Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti EFFECTIX.
8. března 2022 v 8:55
Čas čtení 7:51
Sponzorovaný obsah

Jak se plánuje výstavba bazénu? Všechny postupy a aspekty krok za krokem

Jak se plánuje výstavba bazénu? Všechny postupy a aspekty krok za krokem
Zdroj: Shutterstock
ZAJÍMAVOSTI VÝSTAVBA BAZÉNU
Uložit Uložené

Rozhoduješ se o vybudování bazénu na vlastní zahradě? Zajímá tě, jak probíhá proces od prvotního nápadu po první koupání? Tak to jsi zde správně. Vítej u průvodce plánováním bazénu.

Láska k vodě je člověku přirozená a není tak divu, že počet instalovaných bazénů dlouhodobě roste. Přibývají nejen k novostavbám, ale objevují se i v zahradách starších domů. Perfektní čistota, možnost koupání kdykoliv dle chuti, absolutní soukromí, ale i rozumně investované peníze do zhodnocení nemovitosti – benefity vlastního bazénu jsou jasné. Jaká cesta k němu vede, jak správně vybrat a jak při tom neudělat chybu?

První krok: Vyber si typ bazénu

Druhů bazénů i navazujících technologií postupem let přibylo tolik, že už jde o značně rozsáhlou problematiku vyžadující podrobnější přehled. Konečná volba konkrétního řešení je pak otázkou mnoha individuálních požadavků investorů i technických podmínek místa instalace a budoucího provozu.

V základním pojetí rozdělení bazénů podle technologie způsobu cirkulace vody je možné rozlišit dva základní typy:

  1. Přelivový bazén je řešení, kdy je hladina vymezena jen samotným okrajem bazénu. K přelivu dochází v důsledku neustálého vracení pročištěné vody zpět do bazénu. Za jeho okrajem je pod krycí mřížkou umístěný sběrný kanál, pomocí kterého je voda svedena do místa technologie její úpravy. Bazén s přelivem má tak maximální možnou hloubku omezenou právě jen okrajem bazénové nádrže. Prostě jednoduše a krátce: s tímhle bazénem se budeš cítit jako hollywoodská hvězda.
  2.  Hladina bazénu se skimmerem je oproti tomu přelivovému přibližně o 10 cm níže. Skimmer je plastové sběrné zařízení, kterým je bazénová voda nasávána pomocí čerpadla do potrubí vedoucího k technologii její úpravy. Zároveň je zde ještě před vstup do potrubí vřazeno praktické síto pro zachycení pevných nečistot z hladiny.

Kromě toho tě při výběru čeká ještě druhé zásadní rozdělení. Bazén může být totiž konstruován několika různými způsoby: 

  1. Nejčastěji se lze setkat s předem zhotoveným skeletem určeným k umístění na betonovou desku do výkopu a následnému obetonování z vnějších stran. Samotná bazénová nádrž je zhotovena z laminátu, polypropylenu nebo moderních hmot na bázi polymerů. Při použití laminátu má bazén vždy formou předem dané rozměry i proporce, u ostatních je výhodou možnost volby tvaru i variabilní umístění schodů a dalších volitelných prvků.
  2. Betonový bazén vypláštěný těžkou fólií je druhým obvyklým konstrukčním přístupem. Nabízí velkou volnost v návrhu rozměrů i tvaru, vysokou pevnost a dlouhou životnost. Technologie vypláštění je vhodná i pro rekonstrukce starých bazénů. Konstrukce stěn je zhotovena z prvků betonového nebo polystyrenového ztraceného bednění, v obou případech jsou následně dutiny vyplněny armaturami a vylity betonem.
  3. Někteří výrobci už nabízí i výhodnou kombinaci obou přístupů. Vodotěsná bazénová nádrž je zhotovena ze stabilních polymerů, zároveň je ale vybavena i opláštěním z polystyrenových termo-tvárnic určených k vylití betonem. Největším benefitem je samotné systémové řešení, které vede k výraznému zkrácení stavebních příprav i montáže, k dokonalé funkci izolace – a tím i k finančním úsporám.

