Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 16:20
Čas čtení 1:09
Eduard Starkbauer TASR

Pád letadla s polským prezidentem v roce 2010 prý způsobily výbušniny

Pád letadla s polským prezidentem v roce 2010 prý způsobily výbušniny
Zdroj: TASR/AP
NEWS POLSKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pád letadla s 96 lidmi včetně polského prezidenta způsobily podle výsledků vyšetřování výbušniny.

Pád polského letadla, který si v roce 2010 vyžádal životy 96 lidí včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, zapříčinila výbušná zařízení. Výsledky vyšetřování tragédie u ruského města Smolensk dnes zveřejnila speciální polská vyšetřovací komise.

Ve své zprávě, kterou zveřejnila na internetu, poprvé uvádí, že „skutečnou příčinou katastrofy ve Smolensku byly dvě exploze v konečné fázi letu“. Stopy výbušnin byly nalezeny podle stanoviska komise na několika fragmentech letadla.

Výbušniny se podle komise mohly na letadlo dostat během předchozí opravy stroje, která proběhla v ruském závodě výrobce Aviakor ve městě Samara, patřícím ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. 

Vládní komise ve zprávě z vyšetřování naznačuje hypotézu, že výbušniny mohly být nastraženy záměrně za účelem zneškodnění polského prezidenta, který byl znám svou protiruskou rétorikou i politikou. Dvojče zesnulého prezidenta a předseda konzervativní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński už v neděli prohlásil, že šlo o „útok“, na kterém se údajně podíleli pachatelé z Polska i Ruska.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Jaroslaw Kaczyński při vzpomínkové ceremonii u příležitosti 12. výročí leteckého neštěstí vyzval k vypátrání a potrestání pachatelů. Jeho bratr Lech byl v roce 2010 součástí delegace, která se osudným letadlem vracela z účasti na pietní vzpomínce na oběti katyňského masakru.

Kaczynski
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Polská vládní strana Právo a spravedlnost už léta zpochybňovala původní dohady o příčinách nehody, které ukazovaly na nepříznivé povětrnostní podmínky či neúmyslné chyby polských pilotů a ruských dispečerů.


Někteří představitelé strany Právo a spravedlnost již bezprostředně po neštěstí připisovali vinu přímo Vladimiru Putinovi, protože Rusko odmítlo trosky letadla předat, dokud neukončilo vlastní vyšetřování, na jehož základě jakoukoli odpovědnost kategoricky popřelo.

Domů
Sdílet
Diskuse