:02 – Eiffelovu věž ve francouzské metropoli Paříž od pátku na tři noci nasvítí do barev ukrajinské vlajky na znak solidarity po invazi ruských jednotek do této země. (TASR)

15:56 – „Tohle může být naposledy, kdy mě vidíte živého,“ měl údajně říci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během včerejšího hovoru s lídry evropských zemí. Informoval o tom izraelský reportér Barak Ravid s odvoláním na dva informované zdroje.

15:51 – Od dnešní noci zavírá Česká republika vzdušný prostor pro všechny ruské dopravce. Oznámil to ministr dopravy Martin Kupka.

15:50 – V blízkosti centra Kyjeva je vidět kouř. Zahalil východní pobřeží Dněpru. (BBC)

15:49 – Společnosti Intel, Dell a Lenovo zastavily dodávku svého zboží do Ruska. (Nexta)

15:48 – Na Ukrajině by mohla začít mírová jednání na úrovni představitelů ministerstva obrany, ministerstva zahraničních věcí a prezidentské administrativy. Rusko je připravené vyslat do Minsku svou delegaci, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 


„Jak víte, dnes ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že je připravený diskutovat o neutrálním statusu Ukrajiny,“ řekl Peskov.

15:34 Ministerstvo zahraničních věcí: „Ode dneška nemusí občané ČR, EU, jejich rodinní příslušníci, občané Ukrajiny přijíždějící do ČR cestou z Ukrajiny, kde byli bezprostředně vystaveni ohrožení z důvodu mezinárodního ozbrojeného konfliktu, vyplňovat příjezdový formulář, mít negativní PCR či očkovací certifikát.“

15:30 – Téměř 2,5 milionu lidí se na Ukrajině potýká s problémy v oblasti WASH (voda, sanitace, hygiena). Vyplývá to ze zprávy zveřejněné humanitární organizací Adra. 

„Ani v oblastech dosud kontrolovaných ukrajinskou vládou není situace nijak růžová. 33 % domácností potřebuje zajistit přístup k pitné vodě. Pokud vůbec nějakou vodu mají, pak často není bezpečná a zdraví prospěšná. Statisíce lidí také potřebují zajistit přístup k sanitaci. Obyvatelé žijí v nehygienických podmínkách.  Ceny hygienických produktů stouply o 20 % a chudí obyvatelé si je často nemohou dovolit,“ píše organizace.

15:27 – Estonsko pošle Ukrajině protiletadlovou munici a další protitankové střely Javelin. Ukrajině rovněž zašle potraviny a lékařské vybavení. Informovalo o tom estonské ministerstvo obrany.

15:22 – Velvyslanec ukrajiny v Rakousku zveřejnil video, na kterém ruští vojáci střílejí na civilní vozidlo. 

15:20 – Senát vyzval svět k nejtvrdším sankcím proti Rusku. Podle něj by se konfliktem měl zabývat tribunál v Haagu. Vybídl také k vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT.

„Senát důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým hrubě porušila základní normy mezinárodního práva a mezinárodně platné závazky včetně Charty OSN. Rovněž důrazně odsuzuje zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině a vyzývá jej, aby se takového jednání zdrželo a dodržovalo své mezinárodní závazky,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).  Postoj horní komory shrnujeme v samostatném článku.

Doporučeno
Senát vyzval svět k nejtvrdším sankcím proti Rusku. Podle něj by se měl konfliktem zabývat tribunál v Haagu Senát vyzval svět k nejtvrdším sankcím proti Rusku. Podle něj by se měl konfliktem zabývat tribunál v Haagu 25. února 2022 15:15

15:16 – Evropská unie v pátek prohlásila, že  Vladimir Putin se chystá zničit Ukrajinu a jeho kroky jsou srovnatelné s konáním nacistů během druhé světové války. 

„Chce v podstate zničit Ukrajinu. Chce vzít Ukrajině nezávislost. Chce Ukrajincům způsobit škodu a utrpení. Toto je absolutně nelidské,“ řekl mluvčí Evropské služby pro vnější činnost Peter Stano. Stano novinářům v Bruselu sdělil, že Putin deklaruje, že chce zbavit Ukrajinu údajného nacismu, ale sám se jako nacista chová. (TASR)

15:14 – Do Kyjeva dorazila vozidla ukrajinské armády, aby město bránila před ruským útokem. Vojenské složky vyzývají všechny obyvatele hlavního města, aby útoky Ruska odráželi. K dispozici mají především zápalné lahve. (BBC)

15:03 – Ukrajinská raketa zasáhla letiště na území Ruska blízko hranic. (CNN)

15:02 – Pozastavení víz pro ruské občany se dotkne především nových žádostí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil, že nezasáhne například ruské studenty na území České republiky. Podle Rakušana budou moci tito Rusové bez problému požádat o prodloužení víz.

