Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 14:07
Čas čtení 1:22
Adéla Ježková

Za volant by podle ministerstva dopravy mohli usednout i 17letí. Resort chce změnit i bodový systém

Za volant by podle ministerstva dopravy mohli usednout i 17letí. Resort chce změnit i bodový systém
Zdroj: Unsplash/why kei/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pod dohledem zkušenějších řidičů by za volant mohli usednout i sedmnáctiletí. Ministerstvo dopravy také počítá s úpravou bodového systému. Změny by měly platit od roku 2024.

Podle plánů ministerstva dopravy by člověk po absolvování autoškoly mohl začít řídit již v sedmnácti letech. Nutný by byl ovšem dohled zkušeného řidiče – například rodiče, který by měl řidičský průkaz alespoň deset let a žádný záznam v bodovém rejstříku.

„Tam, kde to zavedli, se to opravdu velmi pozitivně projevilo na počtu nehod u začínajících řidičů, protože mají vedle sebe v tom prvním roce někoho, kdo je upozorňuje na možná rizika a vede je k větší ohleduplnosti,“ uvedl pro ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Doporučeno
Řízení v 17? Ministerstvo dopravy to zvažuje Řízení v 17? Ministerstvo dopravy to zvažuje 16. února 2022 14:35

Pro začínající řidiče resort dopravy připravuje i další novinky – například již v minulosti hojně diskutovaný řidičský průkaz na zkoušku. Ten by platil po dobu prvních dvou let bez ohledu na věk řidiče – tedy i starších lidí, kteří se rozhodli absolvovat autoškolu později. V případě, že by v této „zkušební době“ řidič spáchal závažnější přestupek a dosáhl šesti trestných bodů, musel by absolvovat speciální školení a „přezkušovací“ jízdu.

Řidiči s krátkou praxí jsou totiž podle statistik ministerstva dopravy častými viníky dopravních nehod s vážnými následky. Jedná se o model přejatý z Velké Británie. 

Vyšší trest za držení mobilu za volantem

Změnami by měl projít i bodový systém – tak, aby byl pro řidiče přehlednější a jednodušší. Platit by v něm měly tři sazby přestupků za dva, čtyři a šest bodů a čtyři pásma pokut na místě i ve správním řízení. Podle návrhů se zpřísní sankce za závažné přestupky a naopak sníží pokuty u těch méně závažných.

Bodový systém byl v České republice zaveden 1. července 2006. Slouží ke sledování opakovaného páchání přestupků nebo trestných činů. 

Peněžní i bodové sankce se budou podle ministra dopravy zvyšovat s mírou nebezpečnosti přestupků. Zdvojánsobit by se měl například trest za držení mobilu za jízdy. Nově by tak místo dvou trestných bodů byly čtyři a pokuta až 4000 korun.

„Do čtyřbodové kategorie postupuje právě nevěnování se řízení, držení elektronického zařízení za jízdy, protože se ukazuje, že v tomto směru je častou příčinou závažných dopravních nehod,“ řekl Kupka ČT24.

Novela zákona rovněž umožní, aby lidé mohli dostávat informace o stavu a změnách bodového konta prostřednictvím SMS, e-mailu nebo datové schránky.

Domů
Sdílet
Diskuse