Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. března 2022 17:43
Čas čtení 1:18
Viktor Kniš

Ovečkin se na zápasech stává terčem amerických fanoušků. Když se dotkne puku, pískají a bučí

Ovečkin se na zápasech stává terčem amerických fanoušků. Když se dotkne puku, pískají a bučí
Zdroj: TASR/AP
NEWS NHL
Uložit Uložené

Alexander Ovečkin má do dnešního dne na Instagramu profilovou fotku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který nařídil agresivní okupaci Ukrajiny.

Ani po dvou týdnech od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu si jeden z nejlepších hráčů NHL Alexander Ovečin nezměnil profilovou fotografii na Instagramu. I nadále na ní pózuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který agresivní okupaci sousední země nařídil pod nesmyslnou záminkou „denacifikace“. Na Ukrajině bombardují civilní cíle, dětské nemocnice, školky i rezidenční oblasti a zabíjejí při tom stovky nevinných lidí.

Doporučeno
Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje 11. března 2022 12:30

Ovečkin se k celé situaci vyjádřil jen jednou krátce po začátku ruské agrese, když požádal, aby se země dohodly na uzavření míru. „Prosím, už žádná válka. Nezáleží na tom, kdo v ní bojuje, Rusko, Ukrajina, jiné země… Myslím si, že musíme žít v míru,“ řekl populární hokejista NHL. Od kroků ruského prezidenta se ale nedistancoval.

Před zápasem mezi Edmontonem a Washingtonem zazněla na stadionu kanadská hymna v anglickém a ukrajinském jazyce

I kvůli své neochotě odsoudit kroky Vladimira Putina se stal trnem v oku amerických fanoušků nejprestižnější hokejové ligy světa. Na zápasech s Calgary a Edmontonem mu to dali pocítit fanoušci na tribuně, kteří už druhý zápas pískají a bučí při každém Ovečkinově kontaktu s pukem.

Doporučeno
Plicní embolie, trombóza, umělý spánek. Patrik Sedláček o tom, jak přežil svou smrt, para hokeji a paralympiádě v Pekingu Plicní embolie, trombóza, umělý spánek. Patrik Sedláček o tom, jak přežil svou smrt, para hokeji a paralympiádě v Pekingu 10. března 2022 15:30

Na Twitteru mezitím tisíce lidí přidávají příspěvky o tom, jak američtí fanoušci ruskému hráči nic nedarují. Drtivá většina s tímto postojem souhlasí. Fanoušci si na poslední zápas Ovečkinova Washingtonu s Edmontonem přinesli velké ukrajinské vlajky a transparenty, které odsuzují válku.

Hokejový útočník situaci nekomentoval ani po tomto zápase, vše však nasvědčuje tomu, že i další návštěvníci hokejových duelů proti Washingtonu jsou připraveni dát zkušenému ostrostřelci najevo, že aktuální společenskou situací do velké míry žije i sport. Samotná NHL zatím žádné omezující kroky proti ruským hokejistům nepodnikla, i když jiné sportovní organizace již oznámily různé druhy omezení.

Politický expert Sergej Radčenko pro TSN konstatoval, že pro mnohé populární sportovce může být nebezpečné vyjadřovat se v současnosti k politické situaci, mohli by mít například problém s návratem domů. Navíc Ovečkinova manželka s dětmi i rodiče nadále žijí v Rusku, i když v případě hráčů NHL je spíše běžné, že se nejbližší rodina přestěhuje do zámoří.

 

Domů
Sdílet
Diskuse