15:00 – Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo weby šířící dezinformace ohledně války na Ukrajině. 

"Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

14:58 – Po českém území se budou moci pohybovat jednotky NATO. Česká republika poskytne ozbrojeným silám aliance například letiště pro tankování.

14:53 – Vláda přijala opatření, která by měla pomoci boji proti dezinformacím v České republice. Oznámil to předseda vlády Petr Fiala (ODS). Vzhledem k povaze hybridních hrozeb ale nezveřejnil žádné podrobnosti.

14:48 – Evropská unie uvalí sankce na aktiva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničních věcí Sergeja Lavrova. Informovaly o tom agentury DPA a AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. (TASR)

14:41 – Novináři se ptali bývalého ukrajinského prezidenta, jak dlouho se Kyjev ještě vydrží bránit.  „Navždy,“ odpověděl Porošenko a v ruce třímal útočnou pušku Kalašnikov.

14:39 – Moldavský tanker byl podle námořní agentury zasažen poblíž ukrajinského přístavu Oděsa. Podle dostupných informací byli zranění dva členové posádky. (SkyNews)

14:37 – Americké tajné služby se obávají, že by Kyjev mohl během několika dní zcela padnout pod ruskou nadvládu. Televizi CNN to řekly dva anonymní zdroje, které mají nejnovější informace od tajných služeb USA.

14:30 – Sberbank CZ dnes ve 14:00 uzavřela své pobočky v Česku. Má totiž vazby i na Rusko a podle banky se potýká s bezpečnostními problémy na pobočkách. Dnes v dřívějších hodinách měli s bankou problémy také její klienti. Shrnujeme v článku.

Doporučeno
Sberbank napojené na Rusko spadlo internetové bankovnictví. Před některými pobočkami v Česku jsou fronty, lidé chtějí hotovost Sberbank napojené na Rusko spadlo internetové bankovnictví. Před některými pobočkami v Česku jsou fronty, lidé chtějí hotovost 25. února 2022 14:07

14:17 – „Prezident republiky Miloš Zeman se prostřednictvím videospojení z budovy Generálního štábu Armády ČR účastní summitu zemí B9,“ napsal na Twitter mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

14:12 – Další zemí, která uzavře svůj vzdušný prostor leteckým společnostem z Ruska, bude Polsko. Podle ČT24 to nařídil polský premiér Mateusz Morawiecki. 

14:10 – Informaci o útoku na školku potvrdil i ministr Dmytro Kuleba. „Dnešní ruské útoky na mateřskou školu a sirotčinec jsou vojenskými zločiny a porušením Římského statutu. Společně s Generální prokuraturou shromažďujeme tyto a další skutečnosti, které obratem pošleme do Haagu. Zodpovědnost je nevyhnutelná,“ napsal Kuleba na Twitter. 

14:08 – Ministerstvo obrany jedná o způsobu přepravy dělostřelecké munice na Ukrajinu. Detaily ale nebude sdělovat.

„Po podpisu smlouvy mezi ČR a zástupci Ukrajiny 1. února 2022 byla munice pro ukrajinskou stranu k dispozici. Od toho momentu se jedná o způsobu a termínu přepravy. Ze strany Ministerstva obrany není odvoz darované munice nijak blokován,“ píše resort.

14:03 – Podle ukrajinské armády přišlo Rusko v pátek už o tisíc vojáků. Tyto informace však nemusí být přesné, protože se obě strany v médiích snaží vytvořit co nejpozitivnější obraz o sobě samotných. 

14:00 – Webové stránky ruského ministerstva zahraničí nefungují. Podle svých slov za tím stojí hackerská skupina Anonymous.

13:53 – Formule 1 zrušila Velkou cenu Ruska, která se měla konat 25. září. Bude se hledat náhradní místo. 

13:49 – Rusko údajně převzalo kontrolu nad letištěm Hostomel u Kyjeva, informuje o tom Interfax. Rusko mělo použít 200 vrtulníků a výsadkáře. Uvádí také, že Kyjev je blokován ze západu. (BBC)

13:46 – Starosta Kyjeva Vitali Klitschko se přidal k ukrajinské armádě. Nedávno prohlásil, že vojáci přecházejí do obranných pozic a chystají sa bránit hlavní město, na které Rusové útočí ze země i ze vzduchu již od ranních hodin.

13:43 – EU chystá třetí balík sankcí proti Rusku. Ten by měl podle unijního funkcionáře oslabit finanční i bankovní sektor. Chystá se také zmrazení Putinova majetku. (ČT24)

13:41 – Několik ukrajinských zdrojů tvrdí, že ruské rakety zasáhly úkryt a mateřskou školu ve měste Okhtyrka v severovýchodní oblasti Sumy na Ukrajině. Na místě jsou údajně oběti a těžce zranění lidé, mezi nimiž jsou i děti. Zprávu sdílel i šéf investigativní platformy Bellingcat.

