Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2022 11:38
Čas čtení 2:15
Vojtěch Vanda

Pálení čarodějnic: Hasiči radí, jak upálit čarodějnice bezpečně

Pálení čarodějnic: Hasiči radí, jak upálit čarodějnice bezpečně
Zdroj: HZS
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

S tradicí pálení čarodějnic, která připadá na tento víkend, se každoročně pojí zásahy hasičů u vzniklých požárů. Hasiči proto vydali pokyny s radami, jak se vyhnout neštěstí.

Tradice pálení čarodějnic připadá na 30. duben, který přichází již tuto sobotu. Hasičský záchranný sbor proto jako prevenci vydal článek, ve kterém radí, jak čarodějnice upálit bezpečně. S oslavou se totiž pojí i četné požáry, které často vznikají právě špatnou manipulací ohněm během oslav. Minulý rok jich hasiči museli řešit hned 91.

Doporučeno
Policie našla muže, který odešel z domu na Praze 8. Ve vážném stavu byl převezen do nemocnice (Aktualizováno) Policie našla muže, který odešel z domu na Praze 8. Ve vážném stavu byl převezen do nemocnice (Aktualizováno) 26. dubna 2022 7:28

Zvyk vítání jara se každý rok pojí s velkým ohněm. Během pálení čarodějnic o Filipojakubské noci, která dříve měla jak náboženský, tak také ochranný význam, lidé hromadili dřevo do hranic, jež následně zapálili. Tyto oslavy se zachovaly až do dnešních dní, nicméně ne všechny končí šťastně – hasiči musí 30. dubna každoročně jezdit k desítkám požárů, které jsou s oslavami spojené.

Statistika mluví jasně. V posledních devíti letech došlo každý rok během posledního dubna minimálně k padesátce požárů. Nejméně jich bylo v roce 2014, kdy požárníci vyjeli ke 54 případům, v nichž jsou započítány i nehody u hořících fater. Nejvíce případů, 154, bylo zaznamenáno v roce 2012.

V posledních dvou letech, přestože se oslavy odehrávaly během koronaviru, vyjeli k 71 (2020), respektive k 91 (2021) požárům. V loňském roce bylo navíc 70 % požárů evidováno v přírodním prostředí. Lze proto usuzovat, že to byly požáry spojené právě s pálením čarodějnic.

Oheň pak následně neničí nejen majetek, ale i zdraví kolemstojících lidí. Letos se navíc pálení čarodějnic, kvůli zrušení koronavirových omezení, přesune po dvou letech ze soukromých zahrádek na veřejná prostranství. „Očekáváme tedy velkolepé kulturní akce, kdy se sejdou celé obce u velkých vater,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Jak zapálit čarodějnice bezpečně

Hasiči proto veřejnost informovali o radách, jak bezpečně čarodějnice upálit:

1. Při přípravách je nutné si pořádně rozmyslet, kam bude ohniště umístěno. Musí být vzdálené minimálně 50 metrů od lesních porostů a 100 metrů od stohu slámy. Samo ohniště musí být izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem nejméně 1 metr.

2. Hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran.

3. V suché trávě je rozdělávat oheň zakázáno.

4. Je nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci a v období sucha nebo silného větru oheň raději nerozdělávat. „Obecně platí, že největší roli v nárůstu požárů při oslavách čarodějnic hraje počasí. Pokud je před 30. dubnem dlouho sucho a je teplo, dojde k požáru mnohem snáz, než když je půda prosáklá vodou. Stejně tak je nebezpečný silný vítr, který žhavé uhlíky rozfouká po okolí,“ komentovala další možná rizika Jakoubková

5. Při rozdělávání ohně se nesmí používat vysoce hořlavé látky. 

6. Neber si k ohni oblečení ze syntetických materiálů, které lépe chytnou. Zároveň je dobré si odpustit přeskakování vater. Pokud se ti i tak oblečení vznítí a nemáš dostatek vody k uhašení, použij pravidlo „Zastav se, lehni si a kutálej se“.

7. Pravidlo výše se trochu bije s pravidlem následujícím, každopádně je třeba, aby pořadatelé měli při ruce dostatek vody (písku, hlíny), který by oheň při vymknutí se kontrole uhasil. 

8. Příjezdové cesty musí být přístupné hasičům.

9. Při pálení ohňů by měla být přítomna alespoň jedna dospělá osoba.

10. Oheň nesmí zůstat bez dozoru. Lze jej opustit až po jeho úplném vyhasnutí, důkladném zalití vodou nebo zasypání zeminou.

Hasiči totiž musí každý rok několik ohnišť dohašovat. „Doba, po kterou je potřeba dohlížet na ohniště, není nikde stanovena, nicméně z našich zkušeností vyplývá, že by to mělo být minimálně 12 hodin od ukončení pálení a zalití nebo zasypání ohniště. Velmi vhodné je při pálení hlavně velkých vater požádat o spolupráci místní dobrovolnou jednotku hasičů,“ dodala Jakoubková.

Domů
Sdílet
Diskuse