Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2022 13:37
Čas čtení 1:11
Tereza Patočková

Čeští vědci přidali do náplastí s nanočásticemi rybí olej. Některé rány se hojily lépe

Čeští vědci přidali do náplastí s nanočásticemi rybí olej. Některé rány se hojily lépe
Zdroj: Archiv Mendelovy univerzity v Brně
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nové složení hojivých náplastí na popáleniny testovali vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ve spolupráci s dalšími institucemi zkusili jako první do základu náplastí přidat organické nanočástice s rybím olejem.

Výsledky experimentu ukazují, že v některých případech působilo nové složení náplastí na hojení kožních ran lépe než v současnosti běžně používané postupy. V tiskové zprávě to v pátek uvedla Mendelova univerzita v Brně. 

Inspirací pro výzkum byli lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Oslovili nás s tím, že mají s rybím olejem dobré zkušenosti. Využívali ho u onkologických pacientů, kterým po vyoperování nádoru zůstaly rozsáhlé rány a ty se díky nápojům obsahujícím rybí olej údajně lépe hojily,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.

Jako kontrola sloužil základ náplasti, takzvaný kryt. Do něj vědci vložili samotné organické nanočástice, samotný rybí olej a samotné antibiotikum (mupirocin), které se při hojení kožních ran běžně používá. Odborníci připravili několik různých variant, kdy do krytu vložili různé kombinace zmíněných látek. 

Hotové náplasti následně testovali na prasatech a po dobu tří týdnů sledovali, jak kryty s různými složeními ovlivní hojení kožních ran. „Problém je, že většina podobných pokusů se dělá na hlodavcích. Kůže potkana se ale hojí jinak než kůže člověka a prasete, které se naopak hojí stejně. Proto jsme zvolili finančně nákladnější variantu experimentu,“ vysvětluje Komprda.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Zajímavé bylo, že samotný rybí olej, mupirocin a kombinace nanočástic s rybím olejem měly vrchol tvorby nových cév už 14. den a po něm tvorba klesala. Kdežto kontrolní a ostatní varianty stoupaly až do 21. dne. To značí skutečně zrychlenou tvorbu cév jako předpoklad rychlejší proliferace,“ řekl Zbyšek Sládek z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat.

„Rozhodně v tuto chvíli nejsme ve stavu, kdy můžeme říct, že začneme do všech náplastí na hojení popálenin přidávat nanočástice s rybím olejem. Léčení kožních ran jsme určitě nevyřešili. Dílčí výsledky jsou nicméně zajímavé a ukazuje se, že náplasti mohou fungovat zase o něco lépe než ty v současnosti používané,“ dodává Komprda.

Domů
Sdílet
Diskuse