13:34 – Policie České republiky posílí svou činnost na exponovaných místech, jako jsou například vlaková nebo autobusová nádraží, v tiskové zprávě to oznámil mluvčí Ondřej

Moravčík. Zvýší také dohled u některých objektů, které představují tzv. měkké cíle.

„Ačkoliv nemáme žádné konkrétní informace o přímé bezpečnostní hrozbě, tak ale v nejbližších dnech bude s ohledem na geopolitickou situaci možné častěji vidět uniformované policisty na exponovaných místech, typicky například autobusová či vlaková nádraží, a všechny součásti Policie ČR budou samozřejmě operativně vyhodnocovat veškeré dostupné informace a nastavovat výkon služby tak, aby bylo minimalizováno jakékoliv bezpečnostní riziko,“ píše Moravčík.

13:27 – Velitel ukrajinských ozbrojených sil řekl, že ruské námořnictvo zasáhlo tanker plavící se pod rumunskou vlajkou.

13:24 – Lidé před ukrajinskou ambasádou v Praze zapalují svíčky. Ukrajinci podle reportéra ČT24 Jiřího Hynka chodí na ambasádu, aby se dozvěděli, jak mohou své příbuzné dostat z ruskými vojsky zdecimované země. 

13:21 – „Bombardování, kolony tanků a nálety je něco, o čem Evropa po druhé světové válce říkala, že již nechce zažít. Ale teď 75 let po skončení této války to zažívá,“ řekl během svého projevu Zelenskyj. Podle něj ještě není pozdě útok zastavit, pokud budou lídři evropských zemí jednat rychle. Apeloval na občany ostatních zemí, aby protestovali a přiměli své vlády k tvrdším zásahům.

13:17 – S ruským velvyslancem se potkal také papež František. Oznámil mu, že cítí velké znepokojení kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. (AFP)

13:14 – Sportovní svět podporuje Ukrajinu. Ozvali se bratři Kličkové, ruský šachový velmistr a kritik Putina i český fotbal. Shrnujeme to v tomto článku.

Doporučeno
Sportovní svět podporuje Ukrajinu. Ozvali se bratři Kličkové, ruský šachový velmistr a kritik Putina i český fotbal Sportovní svět podporuje Ukrajinu. Ozvali se bratři Kličkové, ruský šachový velmistr a kritik Putina i český fotbal 25. února 2022 12:45

13:12 – Čínský prezident Si Ťin-pching podle agentury AFP mluvil s Vladimirem Putinem. Měl ho vyzvat k vyjednávání s Ukrajinou.

13:10 – Ve Lvově se rozezněly sirény. Rozsah útoků zatím stále není jasný. Lvov je přitom přibližně hodinu cesty od území NATO, informuje korespondentka CNN Barbara Star.

13:06 – Ruský ministr zahraničí Lavrov řekl, že rusko nebude útočit na civilní infrastrukturu ani běžné obyvatele Ukrajiny. Útoky přesto pokračují. Rusko dále razí rétoriku, že chce zbavit Ukrajinu nacismu. Prezident Ukrajiny Zelenskyj tato tvrzení opakovaně odmítá. Podle videí na sociálních sítích a tvrzení svědků, ale ruští okupanti útočí i na civilní infrastrukturu.

13:02 – Německý kancléř Olaf Scholz se v pondělí v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. V pátek to řekl mluvčí německého spolkového kabinetu Steffen Hebestreit během pravidelné tiskové konference. (TASR)

12:59 –Evropští lídři jsou jednotní v tom, že Ukrajina potřebuje výraznou morální i humanitární pomoc. Po pátečním jednání vlády to v souvislosti se čtvrtečním jednáním lídrů EU sdělil předseda vlády SR Eduard Heger.


Balík sankcí, jehož rámec se stanovil na čtvrtečním mimořádném summitu, má podle Hegera zasáhnout politické vedení, ale i oligarchy a ty, kteří participují na státním režimu Ruska. Opětovně ho onačil za bezprecedentní.

„Jeho výsledná podoba sa však ješte stále formuje,“ upozornil Heger v souvistlosti s prohlášeními, zda by sankce neměly být tvrdší. „V průběhu pár hodin by měly být známé všechy detaily, mělo by jít o skutečně rázná opatření,“ uvedl i s odkazem na neustále se měnící situaci. Avizoval, že sankci by se měly týkat aj Běloruska, které pomohlo ke vpádu Ruska na Ukrajinu. (TASR)

12:55 – Ukrajinský reportér Illja Ponomarenko zveřejnil fotografie zápalných lahví. „Molotovovy koktejly v Kyjevě čekají na ruské tanky,“ napsal.