Průzračnou vodu zajistí funkční technologie její úpravy

Řekni, kdo by si nepřál mít na zahradě trochu průzračného tyrkysového řeckého moře. Atmosféru, kuchyni ani kulturu tvého oblíbeného letoviska do domácích podmínek přenést úplně nelze, je ale možné se přiblížit alespoň čistotou vody v bazénu. Aby to tak nakonec v praxi skutečně dopadlo, je potřeba správně vyřešit výběr technologie pro její úpravu. Celý komplex opatření se skládá z několika prvků:

  • Nejčastější volbou pro čištění vody od pevných usazenin je kombinace bazénového čerpadla a pískové filtrace. Ta je tvořena uzavřenou vodotěsnou nádobou naplněnou jemným křemičitým pískem. Přečerpáváním bazénové vody skrze náplň dochází k ulpívání usazenin na zrnkách písku.
  • Obsah mechanických nečistot není jediným parametrem, který je třeba s pomocí technologie úpravy vody řešit. Postarat se musíš i o chemické složení, aby ve vodě nevznikaly nepřátelské mikroorganismy a řasy.
    • Osvědčenou ochranou proti jejich množení je chlor – pokud se tedy rozhodneš jít touto cestou, je dalším z nutných kroků jeho správné dávkování. To je možné provádět buď zcela manuálně – například ve formě pomalu rozpustných tablet umístěných v bazénovém plováku nebo svěřit koncentraci chloru ve vodě automatickému dávkovači.
    • Protože ne každý snáší přítomnost chloru v bazénové vodě bez potíží, je na výběr i šetrnější možnost úpravy vody pomocí solničky. Jde o zařízení pracující na principu elektrolýzy. Tou je z dodané soli získáván volný chlor, který se opět postará o dezinfekci vody, tentokrát ale šetrně a zároveň ekologicky. Zcela odpadá starost o skladování chloru, jeho doplňování i případná obava o reakci pokožky u citlivých plavců.
    • Poslední technologickou novinkou v oblasti úpravy bazénové vody je její ionizace. Díky elektrolytickému uvolňování iontů stříbra a mědi probíhá dezinfekce zcela bez chloru a nabízí tak plnohodnotnou alternativu dvěma výše zmíněným způsobům úpravy vody.
  • Pro pohodu a zdraví v bazénu je nutné pravidelně kontrolovat a ošetřovat i její pH. Ideální rozmezí je 6,8 až 7,4 – cokoliv mimo tento rámec je špatně. Řešením je dávkování speciální chemie pro zvýšení či snížení pH vody buď manuálně, nebo opět svěřit péči automatice.
    • Hodnoty pod úrovní pH 6,8 značí kyselou vodu a vedou k blednutí plastových částí bazénu, tvorbě řas, zápachu po chloru, dráždění očí a pokožky, v extrému i ke korozi kovových částí.
    • Naopak druhý extrém nad 7,4 je známkou vody zásadité, která opět nepříjemně dráždí oči a pokožku, a navíc dochází k vylučování vápníku, a tím pádem ke vzniku vodního kamene.

Další výbava a příslušenství

Protože si každý uživatel přeje, aby byla koupací sezóna nejen pestrá, ale také co možná nejdelší, rozšiřuje se postupně i nabídka příslušenství a doplňků. Oblíbené jsou například bazény s protiproudem, který i při menší délce vodní plochy nabídnou možnost opravdového sportovního vyžití. Vzhledem k tomu, v jakém podnebném pásu se naše země nachází, bývá ale první volbou českých zákazníků nějaká forma zakrytí hladiny nebo zastřešení celého bazénu.

Bazénové zastřešení. Nakombinuj ho s tepelným čerpadlem a koupeš se od jara do podzimu.
Bazénové zastřešení. Nakombinuj ho s tepelným čerpadlem a koupeš se od jara do podzimu. Zdroj: Shutterstock

Bazény s krytem nebo zastřešením je možné používat až o dva měsíce déle. Ještě delší případně výrazně příjemnější sezónu může zajistit dohřívání vody tepelným čerpadlem. Zařízení, které s minimálními provozními náklady zvýší teplotu vody i v chladných dnech bez svitu slunce, funguje na stejném principu jako tepelná čerpadla určená k vytápění rodinných domů. Díky kombinaci zakrytí a tepelného čerpadla můžete mít koupací sezóny od jara do podzimu.

