Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 19:47
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Těhotné ženy, které nepůjdou na potrat, dostanou 4000 eur, navrhuje radní v Itálii. Je to manipulace s těly žen, zní kritika

Těhotné ženy, které nepůjdou na potrat, dostanou 4000 eur, navrhuje radní v Itálii. Je to manipulace s těly žen, zní kritika
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions
NEWS ITÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Krajně pravicová strana Bratři Itálie chce ženám, které se rozhodnou nepřerušit těhotenství, nabídnout „odměnu“ ve výši 4000 euro.

Těhotné ženy v severní Itálii by mohly dostat zaplaceno za to, že se rozhodnou své těhotenství nepřerušit. Navrhuje to pravicový radní regionu Piedmont Maurizio Marrone. Dostat by prý měly až 4000 eur. Proti návrhu vystupují opoziční feministicky a progresivně smýšlející organizace. Informoval o tom The Guardian.

Region Piemont by mohl podle radního Maurizia Marrone poskytnout ženám dohromady 400 tisíc eur. Tyto peníze by se následně rozdělily mezi sto žen, které se rozhodnou nejít na potrat. Politik krajně pravicového uskupení Bratři Itálie hovoří o tom, že se jedná o peníze pro matky stovky dětí, které by se kvůli špatným ekonomickým podmínkám musely svých potomků vzdát.

Doporučeno
Vše, co potřebuješ vědět o nouzové antikoncepci a „pilulce po“ Vše, co potřebuješ vědět o nouzové antikoncepci a „pilulce po“ 13. dubna 2022 8:30

Manipulace s těly žen, ozývá se kritika

Návrh programu se ale okamžitě dočkal silného odsouzení ze strany progresivních hlasů, kteří jej považují za populistický. Feministická aliance Non Una di Meno uvedla, že Marrone manipuluje s těly žen s obskurními politickými a volebními účely. „Falešný příslib ekonomické podpory nás nepřesvědčí, naopak představuje výsměch a je manipulativní vůči těm, kteří se nacházejí v ekonomické tísni,“ uvedlo hnutí.

Přerušení těhotenství je v Itálii silné téma. Je sice legální již od konce 70. let minulého století, ale ženy mají velký problém najít gynekologa, který by zákrok provedl a který by při něm neohrožoval jejich zdraví. Podle Guardianu má v Itálii „morální rozpor“ sedm z deseti lékařů a zákroky komplikují také aktivisté, kteří se jim snaží zabránit přímo v nemocnicích. Ti mají od Marroneho od minulého roku povoleno zřídit přepážky na klinikách místního zdravotního úřadu.

Domů
Sdílet
Diskuse