Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 20:08
Čas čtení 0:37
Jakub Paulík

Z Ruska za první tři měsíce letošního roku odešly skoro čtyři miliony lidí

Z Ruska za první tři měsíce letošního roku odešly skoro čtyři miliony lidí
Zdroj: TASR/AP/Dmitri Lovetsky
ZAJÍMAVOSTI RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nárůst příchodu Rusů do některých zemí se oproti loňskému roku ve stejném období zvýšil až pětinásobně.

Z Ruska za první tři měsíce roku 2022 odešly téměř čtyři miliony obyvatel. The Guardian informuje, že počet lidí přijíždějících do zemí bývalého Sovětského svazu se zvýšil zejména od začátku invaze na Ukrajinu.

Informace pocházejí z oficiální statistiky ruské Federální bezpečnostní služby (FSB). Důvody k odchodu byly různé. Někteří obyvatelé nesouhlasili s válkou na Ukrajině, jiní se obávali, že Rusko uzavře své hranice, spustí všeobecnou mobilizaci nebo vyhlásí stanné právo.

Doporučeno
FOTO: Nácvik přehlídky ruské armády v Moskvě FOTO: Nácvik přehlídky ruské armády v Moskvě 7. května 2022 17:09

Ze statistik FSB vychází, že do Estonska odešlo více než 125 000 občanů Ruska, do Tádžikistánu 40 000 Rusů a do Gruzie skoro 39 000. Pokud si to v rámci těchto tří zemí porovnáme se stejným obdobím za rok 2021, jde o čtyř až pětinásobný nárůst.

Do Kazachstánu přišlo 200 000 ruských občanů, do Arménie skoro 135 000 a do Uzbekistánu 53 000 Rusů. Mírně se zvýšil i počet Rusů, kteří přijeli do Litvy, Lotyšska či na Ukrajinu. Data z FSB však neupřesňují, kolik občanů se mezitím vrátilo zpět.

Domů
Sdílet
Diskuse