Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 14:30
Čas čtení 6:40
Eduard Starkbauer

Bitcoin by podle Greenpeace jednoduchou změnou kódu snížil spotřebu energie o 99 %. Odborník na kryptoměny říká, že je to možné

Bitcoin by podle Greenpeace jednoduchou změnou kódu snížil spotřebu energie o 99 %. Odborník na kryptoměny říká, že je to možné
Zdroj: pxhere/Axel Castillo
TECH BITCOIN KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Druhá nejhodnotnější kryptoměna ethereum již krok k výraznému snížení energetické náročnosti avizovala a plánuje jej zavést už letos.

Slovensko, Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Argentina. Víte, co mají tyto země společného? Těžba a provoz infrastruktury bitcoinu spotřebuje ročně více energie než obyvatelé celých těchto zemí. Bitcoin dnes kvůli způsobu potvrzování transakcí představuje stále relativně malou, ale stále větší ekologickou hrozbu, když je jeho „těžba“ zodpovědná za přibližně 0,5 % spotřeby veškeré energie na světě. Přesná čísla a vývoj v čase si můžeš ověřit i na stránce Univerzity v Cambridge.

Jestli tě stejně jako nás zajímají novinky ze světa kryptoměn a rád se dozvídáš i o jejich širších společenských či ekologických souvislostech, přidej se k předplatitelům služby Refresher+. Nejenže tím podpoříš vznik stovek nových článků měsíčně, ale získáš i přístup k bohatému archivu.

Greenpeace vs. bitcoin

Greenpeace a několik spřízněných environmentálních organizací spustilo teprve nedávno kampaň na „vyčištění“ bitcoinu. Na základě podnětů amerických lokálních iniciativ Greenpeace od nejhodnotnější kryptoměny světa požaduje snížení své energetické náročnosti a z ní vyplývající ekologické zátěže. Kampaň má název: „Change the Code Not the Climate“ (Změňte kód, ne klima).

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Iniciativa Greenpeace přišla na základě podnětů lokálních komunit, ve kterých došlo k znovuotevření elektráren na uhlí v důsledku honby za levnější energií pro těžbu (ověřování transakcí) bitcoinu. Podle ředitele kampaně a bývalého šéfa ekologické organizace Sierra Club Michaela Bruna dochází dnes k revitalizaci starých plynových elektráren, které byly ekonomicky neudržitelné.

Michael Brune pro the Guardian řekl: „Vidět takový vývoj v rámci amerického energetického sektoru je mimořádně bolestivé. Právě při zavírání těchto elektráren jsme během posledních 10 let totiž udělali důležitý pokrok. Pokud budeme takto oživovat fosilní elektrárny, nikdy nesplníme ekologické závazky.“

V souvislosti s bitcoinem environmentální organizace upozorňují také na významné používání fosilních elektráren na uhlí a ropu. Podle New York Times spotřebuje bitcoin sedminásobek více energie než všechny operace firmy Google. Řešení ekologické zátěže, které navrhuje Greenpeace, je až překvapivě prosté. K více než 99% poklesu energetické náročnosti má prý stačit jednoduchá změna kódu.

Změna kódu

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112804 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké systémy ověřování transakcí u kryptoměn známe.
  • Co je to blockchain trilemma.
  • Která kryptoměna by mohla být v budoucnu pro bitcoin vzorem v udržitelnosti.
  • Zda mohou být kryptoměny demokratičtější.
Domů
Sdílet
Diskuse