Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 13:31
Čas čtení 1:43
Vojtěch Vanda

Zabavené domy ruských oligarchů v Británii by mohly sloužit jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky

Zabavené domy ruských oligarchů v Británii by mohly sloužit jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Domy ruských oligarchů, na které byly uvaleny sankce, by mohly podle britského ministra Michaela Govea posloužit jako útočiště ukrajinským uprchlíkům, kterým válka vzala možnost pokojného žití.

„Rád bych prozkoumal možnosti, které by nám umožnily využít domy a pozemky sankcionovaných jedinců pro humanitární účely do doby, dokud na ně budou sankce uvaleny,“ řekl v neděli britský ministr Michael Gove v rozhovoru pro BBC. Vzhledem k tomu, jak velká je uprchlická krize vyvolaná přesunem Ukrajinců ze země, by jim tyto nemovitosti mohly poskytnout útočiště na nezbytně dlouhou dobu

Doporučeno
Rusové zaútočili raketami na ukrajinskou základnu u hranic s Polskem. Minimálně 9 mrtvých, desítky zraněných Rusové zaútočili raketami na ukrajinskou základnu u hranic s Polskem. Minimálně 9 mrtvých, desítky zraněných 13. března 2022 11:00

Nic však není jen tak. „Je zde poměrně vysoká právní laťka, kterou je třeba překročit. A to nemluvíme o trvalé konfiskaci,“ připomněl Gove. To ale neznamená, že se britští zákonodárci nebudou touto situací zabývat. 

„My to zase bereme takto: ‚Jste sankcionováni, podporujete Putina, váš dům je v Británii a nemáte právo ho používat ani z něj profitovat... Pokud jej můžeme využít k tomu, abychom pomohli ostatním, udělejme to',“ dodal vysoký politik.

Michael Gove
Zdroj: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Tamní vláda se nyní bude snažit posílit momentální opatření, která oligarchům akorát neumožní domy ve Velké Británii prodávat, ale ne je obývat. „Pokud vaše majetky slouží k podpoře Putina, tak vzhledem k tomu, co právě dělá, se obávám, že musíte nést důsledky,“ dodal Gove.

Sankce na majetek byly uvaleny například i na majitele fotbalové Chelsea a jednoho z nejbohatších ruských oligarchů Romana Abramoviče. Zmražení jeho majetku a s nimi spojené sankce zapříčinily, že klub nemůže prodávat lístky na akce, má omezený budget na provoz klubu i na cesty hráčů nebo nemůže prodávat reklamní předměty.

České republice dochází ubytování pro uprchlíky

Zatímco v Británii se diskutuje o tom, jakým způsobem by bylo teoreticky možné využít domy sankcionovaných, v Česku se již pracuje na řešení uprchlické krize. Podle dat ministerstva vnitra se k sobotě již udělilo 142 511 speciálních víz utečencům z Ukrajiny. Jak jsme tě informovali, celkový počet uprchlých Ukrajinců v Česku je mnohem vyšší –přesahující počet 200 tisíc.

V České republice nicméně dochází ubytovací kapacity. Dle mluvčí hasičů Petry Jakoubkové se brzo dostane do situace, kdy bude moci poskytnout jen nouzové bydlení v tělocvičnách nebo halách. Při nejhorším se budou muset stavět stanová městečka či buňkoviště.

Proto Česko požádalo Evropskou unii o pomoc. „Česká republika požádala prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany EU o pomoc se zajištěním ubytování pro 50 tisíc osob. Snažíme se lidem z Ukrajiny maximálně pomoci, ale absorpční kapacita České republiky je téměř naplněna,“ uvedla Jakoubková.

Domů
Sdílet
Diskuse