12:53 – Prezident Zelenskyj vyzval občany Evropské unie s vojenskou zkušeností, aby přišli na Ukrajinu a bojovali proti ruské invazi bok po boku s ukrajinskou armádou. Video zachycuje distribuci zbraní dobrovolníkům z řad civilistů, kteří se rozhodli pomoci v boji.

12:50 – Podle serveru CNN bylo ruské letiště pravděpodobně zasaženo nejméně jednou raketou. Není ale jasné odkud pocházela, nevyjádřila se ani ruská ani ukrajinská vláda.

12:46 – V Kyjevě bylo rozdáno podle informací  Kyiv Post 18 tisíc pušek.

12:32 – Další ruská ozbrojená vozidla označená bílým „V“ byla viděna seřazena na nákladních vagónech na jihozápadě Běloruska. Podle poradce Svjatlany Cichanouské Franaka Viačorky směřují na Ukrajinu.

12:29 – Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na nový destruktivní typ malwareu wiper jenž byl detekován na Ukrajině. Malwatre dokáže způsobit mazání dat včetně části systému. Prý se nedá vyloučit, že by se jeho cílem mohly stát i instituce v Česku.

12:26 – Turecký prezident Erdogan obvinil NATO a EU z nečinnosti v rámci ukrajinského konfliktu (AFP)

12:15 – Video ze Zmijího ostrova na Ukrajině, kde 13 pohraničníků při jeho obraně přišlo o svůj život. Z videa, které se objevilo na Twitteru to vypadá, že při výměně informací s ruskými loděmi vojáci opravdu poslali útočníky „do p*dele“. Tato hláška pravděpodobně vstoupí do dějin.

12:13 - V posledních hodinách začíná znít alarm v místech, kde se ještě nebojovalo. Lidé slyšeli zvukovou výstrahu na západě Kyjeva, ve Lvově i v Rivne. (Euromaidan Press)

12:06 – Kyjevem otřásá boj

12:04 – Ukrajinské rakety měly zničit několik letadel na vojenské ruské základně v Rostovské oblasti. 

11:57 - Ukrajinský novinář Illja Ponomarenko: „Ukrajinská armáda odrazila ruský nápor východně od města Černigov. Útočníci přišli o 20 tanků, dalších 15 vozidel bylo zničeno posléze.“

11:53 – Rusko je připraveno jednat, když Ukrajina složí zbraně, řekl ruský ministr zahraničí Lavorov (AFP)

11:48 – Organizace Spojených národů odsoudila v pátek „svévolné zatýkání“ údajně více než 1 800 lidí v Rusku za účast na protestech proti ruské vojenské operacii na Ukrajině a vyzvala k jejich okamžitému prepuštění.


„Zatýkání jednotlivců za uplatňování svých práv na svobodu projevu nebo klidné shromažďování představuje svévolné upírání svobody," řekla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová reportérům. Zároveň podle AFP vyzvala k okamžitému propuštění všech neprávem zatknutých osob. (TASR)

11:41 – Přibližně 29 000 lidí prřšlo za posledních 24 hodin z Ukrajiny do Polska. Tisíce z nich sami seba označují za vojenské uprchlíky. V pátek  to řekl mluvčí polských bezpečnostních služeb Stanislaw Zaryn. 


„Přibližně polovina z tohto počtu jsou lidé, kteří tvrdí, že utíkají před válkou a mělo by se s nimi proto zacházet jako s vojenskými utečenci," řekl Zaryn pro rozhlasovou stanici Radio Plus.


Mluvčí dodal, že Polsko se připravuje na příchod velké vlny utečenců. Přibližný počet očekávaných osob však neposkytl. (TASR)

11:37 – Ruský ministr zahraničí Lavrov prohlásil, že cílem není Ukrajinu okupovat ale demilitarizovat. Na otázku, zda je v pořádku zaútočit na demokratickou zemi odpověděl, že Ukrajinu za demokratickou považovat nelze. Odvolal se na údajné zacházení s ruskojazyčnou částí obyvatel. 

11:33 – V pátek dopoledne jsme informovali o tom, že ukrajinská armáda povolává do zbraně všechny osoby bez věkového omezení. Podle nového vyjádření se ale pravděpodobně jedná o nábor pouze bez horní hranice. 

„Po dohodě s velitelem vojsk ozbrojených sil Ukrajiny jsem se rozhodl zapojit do vojsk Patriotů i osoby starší 60 let, které jsou morálně a fyzicky připraveny klást odpor a porazit nepřítele,“ napsal Reznikov.

11:28 – Civilisti vytáhli staršího řidiče z auta, přes které přejelo ruské bojové vozidlo v Kyjevě.

