Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 16:20
Čas čtení 1:09
Eduard Starkbauer TASR

Pád letadla s polským prezidentem v roce 2010 prý způsobily výbušniny

Pád letadla s polským prezidentem v roce 2010 prý způsobily výbušniny
Zdroj: TASR/AP
NEWS POLSKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pád letadla s 96 lidmi včetně polského prezidenta způsobily podle výsledků vyšetřování výbušniny.

Pád polského letadla, který si v roce 2010 vyžádal životy 96 lidí včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, zapříčinila výbušná zařízení. Výsledky vyšetřování tragédie u ruského města Smolensk dnes zveřejnila speciální polská vyšetřovací komise.

Ve své zprávě, kterou zveřejnila na internetu, poprvé uvádí, že „skutečnou příčinou katastrofy ve Smolensku byly dvě exploze v konečné fázi letu“. Stopy výbušnin byly nalezeny podle stanoviska komise na několika fragmentech letadla.

Výbušniny se podle komise mohly na letadlo dostat během předchozí opravy stroje, která proběhla v ruském závodě výrobce Aviakor ve městě Samara, patřícím ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. 

Vládní komise ve zprávě z vyšetřování naznačuje hypotézu, že výbušniny mohly být nastraženy záměrně za účelem zneškodnění polského prezidenta, který byl znám svou protiruskou rétorikou i politikou. Dvojče zesnulého prezidenta a předseda konzervativní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński už v neděli prohlásil, že šlo o „útok“, na kterém se údajně podíleli pachatelé z Polska i Ruska.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 16:55

Jaroslaw Kaczyński při vzpomínkové ceremonii u příležitosti 12. výročí leteckého neštěstí vyzval k vypátrání a potrestání pachatelů. Jeho bratr Lech byl v roce 2010 součástí delegace, která se osudným letadlem vracela z účasti na pietní vzpomínce na oběti katyňského masakru.

Kaczynski
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Polská vládní strana Právo a spravedlnost už léta zpochybňovala původní dohady o příčinách nehody, které ukazovaly na nepříznivé povětrnostní podmínky či neúmyslné chyby polských pilotů a ruských dispečerů.


Někteří představitelé strany Právo a spravedlnost již bezprostředně po neštěstí připisovali vinu přímo Vladimiru Putinovi, protože Rusko odmítlo trosky letadla předat, dokud neukončilo vlastní vyšetřování, na jehož základě jakoukoli odpovědnost kategoricky popřelo.

Domů
Sdílet
Diskuse