Jak tedy postupovat v úvahách a následně i při realizaci bazénu?

První myšlenky na pořízení bazénu přicházejí často už v zárodku samotného projektu nového domu, případně nově zakládané zahrady. Je ideální, když si včas rozmyslíš všechny vztahy bazénu s exteriérem domu a jeho okolím, včetně budoucích nutných úprav.

1. Povolení úřadů: Je potřeba nebo ne?

Může pro tebe být překvapením, že i na realizaci bazénu se mohou vztahovat povinnosti vyplývající ze zákona o územním plánování. Naštěstí je v tomto směru závazný předpis tolerantní a bazén s plochou do 40 metrů čtverečních umístěný na stavebním pozemku určeném pro bydlení či rekreaci není třeba nijak ohlašovat ani schvalovat.

Je třeba dát jen pozor na to, aby bazén ani žádná jeho součást, tedy ani zastřešení, nebyla umístěna blíže než 2 metry od hranice parcely. V takovém případě by už bylo nutné žádat úřady o územní souhlas se stavbou. Totéž platí, pokud by jeho plocha překročila uvedené maximum 40 metrů čtverečních.

2. Velikost pozemku: Počítej s rezervou

Rozměry celé stavební parcely nebo pro bazén už speciálně vyhrazeného místa jsou prvním parametrem, který rozhodne o umístění domácího koupaliště i jeho celkových proporcích. Mysli na to, že kolem vodní plochy je potřeba zajistit pohodlný a bezpečný komunikační prostor pro pohyb členů domácnosti i případných návštěv.

Stejně tak údržba si žádá své, zvlášť při manipulaci se zastřešením nebo třeba dlouhým bidlem sběrače nečistot z hladiny. Ať už se o svůj bazén budeš starat sám nebo svěříš péči profesionálům, vždy je znát každý půlmetr prostoru navíc; pokud chybí v nesprávném místě, údržbu to výrazně znepříjemňuje.

3. Oslunění bazénu: Čím více, tím lépe 

Bez ohledu na to, zda plánuješ bazénovou vodu dohřívat například pomocí tepelného čerpadla, nebo ne, věnuj hned na začátku pozornost jeho oslunění. Ideální je mít představu o budoucí přesné poloze všech budov i stromů, které by mohly prohřívání bazénové vody bránit svým stínem.

Pro začátek si můžeš uvažované místo pomocí pásma, kolíků a značkovacího spreje vymezit. Pak nezbývá než sledovat délky stínů a jejich pohyb v průběhu (ideálně letního) slunečného dne. Brzy je jasno o tom, kde se bude bazénu dařit nejlépe a kde by naopak trpěl.

4. Stavební příprava: Výkop

Pro umístění samotné bazénové nádrže je samozřejmě třeba udělat odpovídající výkop podle zvoleného typu a velikosti bazénu. Pozor na to, že k budoucím vnitřním rozměrům, které každého stavebníka zajímají nejvíce, je nutné připočítat dostatečnou rezervu. Jak správně naplánovat rozměry výkopu se vždy dozvíš z podrobných pokynů příslušejících ke konkrétnímu zvolenému typu bazénu.

Pečlivé odvodnění zajistí, aby nedošlo k případnému poškození základové desky hromaděním spodní vody. Obvykle vyhoví řešení pomocí drenážního potrubí napojeného do šachtice s ponorným čerpadlem. Konkrétní provedení se ale vždy řídí místními geologickými podmínkami a je proto vhodné se včas poradit s odborníky.

