Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 11:30
Čas čtení 2:40
Barbora Volfová

Michelinský průvodce: Jaké restaurace v Česku mají slavnou hvězdu a podle čeho se hodnotí

Michelinský průvodce: Jaké restaurace v Česku mají slavnou hvězdu a podle čeho se hodnotí
Zdroj: Wikimedia/ Tokyo Japan Times/ volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE MICHELINSKÝ PRŮVODCE
Uložit Uložené

Co se skrývá pod pojmem michelinský průvodce a proč je tak složité získat ocenění v podobě hvězdy?

Když se řekne Michelin, mnozí si vybaví pneumatiky, mávajícího panáčka, gastronomického průvodce či ocenění ve tvaru hvězdy. Málokdo ale ví, že za tím vším stojí dva bratři z Francie, kteří původně jen chtěli obyvatelům Paříže usnadnit cestu k Azurovému pobřeží. Dnes ji usnadňují šéfkuchařům k získání celosvětového renomé.

Průvodce Michelin s ikonickými červenými deskami se během let stal věrným pomocníkem při hledání onoho dokonalého podniku s nezapomenutelnou gastronomií. Touha po dokonalosti však může někdy vést k vyhoření. V článku se dozvíš, proč zisk nemusí být vždycky výhra, co všechno musí restaurace splňovat k dosažení michelinských ocenění a kolika hvězdami září letos Česká republika.

Jak to všechno začalo

 V roce 1895 bratři Edouard a Andre Michelinovi vyvinuli v jejich gumárenské firmě ve Francii jednu z prvních pneumatik plněnou vzduchem, kterou bylo možné rychle vyměnit, protože nebyla ke kolu přilepena. Sponzoringem automobilových závodů, kde jezdci s pneumatikami Michelin často vyhrávali, značce začala rychle stoupat hodnota.

Michelin
Zdroj: Wikimedia/O'Galop/volně k užití

Ve Francii tohoto roku jezdilo okolo 350 automobilů. To motivalo bratry k tvorbě průvodce, který by obsahoval všechny potřebné informace na cesty francouzskými městy a zvýšil by tak počet řidičů. První vydání obsahovalo instrukce k montáži pneumatik, mapy s hotely a restauracemi.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Současně měl michelinský průvodce usnadnit bohatým Pařížanům cestu k Azurovému pobřeží a nalákat tak do rekreační destinace více turistů. Na cestě totiž nestály žádné ukazatele, neexistovaly čerpací stanice ani světla na dálnicích.

Bratři si uvědomovali rostoucí popularitu části průvodce týkající se restaurací a naverbovali tým inspektorů, kteří navštěvovali a kontrolovali restaurace.

Michelin
Zdroj: Wikimedia/ Trou/ volně k užití

Dnes je Michelin světoznámým vydavatelem cestovních map, online navigací a průvodců s podrobným popisem restaurací a hotelů po celém světě. Kromě nejstaršího Červeného průvodce, vydává také Zelený, který slouží k cestování a turistice. Guide Gourmand zahrnuje velmi dobré restaurace za příznivou cenu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113120 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak, proč a kde se zrodil systém hodnocení restaurací
  • Jaké české restaurace mají michelinskou hvězdu
  • Jakým způsobem se restaurace hodnotí
Domů
Sdílet
Diskuse