Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 11:30
Čas čtení 4:48
Ilona Hobzová

Leni Riefenstahl: Hitlerova dvorní filmařka, která svůj talent propůjčila propagandě

Leni Riefenstahl: Hitlerova dvorní filmařka, která svůj talent propůjčila propagandě
Zdroj: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
OSOBNOSTI KONTROVERZNÍ UMĚLCI
Uložit Uložené

Známá režisérka se stala dvorní filmařkou nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Byla jedním z nejvýraznějších nástrojů propagandy Třetí říše.

Série kontroverzních uměleckých osudů pokračuje životem německé režisérky Leni Riefenstahl. Ta se do dějin světové kinematografie zapsala jako inovátorská a pokroková režisérka, která se nebála neotřelých filmových postupů a experimentů, které následně inspirovaly řadu filmařů po celém světě. Umělecké a režisérské kvality Leni Riefenstahl ale zastínil fakt, že většina jejích filmů sloužila nacistické propagandě Adolfa Hitlera.

Začínala jako tanečnice

Leni Riefenstahl, celým jménem Berta Helene Amalie Riefenstahl, se narodila 22. dubna 1902 v Berlíně do rodiny obchodníka Alfreda Riefenstahla a jeho manželky Berthy. Umělecké sklony Leni projevovala odjakživa, na Berlínské umělecké akademii se věnovala malbě. V dobách studia si zároveň zamilovala tanec. Zatímco matka ji v tomto zájmu podporovala, otec jí ho zakazoval. Na taneční hodiny začala chodit jako šestnáctiletá tajně. Kromě toho se věnovala i gymnastice, plavání a atletice.

Leni Riefenstahl v roce 1928.
Leni Riefenstahl v roce 1928. Zdroj: EO Hoppe/Getty Images

Jako tanečnice také zahájila svou uměleckou kariéru. V roce 1923 ji do slavného Deutsches Theater v Berlíně angažoval divadelní režisér Max Reinhardt. Coby úspěšná sólistka absolvovala turné nejen po Německu, ale i v jiných evropských státech. Navštívila například Švýcarsko nebo Československo Právě při hostování v Praze v roce 1924 si Riefenstahl poranila koleno. Kvůli tomuto úrazu musela nadějnou taneční kariéru ukončit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113968 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse