Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 10:45
Čas čtení 1:19
Eduard Starkbauer TASR

Evropa bude přísněji kontrolovat internet. Co je nelegální offline, bude v EU nelegální i online

Evropa bude přísněji kontrolovat internet. Co je nelegální offline, bude v EU nelegální i online
Zdroj: Unsplash/Rami Al-zayat/volně k užití
NEWS BEZPEČNOST EVROPSKÁ UNIE KYBERBEZPEČNOST META
Uložit Uložené

Evropa zakáže cílenou reklamu na základě citlivých osobních údajů i cílenou reklamu pro nezletilé. Platformy jako Meta, Tiktok či Google budou muset škodlivý obsah stáhnout okamžitě, jinak jim hrozí obrovské pokuty.

Sedmadvacet členských států Evropské unie se dohodlo na dlouho očekávaném zákoně o digitálních službách (Digital Services Act). Ten má přinést přísnější regulaci online platforem a větší ochranu spotřebitelů. V praxi má DSA umožnit rychlejší odstraňování nezákonného obsahu a nenávistných projevů.

Nová evropská dohoda má kromě rychlejšího odstraňování nelegálního obsahu z internetových platforem omezit šíření hoaxů a dezinformací a válečné propagandy či zredukovat prodej padělaných produktů v e-shopech.

„Co je nelegální offline, bude v EU nelegální i online,“ řekla o základním principu dohody šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen s tím, že nová evropská pravidla budou chránit uživatele i zaručovat svobodu projevu. 

Evropa v rámci DSA zakáže zároveň využívat na cílenou reklamu citlivé osobní údaje, jako jsou sexuální orientace, politické názory a náboženské přesvědčení. Zakázána bude i cílená reklama zaměřená na nezletilé.

Doporučeno
Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému 29. února 2024 15:04

DSA bude klást větší tlak na technologické a internetové společnosti, kterým budou za umožnění zveřejňování škodlivého obsahu hrozit přísné důsledky. Škodlivý obsah budou muset platformy jako Google, Twitter či Meta ze svých stránek odstraňovat, jakmile se o něm dozvědí, a jeho šiřitelům musí zablokovat i účty.

Dohoda navíc předpokládá vznik zvláštních povinností pro „velmi velké platformy“ s více než 45 miliony aktivních uživatelů, které budou muset zhodnocovat rizika spojená s používáním svých služeb, odstraňovat nelegální obsah a zvýšit transparentnost svých dat a algoritmů.

Evropská komise jim bude moci ukládat pokuty za opakované porušování právní normy až do výše 6 % ročního obratu firem. Kromě gigantů Google, Apple, Meta, Amazon a Twitter bude k „velmi velkým platformám“ pravděpodobně patřit i Microsoft, Tiktok, Zalando či Booking.com.

Domů
Sdílet
Diskuse