11:26 – V hlavním městě Kyjev bylo vydáno varování před nálety ruských vojsk. Stejné varování platí také pro město rovno. (Kyiev Independent)

11:21 – Vůdce Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v interview pro Rossija 24 řekl, že separatistická území budou potřebovat finanční pomoc od Moskvy. Naznačil možné užší vazby s Ruskem v budoucnu. 

„Samozřejmě, že finanční složka je zde poměrně zásadní a bez podpory Ruska se to těžko obejdeme. Pak nejen že dosáhneme soběstačnosti, ale budeme moci pomáhat i dalším regionům,“ řekl Pušilin (CNN).

11:07 – Letošní finále Ligy mitrů bylo po ruské invazii na Ukrajinu přesunuto z Petrohradu do Paříže.

11:03 – Haagský tribunál může spustit vyšetřování ruského vpádu na Ukrajinu, píše Ukrinform.

10:58 – Podle ukrajinské armády dopadla do obydlené části druhého největšího města Ukrajiny Charkova raketa.

10:53 – Kyjevem se rozezněly poplašné sirény. 

10:51 – Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo lidí, aby blokovali ruskou vojenskú techniku, když ji uvidí v ulicích svého města. 

„Vyjděte do ulic s ukrajinskými vlajkami, natáčejte si ruské okupanty na mobily, dejte jim pocítit, že nejsou osvoboditelé, ale okupanti v cizí zemi,“ uvedol rezort. Civilistům oznámil, aby však nepronikali do zón, kde aktuálně probíhají přímé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

10:48 – Na Hadím ostrově v Černém moři čelila skupina 13 ukrajinských příslušníků pohraniční stráže ruske válečné lodi, která je vyzvala, aby se vzdali, jinak je zbombarduje. „Ruská lodi, běž do *iti,“ odpověděli. Všech 13 z nich zahynulo.

10:46 – Polsko je schopné přijmout až 1 milion ukrajinských uprchlíků.

10:43 – Agentúra Associated Press v pátek hlásila sřelbu v blízkosti vládní čtvrti v Kyjevě. Podle ukrajinského ministerstva obrany už první ruské vojenské jednotky vstoupili do Kyjeva. (TASR).

10:37 – Moskva v pátek zakázala vstup do svého vzdušného prostoru všem letadlům spojeným s Británií včetně tranzitních letů po tom, co po ruském vojenském útoku na Ukrajinu zabránili ruské letecké společnosti Aeroflot prřlety nad Spojeným královstvím. (TASR)

10:35 – Vedení společnosti Výzkumný Ústav Železniční, a.s. ukončilo obchodní vztahy s Ruskem a Běloruskem.

10:27 – Ukrajinské ozbrojené síly vyzvaly všechny občany, bez ohledu na věk, aby se zapojili do boje. „Ukrajina dnes potřebuje všechny. Postupy pro vstup do armády jsou zjednodušeny, neexistuje žádné věkové omezení. Přineste si pouze pas a identifikační číslo,“ stojí v prohlášení.

10:15 – Ukrajina podle poradce prezidenta Podoľaka vždy měla prostor pro rozhovory o neutralitě a má ho i teď, kdy Rusko začalo totální invazi. „Tuto válku je potřeba ukončit. Tyto bojové kroky je potřebné zastavit,“ sdělil.


Moskva podlé poradce ukrajinského prezidenta vyjadřila zájem o jednání. „Jestli chtějí o neutralitě mluvit oni, my se takových jednání nebojíme,“ řekl. Otázka však podle něj je, kdo a jak může zaručit bezpečnost Ukrajiny a naplnění dohod zúčastněnými stranami. (TASR)

10:10 – Ukrajina je připravená jednat s Ruskem o zachování své neutrality, ale musí od Ruska dostat bezpečnostní záruky.

10:07 – Exploze a střelba vypukly v pátek ve čtvrti v severní části ukrajinského hlavního města Kyjev, když se k němu přibližovaly pronikající ruské jednotky. Informovala o tom agentúua AFP s odvoláním na své reportéry, kteří se nacházeli na městě.


V kyjevské čtvrti Obolonskyj se ozývala střelba z ručních zbraní a výbuchy - chodci se rozběhli hledat bezpečný úkryt. Větší exploze doléhaly až do centra ukrajinské metropole.


Ruské jednotky dorazili k předměstím Kyjeva ve čtvrtek po tom, co vojáci ve vrtulnících zaútočili na letiště hlavního města v blízkosti čtvrti Obolonskyj. (TASR)

10:02 – Z pokusu zničit státnost Ukrajiny obvinil v pátek ruského prezidenta Vladimira Putina francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Yves Le Drian. 


