Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 16:30
Čas čtení 2:24
Barbora Volfová

Oblíbená jídla slavných osobností: Churchill zapíjel želví polévku whiskey. Einstein jedl houby třikrát denně.

Oblíbená jídla slavných osobností: Churchill zapíjel želví polévku whiskey. Einstein jedl houby třikrát denně.
Zdroj: Unsplash/Artem Beliaikin/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vybrali jsme pět známých osobností a vypátrali, jaká byla jejich oblíbená jídla.

Pokusili jsme se vypátrat, co měly nebo stále mají v oblibě významní lidé, které můžeš znát z dějin, vědy i kultury. Přestože si slavné osobnosti mohly dovolit to nejlepší z tehdejší kuchyně, mnohokrát holdovaly prostému jídlu. Některým však skončily na talíři i netradičních pochoutky.

V článku se dozvíš oblíbená jídla Alberta Einsteina, Julia Ceasara, Jana Wericha, Alžběty II. a Winstona Churchilla. 

Albert Einstein

Albert Einstein
Zdroj: Wikimedia/ Orren Jack Turner/ volně k užití

Jméno Albert Einstein si nejčastěji spojíš s obecnou teorií relativity, kvantovou fyzikou a jeho nejznámější fotkou s vyplázlým jazykem. Mysl genálního fyzika a držitele Nobelovy ceny, byla poháněna především vejci. Hospodyně Herta Waldow mu ke snídani servírovala hlavně smažená vejce. Pochutnával si také na medu a houbách, které podle Walow jedl až třikrát denně.

volské oko
Zdroj: Pexels/ Mithul Varshan

Einstein byl na sklonku života vegetarián, v dopise z roku 1954 napsal„V mém životě už není žádný živočišný tuk, maso ani ryby. Je to vlastně skvělý pocit. Člověk by se neměl narodit jako masožravec.“ 

Julius Caesar

Julius Caesar
Zdroj: Wikimedia/ Musei Vaticani / volně k užití

Mocný vojevůdce, chytrý politik a neúprosný diktátor starověkého Říma nejedl k obědu salát caesar, jak by se dalo předpokládat. Autor mnoha slavných výroků, jako jsou Kostky jsou  vrženy nebo Přišel jsem, uviděl jsem, zvítězil jsem, jedl hlavně suroviny, které se na daném území v té době vyskytovaly. Jeho oblíbeným jídlem byla vepřová krkovička zapečená s jablky. Na přípravě tohoto pokrmu se podílelo mnoho lidí. 

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

Důležitým znakem, který odlišoval pokrmy vyšších vrstev od nižších, byla stálá a nezbytná přítomnost kvalitního vína na jídelním stole, masové a rybí pokrmy, med, sušené ovoce, vařená vejce a olivy. Císaři starověkého Říma byli velkými fanoušky chřestu, Ceasar si jej údajně rád poléval rozpuštěným máslem.

asparagus
Zdroj: Pexels/ Aleksana

Jan Werich

Voskovec a Werich
Zdroj: Wikimedia/ volně k užití

Jan Werich se stal významnou českou divadelní i filmovou legendou. Známý komik, filosofující klaun a originální herec byl opravdový gurmán. Do širokého kulturního povědomí se dostal spolu se svým kamarádem Jiřím Voskovcem. Znát jej můžeš z filmů jako jsou Císařův pekař – Pekařův císař, Baron Prášil či Byl jednou jeden král. 

steak
Zdroj: Pexels/ Snapwire/ volně k užití

Kuchařka Eva Tůmová v rozhovoru pro Blesk popsala, jak se jedlo u Werichů. Jan Werich podle paní Evy miloval kombinaci masa a ovoce, a tak se například nebál kombinovat srnčí steaky s banánem. Nejvíce oblíbený pokrm byl zapečený chřestKvůli tomu se i vracel domů včas z procházek. Vždy když jsem připravila tohle jídlo, Jan pronesl, že z toho ta Francie prostě dejchne,“ řekla paní Eva.

Alžběta II.

Alžběta
Zdroj: Getty Images/Victoria Jones – WPA Pool

Britská královna Alžběta II. nejstarší panovnice na světě, vládne v současné době patnácti nezávislým státům označovaným jako Commonwealth. Alžběta letos v únoru dovršila sedmdesát let na trůnu. Takzvané platinové jubileum panovníka slaví britská monarchie poprvé.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„K hlavnímu chodu miluje zvěřinu, pokrmy jako galský steak, filetový steak s omáčkou z houbové whisky,“ řekl v rozhovoru pro magazín Hello bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady, který v Buckinghamském paláci vařil 11 let. Prozradil, že královna je opravdový čokoholik. Mezi její nejoblíbenější dezert patří chocolate perfection cake, recept na něj najdeš zde

čokoladový koláč
Zdroj: Pexels/ Regina Ferraz

Takzvaná guilty pleasure Jejího Veličenstva je burger, ale ne tak ledajaký. V oblibě má hlavně zvěřinové burgery s brusinkovou plackou. V paláci se burgery podávají bez housky a jedí se samozřejmě nožem a vidličkou.

 

Winston Churchill

Churchill
Zdroj: Wikimedia/ British government/ volně k užití

Britský politk, premiér Spojeného království, jeden z nejvýznamnějších státníků 20.století, odpůrce fašismu, si dopřával hned dvě snídaně. První chod se stával z typické anglické snídaně: vejce, toast s džemem, slanina a párky. K druhému chodu pak jedl půlku grapefruitu, kterou zapíjel pomerančovým džusem a whisky se sodou. Právě whisky si dopřával poměrně často i během dne. 

 

snídaně
Zdroj: Pexels/ Roman Odintsov

Churchil byl také milovníkem polévek. Mezi jeho favority patřila želví polévka. Tu často servíroval i svým návštěvám například americkému prezidentovi FD Rooseveltovi či britskému diplomatovi Pierson Dixonovi, který popsal večeři u Churchilla třemi chody: želví polévka, sendvič se šunkou a whisky. 

Domů
Sdílet
Diskuse