5. Stavební příprava: Elektřina

Myslet je potřeba i na umístění technologie: pokud plánuješ podzemní šachtu, výkop musí počítat i s ní. Řešení polohy technologického zázemí pro úpravu vody je ale dnes už možné dvojí:

  • V šachtě pod zemí je možné schovat veškerou potřebnou vybavenost a zároveň ji mít stále dobře po ruce. Je tak také minimalizován přenos hluku běžícího čerpadla, který by mohl v nočním tichu rušit.
  • Ve formě technologické stěny je možné mít stejnou vybavenost jako u šachty, vždy ale krásně přehlednou a přístupnou. Umístění se předpokládá ve sklepě, garáži nebo zahradním domku.

Nezapomeň do bodu pro umístění nezbytného rozvaděče připravit přívod pro napájení bazénového čerpadla, protiproudu, solničky, ionizační cely, UV lampy a dalšího elektrického zařízení, vše dle technických podmínek výrobce či dodavatele. Elektrické vedení umístěné pod povrchem ulož dle platných předpisů a mysli i na zemnící pásek.

6. Komponenty, výbava a příslušenství: Co ti koupání zpříjemní

Výběr v doplňcích a příslušenství domácích bazénů je nepřeberný. Z hlediska úvah o jejich pořízení je dobré se rozhodnout také už v rané fázi návrhu.

  • Bazénové schody mohou být buď přímou součástí vnitřního tvaru nádrže, nebo jako volitelné příslušenství z nerezu. Jejich umístění je logické tam, kde se dá očekávat nejpravděpodobnější bod přístupu do vody – od terasy, od zahradní sprchy apod.
  • Osvětlení bazénu a jeho okolí je příjemné i praktické. Pod hladinou umístěná světla efektně rozzáří vodu ve tmě a nabídnou neobvyklý pohled i zážitek z večerního koupání. Kolem bazénu se osvětlení hodí zase z ryze praktických důvodů – pro větší bezpečnost a také pro pohodlí v případě, že provádíš údržbu už za šera.
  • Zastřešení je, jak už bylo zmíněno, jeden z favoritů českých zákazníků, co se bazénových doplňků a příslušenství týče. Vzhledem k množství opravdu teplých dní, a především nocí není divu. To, co slunce nebo tepelné čerpadlo dokáže za den odpracovat ve prospěch teploty vody, dokáže nezakrytý bazén v chladnější jarní nebo podzimní noci zase ztratit. Zastřešení je také důležitý bezpečností prvek, obzvláště pro rodiny s malými dětmi či domácími mazlíčky.
  • Tepelné čerpadlo bylo už také zmíněno: jde o prvek zásadně prodlužující sezónu a přinášející do tuzemských podmínek luxus jižních dovolenkových destinací. Není nad to ponořit se do příjemně teplé vody i v říjnových teplotách, nebo naopak startovat sezónu na jaře o měsíc dva dříve, než je běžné.
  • Protiproud zase zvýší užitnou hodnotu bazénu zcela jiným směrem. Z obyčejného zahradního koupaliště udělá plavecký bazén, který ti dá i přes své skromnější rozměry zabrat. Můžeš tak volit buď naprostý relax nebo zdravý pohyb při plavání.
Koupající se děvče pozoruje úpravu okolí bazénu
Koupající se děvče pozoruje úpravu okolí bazénu Zdroj: Shutterstock

Konečně nastává realizace nového bazénu

Pokud máš za sebou kompletní proces výběru i hotovou stavební připravenost, může nastat samotná realizace. Tu je ideální spojit se stavebními pracemi probíhajícími v rámci stavby domu, případně zahrady. Je třeba počítat s tím, že minimálně z části jde vždy o proces vyžadující dost prostoru i použití stavebních technologií. Není tedy ideální nechat stavbu bazénu až na dobu, až je hotový dům či jeho okolí a zahrada.

Na zvážení je také to, zda se dát cestou svépomocné montáže, nebo svěřit celou instalaci odborníkům. Už stavební připravenost spolkne nějaký čas a peníze, a ne každý si na ni také troufne. Usazení bazénu je proces náročný na logistiku a montáž a zprovoznění technologií zase vyžaduje znalosti a zkušenosti, které nemá každý. Zde se může tedy rozhodnout o tom, zda se bazén stane skvělým společníkem, nebo naopak na obsluhu a údržbu náročným doplňkem.

Domů
Sdílet
Diskuse