Le Drian zároveň upozornil, že bezpečnost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je ohrožená. „Toto je totální válka. Putin se rozhodl... vymazat Ukrajinu z mapy národů,“ řekl šéf francouzské diplomacie pro rozhlasovou stanici France Inter. (TASR)

10:00 –„Nevyvolám evropskou válku, ale Ukrajinu budu bránit, jak budu moci, každým kusem vybavení, který ji zvládneme zajistit,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace. Podle něj se Putin po Ukrajině nezastaví a je povinností všech států zakročit. (BBC)

9:56 – Na videích na sociálních sítích jsou zachyceny tanky, které projíždějí oblastí Obolon v Kyjevě. 

9:53 – Ukrajinský parlament hlásí, že automatického monitorovaní zakázané zóny u Černobylu ukazuje na vícero místech zvýšené hodnoty gama záření. Důvod je zatím neznámý.

9:50 – Během posledních 24 hodin bombardovalo Rusko 33 objektů, i přes to, že prohlašují, že civilní objekty nebombardují, ukrajinský ministr vnitra tvrdí opak. Ukrajinští představitelé tedy nabádají občany, aby se bránili zápalnými lahvemi. (BBC)

9:46 – Ruské jednotky pronikají stále hlouběji do Kyjeva a centrálními častmi města sa ozývá střelba, hlásí vojenský reportér Nolan Peterson.

9:44 – Poradce ukrajinské hlavy státu Mykhailo Podoliak prohlásil, že cílem ruské ofenzivy v Kyjevě je zabít prezidenta Volodymyra Zelenského.

9:43 – Záběry na ruský tank se sovietskou vlajkou směřující na sever kolem řeky Dněpr na ukrajinském území.

9:41 – V Kyjevě projelo ruské vojenské auto přímo přes auto jednoho z civilistů. Zatím není jasné, jestli se ve vozidle někdo nacházel a jestli došlo k nějakému zranění.

9:38 – Podle ověřeného hodnocení britských zpravodajských služeb se včera Rusku nepodařilo splnit ani jeden cíl. To říká na Radio 4 ministr obrany Spojeného království.

„Selhali, protože si Putinovo ego myslelo, že jej budovu Ukrajinci považovat za osvoboditele. Rusové ztratili asi 450 příslušníků ozbrojených sil. Nepodařilo se jim ani s jejich elitním dobýt letiště severně od Kyjeva,“ říká Ben Wallace (BBC).

9:34 – V okolí Kyjeva natočili rozsáhlou formaci ruských jednotek.

9:30 – Ukrajinský prezident Zelenskyj telefonoval s britským premiérem Borisem Johnsonem, kterého informoval o příbehu ruského útoku na Ukrajinu. Ukrajina žádá účinnou reakci na agresi Ruské federace a zintenzivnění sankcí.

9:27 – Na významném mezinárodním letišti Antonov v měste Hostomel u Kyjeva opět propukli boje. Letiště včera ovládly ruské jednotky, které však nedokázali čelit ukrajinskému protiútoku a Ukrajinci opětovné získali nad letištěm kontrolu. Teď se podle zveřejněných informací ruští výsadkáři pokoušejí letiště ovládnout znovu.

9:23 – Americký herec a režisér Sean Penn sa nachází na Ukrajine, v tamním hlavním městě Kyjev natáčí dokumentární film o ruské invazii. Penn, dvojnásobný držitel Oscara, se zúčastnil  vládní tiskové konference v Kyjevě a potkal se i se Zelenským.


„Režisér přišel do Kyjeva za účelem zaznamenat všechny události odehrávající sa na Ukrajině a jako dokumentarista říct světu pravdu o ruské invazi do naší země. Sean Penn je mezi těmi, kteří podporují Ukrajinu. Jsme mu vděční za tento projev odvahy a cti,“ stojí v prohlášení Zelenského kanceláře zveřejněném na sociálních sítích. (TASR)

9:15 – Rozvědná skupina ruské armády vstoupila do čtvrti Obolon v Kyjevě. Ministerstvo obrany nabádá místní, aby si vyrobili zápalné lahve a postup ruské armády hlásili.

9:09 – Stovky kusů ruské vojenské techniky včetně tanků a obrněných transportérů míří na sever k městu Cherson, které leží na jihu Ukrajiny.

9:07 – Starosta Kyjeva Vitalij Kličko prohlásil, že bude bojovat v „krvavé bitvě“ proti ruským jednotkám.

9:01 – Britská ministryně zahraničních věcí Liz Truss označila v pátek ruský vojenský útok na Ukrajinu za barbarský a neodůvodněný a zopakovala, že její země podporuje Kyjev. 

„Solidarita s (ukrajinským ministrem zahraničních věcí) Dmytrem Kulebem a ukrajinskými obyvateli. Útok (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu je barbarský, neoprávněný a ukazuje bezcitnou neúctu k lidskému životu,“ uvedla Trusso na Twitteru.

8:59 – Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených sil bojují v oblastech obcí Dymer a Invankiv, uvedla ukrajinská armáda na svém účtu na sociální síti Facebook.

