Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 11:49
Čas čtení 1:24
Adéla Ježková

V Londýně bude otevřena první evropská firma na testování psychedelik

V Londýně bude otevřena první evropská firma na testování psychedelik
Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon/volně k užití
NEWS VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Britský startup Clerkenwell Health hodlá ve svém zařízení zahájit testy v srpnu a zpočátku se zaměří na využití psilocybinu, který má lidem pomoci vyrovnat se s úzkostí spojenou s diagnózou nevyléčitelné nemoci.

V Londýně bude otevřeno první evropské komerční centrum pro testování psychedelických drog, jehož cílem je učinit ze Spojeného království světového lídra v oblasti výzkumu a inovací psychedelik. Informoval o tom server The Guardian s tím, že právě tuto středu se vědci a politici scházejí na celodenním sympoziu Agenda for Psych v Londýně, kde se bude diskutovat o nejnovějším výzkumu a budoucnosti psychedelického průmyslu v Evropě.

Vývojáři léčiv stále více zkoumají psychedelické sloučeniny jako potenciální léčbu duševních poruch, například poruch nálady, posttraumatických stresových poruch a závislostí. Postup v klinických studiích je ale byrokraticky náročný a nákladný. Jedním z řešení je provádění těchto studií v zemích, jako je Velká Británie, kde již byly podobné studie schváleny a kde jsou regulační orgány lépe obeznámeny s potenciálními přínosy těchto léků.

Doporučeno
Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor) Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor) 9. prosince 2021 16:30

„Naším cílem je vytvořit ze Spojeného království centrum komerčního ekosystému psychedelického výzkumu a úzce spolupracovat s odborníky na duševní zdraví a vývojáři léků po celém světě při řešení některých z nejsložitějších duševních onemocnění,“ uvedl generální ředitel společnosti Tom McDonald.

Namísto vývoje jedné sloučeniny nebo skupiny sloučenin pro jeden stav bude Clerkenwell Health spolupracovat s více vývojáři léků na řešení složitých duševních stavů pomocí různých psychedelických látek. Bude také nabízet školení pro terapeuty, kteří s těmito drogami chtějí pracovat.

„Je třeba usnadnit klinické studie s psychedelickými drogami nad rámec několika málo akademických center, která v současné době tento výzkum provádějí. Proto vítám externí organizaci, která rozvíjí potřebné dovednosti a odborné znalosti na podporu společností, jež chtějí do těchto léčebných postupů investovat,“ uvedl David Nutt, bývalý předseda britského poradního výboru pro zneužívání drog.

Doporučeno
Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) 12. února 2021 12:58

Moderní historie psychedelik se začala psát s rokem 1938, kdy vědec Albert Hofmann syntetizoval LSD a poprvé jej sám na sobě vyzkoušel. Výzkum se následně rozjel v 50. letech, po 15 letech existovalo už více než tisíc klinických studií o slibných terapeutických účincích. Následně se ale látky stále častěji objevovaly v souvislosti s jejich zneužíváním, což v roce 1971 vyvrcholilo přidáním LSD a dalších psychedelik do úmluvy OSN, a došlo ke zpřísnění pravidel souvisejících s jejich výrobou, manipulací a užíváním, přičemž utlumeny byly i výzkumy. Ty se znovu dostaly do popředí až v 90. letech.

Domů
Sdílet
Diskuse