Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 11:00
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Rusové zaútočili raketami na ukrajinskou základnu u hranic s Polskem. Minimálně 9 mrtvých, desítky zraněných

Rusové zaútočili raketami na ukrajinskou základnu u hranic s Polskem. Minimálně 9 mrtvých, desítky zraněných
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ LVOV POLSKO RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Alespoň 9 mrtvých a 57 zraněných si vyžádalo ostřelování základny u města Javoriv ruskými vojsky, tvrdí tamní média společně se lvovským starostou Andrijem Sadovijem.

Ruské invazní vojska ostřelovala ukrajinskou základnu ležící u města Javoriv 20 kilometrů od polských hranic. Kvůli němu podle Guardianu přišlo o život nejméně 9 lidí a 57 dalších bylo zraněno, informuje lvovský starosta Andrij Sadovij společně s ukrajinskými médii. Ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov označil útok za „nový teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranic EU a NATO.“

Doporučeno
Česko už skoro vyčerpalo kapacity na ubytování uprchlíků, stát žádá o pomoc Evropskou unii Česko už skoro vyčerpalo kapacity na ubytování uprchlíků, stát žádá o pomoc Evropskou unii 12. března 2022 18:25

Třináctitisícové město Javoriv se nachází opravdu blízko polských hranic. Cesta autem odtud do Lvova, jakožto centra oblasti, zabere prakticky stejně dlouho jako do polské Přemyšle, kam denně utíkají tisíce ukrajinských běženců.

„Rusko zaútočilo na Mezinárodní centrum pro mír a bezpečnost poblíž Lvova. Pracují zde zahraniční instruktoři,“ oznámil na Twitteru v neděli ráno ministr obrany Reznikov. „Jedná se o nový teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranic EU a NATO. Je třeba podniknout kroky k zastavení podobných akcí. Zavřete vzdušný prostor nad Ukrajinou!“ znovu vyzval západ.

K situaci měl co říct i starosta Lvova. „Joe Bidene, Jensi Stoltenbergu, chápete už, že válka je blíž, než si myslíte? Rusko už je na vašich hranicích. Máte prostředky, které dokážou ochránit naše nebe. A když říkám naše, nemyslím tím jen to ukrajinské. Tahle válka totiž brzy může přijít o předponu rusko-ukrajinská,“ řekl.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Raketový útok si vyžádal 9 lidských obětí a 57 zraněných. Podle The Kyiv Independent, jenž citoval lvovského guvernéra Maksyma Kozytského, bylo na Javorivské vojenské výcvikové centrum vypáleno 30 raket.

Oblast je těžko přístupná veřejnosti

Na místě se momentálně nachází i novináři Deníku N, kteří reportují z místa. Podle nich je momentálně oblast novinářům a veřejnosti nepřístupná. Dle jejich informací se však na místo sjíždí desítky sanitek, které se vrací zpět do lvovských nemocnic se zraněnými. 

Domů
Sdílet
Diskuse