Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. února 2022 14:35
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

Řízení v 17? Ministerstvo dopravy to zvažuje

Řízení v 17? Ministerstvo dopravy to zvažuje
Zdroj: TASR - Štefan Puškáš
NEWS DOPRAVA
Uložit Uložené

Ministerstvo dopravy kvůli dopravním nehodám hledá způsob, jak zlepšit řidičské schopnosti mladých lidí za volantem.

MInisterstvo dopravy zvažuje, že zavede možnost některým sedmnáctiletým osobám řídit. Budou ale muset mít mentora, který na ně bude dohlížet a zajišťovat bezpečnost nezletilého řidiče i okolního provozu. Momentálně je ale vše ve stádiu příprav a není jisté, že se Ministerstvo k podobným změnám uchýlí. Zeptali jsme se tiskového mluvčího Ministerstva dopravy Františka Jemelky, v jakém stádiu tyto změny jsou a kdy bychom se jich případně mohli dočkat.

„Možnost řídit pod dohledem mentora-zkušené osoby je momentálně ve stádiu příprav. Zvažujeme různé varianty, hodnotíme přínosy a možná rizika pro začínající řidiče a dopady na bezpečný provoz na silnicích,“ řekl Jemelka. Podle Jemelky je smyslem této novinky získávání řidičských schopností v kontrolovaném prostředí. 

Řada dopravních nehod je totiž způsobena nedostatkem zkušeností začínajících řidičů. A právě přítomnost mentora-zkušeného řidiče může pomoci osvojit si správné návyky za volantem,“ upozorňuje Jemelka. Kdo ale takovým mentorem bude, zůstává otázkou. Ministerstvo předpokládá, že jeho roli bude většinou zastupovat rodič, u kterého se počítá, že dítě povede k zodpovědnému přístupu. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Případné změny by se ale netýkaly všech nezletilých. V autech by mohli podle Ministerstva dopravy jezdit s mentorem jen ti sedmnáctiletí, kteří by měli hotovou zkoušku v autoškole. To by vycházelo ze zahraničních zkušeností. V sousedním Německu může například uchazeč složit zkoušku už v 17 letech a do 18 jezdit s mentorem. V Rakousku vedle toho lze auto řídit pod dohledem mentora během autoškoly v 17 letech. Ke zkoušce ale mohou nezletilí jít, až když jsou plnoletí.

Domů
Sdílet
Diskuse