Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 19:32
Čas čtení 1:09
Adéla Ježková

Některé osobnostní rysy mohou předvídat kognitivní poruchu ve stáří. Extroverti jsou na tom lépe, vyplývá ze studie

Některé osobnostní rysy mohou předvídat kognitivní poruchu ve stáří. Extroverti jsou na tom lépe, vyplývá ze studie
Zdroj: Unsplash/ Matt Bennett/ volně k užití
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nový výzkum naznačuje, že některé osobnostní rysy mohou být spojeny s poklesem kognitivních funkcí v pozdějším věku.

Studie, publikovaná v odborném časopise Journal of Personality and Social Psychology, na kterou upozornila stanice CNN, analyzovala osobnosti téměř 2 000 lidí, kteří se účastnili projektu Rush Memory and Aging Project, který začal v roce 1997. Studie zkoumala, jakou roli hrají tři klíčové osobnostní rysy – svědomitost, extroverze a neuroticismus – na to, jak lidé snášejí úbytek kognitivních funkcí v pozdějším věku.

Vyšší pravděpodobnost snížení kognitivních funkcí měli zejména ti, kteří měli vyšší skóre v rysu zvaném neuroticismus – tedy v náchylnosti k emocionální a celkové duševní nevyrovnanosti. Lépe na tom byli naopak ti, kteří vykazovali rysy jako svědomitost a extraverze.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Každých dalších šest bodů na škále svědomitosti bylo spojeno s 22% snížením rizika přechodu z normálního kognitivního fungování do mírné kognitivní poruchy. To by mohlo znamenat, že osmdesátiletý člověk s vysokou svědomitostí bude žít dva roky navíc bez kognitivních problémů – například stařecké demence – ve srovnání s těmi méně svědomitými.

Lidé s vysokým skóre extraverze jsou obvykle šťastnější 

„Osobnostní rysy odrážejí relativně trvalé vzorce myšlení a chování, které mohou ovlivňovat zapojení do zdravého a nezdravého chování a myšlenkových vzorců v průběhu celého života,“ uvedla hlavní autorka studie Tomiko Yoneda, postdoktorandka psychologie na University of Victoria v Kanadě.

Podle profesorky psychologie a ošetřovatelství Susan T. Charles jsou svědomití lidé organizovaní, pracovití a práci odvádějí důkladně a pečlivě. „V podstatě, pokud chcete, aby vám přítel vyzvedl balíček nebo vás nezapomněl vyzvednout na letišti, vyberete si toho nejsvědomitějšího,“ uvedla Charles pro server Healthline.

Doporučeno
V práci makáš na 100 % a o víkendu jsi zničený a bolí tě hlava? Možná máš syndrom „leisure sickness“, nemoc workoholiků V práci makáš na 100 % a o víkendu jsi zničený a bolí tě hlava? Možná máš syndrom „leisure sickness“, nemoc workoholiků 25. března 2022 14:30

Lidé s vysokým skóre extraverze jsou podle ní také obvykle šťastnější, společenštější a energetičtější. Neuroticismus naopak souvisí s pochybnostmi o sobě samém, depresemi, úzkostmi a emoční labilitou.

Odborníci na zdraví však uvádějí, že soubor osobnostních rysů, nemusí být „doživotní“. Člověk je může měnit, pracovat na nich a tím si i udržet zdraví ve stáří.

Domů
Sdílet
Diskuse