Dymer se nachází 45 kilometrů severně a Ivankiv zhruba 60 kilometrů severozápadně od ukrajinské metropole. (TASR)

8:45 – Hraniční přechod na Slovensku Vyšné Nemecké je otevřený i pro pěší, Velké Slemence nově fungují nepřetržitě.

Pro TASR to potvrdila mluvčí Ředitelství hraniční a cizinecké policie Sobrance Agnese Kopernická s tím, že cestující vyřizují průběžně. Na hraničním přechodu Ubľa jsou čekací doby na vstupu na Slovensko aktuálně šest hodin. (TASR)

„Vzhledem k situaci je hraniční přechod Vyšné Nemecké otevřen i pro pěší, které vyřizujeme. Hraniční průchod Velké Slemence, který je určen pouze pro pěší, je od pátku až do odvolání v provozu nonstop,“ řekla.

8:38 – Evropská unie se dohodla na sankcích, které zasáhnou 70 procent ruského bankovního trhu a klíčové ruské státní společnosti. Oznámila to v noci na pátek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen na sociální síti Twitter.

„Balík silných a cílených sankcí schválených dnes v noci ukazuje, jak moc je Evropská unie sjednocená,“ uvedla von der Leyen na Twitteru. (TASR)

8:35 – Takto podle ukrajinských složek dopadl bytový blok v Kyjevě, na který dopadla ruská raketa sestřelená ve vzduchu ukrajinskou vojenskou technikou. Raketa dopadla na zem vedle bloku, ne přímo na něj.

8:29 – Ruské jednotky podle ukrajinského ministerstva obrany získaly dva kusy vojenské techniky ukrajinské armády, se kterou chtějí proniknout do Kyjeva.

8:20 – Udržovat při životě šanci na dialog s ruským prezidentem Vladimirem Putinem poté, co spustil invazi na Ukrajinu, je užitečné, uvedl v pátek francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Macron po summitu lídrů Evropské unie řekl, že „vedle odsouzení, vedle sankcí“ zůstává užitečné nechat tuto cestu otevřenou, a když přijde den, kdy budou splněny podmínky, můžeme dosáhnout ukončení nepřátelských akcí.

Francouzský prezident byl ve čtvrtek jediným západním lídrem, který mluvil s Putinem poté, co ruská armáda vpadla na území Ukrajiny. (TASR)

Putin, macron
Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin Pool

8:16 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pátek řekl, že útočící ruské síly se zaměřují na oblasti obydlené civilisty. Své krajany pochválil za jejich hrdinství a potvrdil, že Kyjev dělá vše, co je v jeho silách, aby je ochránil. 

„Tvrdí, že civilní objekty nejsou jejich cíli. Je to ale další z jejich lží. Ve skutečnosti nerozlišují mezi oblastmi, ve kterých operují,“ řekl Zelenskyj ve videu. „Ukrajinci prokazují hrdinství,“ uvedl prezident a dodal, že ukrajinské jednotky dělají vše, co je v jejich silách, aby lidi ochránily. (TASR)

8:15 – Záběry zachycují rozsáhlou formaci ruských jednotek shromažďující se na jihu Ukrajiny u řeky Dněpr. 

8:10 – Ukrajinská armáda publikovala fotografie z města Černigov na severovýchod od Kyjeva, kde podle ministerstva obrany zastavila několik ruských útoků.

8:06 – Americký ministr obrany Lloyd Austin ve čtvrtek telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Olexejem Reznikovem v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Informovala o tom v noci na pátek stanice CNN.

Austin svému ukrajinskému partnerovi řekl, že Spojené státy podporují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny a budou pokračovat v poskytování obranné pomoci Kyjevu navzdory ruské „neodůvodněné a nevyprovokované válce“. (TASR)

8:04 – Ukrajinské ministerstvo vnitra informovalo, že Rusko ve 4:25 ráno zaútočilo na pohraniční stráž v Záporožské oblasti

7:58 – Do města Cherson na jihu Ukrajiny směřují desítky kusů ruské vojenské techniky.

7:49 – Fotografie zničeného mostu za Kyjevem, který odpálily ukrajinské jednotky, aby tak zastavily ruský postup na hlavní město.

7:41 – Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ve čtvrtek oznámila, že z Ukrajiny dočasně evakuuje zahraniční členy své mise z důvodu zhoršující se bezpečnostní situace. (TASR)

7:39 – Ukrajinský prezident žádá o vytvoření protiválečné koalice. Musíme Putina dostat k jednacímu stolu, prohlásil Volodymyr Zelenskyj na Twitteru.

7:24 – Takto dnes nad ránem vypadaly stanice metra v Kyjevě, který je aktuálně pod neustálou hrozbou leteckých útoků a bombardování.

7:21V Kyjevě opět zní sirény, které varují, aby lidé okamžitě zamířili do krytů.

7:17 – Ukrajinské armádě se podle ministerstva obrany podařilo zastavit ruský postup ve městě Černigov, které leží na severovýchodě od Kyjeva.

7:14 – Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Rusko se v příštích desítkách minut možná bude snažit dostat pod kontrolu město Vorzel na západě od Kyjeva. „Zničte nepřítele,“ napsalo ministerstvo na Twitteru.

7:10 – Turecko potvrdilo, že ho Ukrajina požádala o zamezení přístupu ruských armádních lodí přes úžiny Bospor a Dardanely. Není jasné, zda Turecko žádosti vyhoví.


❗️7:06 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil zprávy o několika ruských raketových útocích, které v pátek ráno zasáhly ukrajinské hlavní město.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba přirovnal tyto útoky k útoku nacistického Německa z roku 1941 na Kyjev. 

Zelenskyj uvedl, že k útokům na Kyjev došlo kolem 4:00 místního času, přičemž ukrajinské armádě se podařilo zastavit postup ruských vojáků.

„Strašné raketové útoky mířily na Kyjev. Naposledy naše hlavní město zažilo něco podobného v roce 1941, kdy ho napadlo nacistické Německo. Ukrajina toto zlo (tehdy) porazila a porazí ho i nyní," napsal Kuleba na sociální síť Twitter. (TASR)

7:04 – Ukrajinský prezident Zelenskyj vzkázal Rusku, že s Ukrajinou bude muset dříve či později mluvit. 

„Dnes jste začali bombardovat obytné čtvrti v hrdinském městě Kyjev. Toto je jako rok 1941. Chci říci všem ruským občanům, kteří vyšli protestovat: slyšíme vás, vy jste slyšeli nás a začali jste nám věřit. Bojujte s námi. Bojujte proti válce,“ prohlásila hlava státu.

7:02 – Podle americké administrativy se už Rusové dostali do oblastí vzdálených jen 30 kilometrů od Kyjeva.  

7:00 – Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí tvrdí, že ruské jednotky pokračují v leteckých útocích na civilní objekty. Podle prezidenta Zelenského je cílem těchto ruských útoků vytvořit tlak nejen na ukrajinskou vládu, ale i na běžné Ukrajince.

6:55 – „Dnešek bude nejtěžší den. Plán nepřítele je proniknout tanky z Ivankiva a Černigova do Kyjeva,“ sdělil ukrajinský ministr vnitra Anton Heraščenko.

6:49 – Ukrajinská pohotovostní služba podle magazínu Nexta informuje o vojenské akci v Žitomírské oblasti na západ od hlavního města Kyjev. Počet ruských vojáků na místě zatím není znám.

6:46Poškozené budovy zasažené ruským útokem ve městě Starobilsk v Luhanské oblasti. Útok si podle ukrajinské záchranné služby vyžádal jednu oběť.

❗️6:38 – Pentagon informuje, že během noci Rusko na Ukrajinu vystřelilo více než 160 raket.

6:30 – Na protestech proti ruské invazi na Ukrajinu, které se ve čtvrtek uskutečnily v několika ruských městech, bylo zadrženo přes 1 700 lidí. Informoval o tom zpravodajský portál Meduza.io s odvoláním na nezávislé sdružení OVD-Info.

Meduza upřesňuje, že k zatčení účastníků těchto protiválečných protestů došlo celkem v 53 ruských městech.

Nejvíce lidí zadrželi v Moskvě, a to nejméně 955. Ve druhém největším ruském městě Petrohrad policie zadržela asi 425 lidí, ve městě Krasnodar zadržela 57 lidí a v Jekatěrinburgu 39. Ve všech ostatních městech bylo zadrženo méně než 30 lidí. (TASR)

6:27 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že navzdory zvěstem o svém útěku zůstává ve své zemi. „Nepřítel mě označil za terč číslo jedna. Moji rodinu za terč číslo dva,“ uvedl. (NY Times)

6:21 – Ukrajinská armáda zveřejnila video pouliční přestřelky mezi Ukrajinci a ruskou armádu útočící na severovýchodě země ve městě Sumy. Regionální hlavní město leží 30 kilometrů od hranic s Ruskem a žije v něm 260 tisíc lidí. (BBC)

5:55Ukrajinská armáda sestřelila v pátek brzy ráno nad Kyjevem letadlo nepřítele. To následně při pádu narazilo do devítipatrové obytné budovy, která začala hořet. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka.

Podle Reuters není jasné, zda šlo o pilotovaný nebo bezpilotní letoun. Heraščenko na sociální síti Telegram nicméně uvedl, že v důsledku pádu stroje vypukl požár v devítipatrové obytné budově, přičemž podle poradce bude na místě „jistě mnoho obětí“. (TASR)

Domů
Sdílet
Diskuse