Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:20
Kamila Šebestová

Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor)

Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Christina Victoria Craft/volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

Slovenský psychiatr a psychoterapeut léčí ve Švýcarsku některé pacienty psychedeliky. Usiluje o to, aby kolem nich bylo méně stigmatu.

MDMA, LSD nebo ketamin. Psychedelika jsou kontroverzním tématem, které rozděluje společnost. Zatímco někteří se přiklánějí k tomu, že by se neměly stát součástí psychoterapie, jiní tvrdí, že by se v terapeutické praxi mohly využívat. Samozřejmě, regulovaně.

U nás je použití psychedelik v terapii zcela zakázáno. Ve Švýcarsku však lze získat pro použití psychedelik speciální povolení, které může terapeut využít, pokud je to podle něj zapotřebí.

Ján Kohút je slovenský psychiatr a psychoterapeut, který působí ve švýcarském Basileji. Pacienty léčí takzvanou psycholytickou terapií, během které jim čtyři až pětkrát do roka podá psychedelika. Pracuje s LSD, ketaminem či MDMA.

„Vše je o tom, jaký vztah má pacient s terapeutem, a také o prostředí, které pro něj terapeut vytvoří,“ vysvětluje doktor Kohút.

psychoterapia, psychedeliká, LSD, MDMA, ketamín, drogy
Zdroj: Ján Kohút, se souhlasem

Ján Kohút je také spoluzakladatelem Slovenské psychedelické společnosti, ve které se snaží o to, aby psychedelika nebyla stigmatem. Jako psychiatr působil krátkou dobu i na Slovensku.

V rozhovoru jsou uvedeny odborné názory respondenta. Redakce Refresheru nemá v úmyslu jakýmkoli způsobem propagovat užívání drog.

Jak přesně probíhá psychoterapie s použitím psychedelik?

Nejprve zkoušíme pacienta léčit konvenčními metodami, tedy psychoterapií a dostupnými psychofarmaky. Když to nefunguje (nebo funguje jen málo) a vidíme, že se stále „točí v kruhu“ nebo je tam hlubší problém, zkoušíme to uchopit v hlubokém hypnotickém stavu.

Tehdy se pacientovi oslabí racionální myšlení ve prospěch emočního prožívání. To, co zažije během sezení s užitím substance, může využít později na sezeních bez substance. Je důležité, aby uchopil věci, které zažije během stavu s psychedeliky, a zakomponuje je pak do své psychoterapie. Dělám hlubinnou terapii, kde dáváme pacientům menší a častější dávky a mezi to mají psychoterapii.

Jak často podáváte pacientovi dávku psychedelik?

Čtyři až pětkrát do roka. Ketamin i častěji, závisí to na pacientovi. Dávky se liší, u LSD jim podávám od 75 do 250 mikrogramů. Pokud bych jim podal už nad 250 mikrogramů LSD, šlo by o psychedelickou terapii.


To se zřejmě liší i podle toho, co který pacient snese.

Ano, tyto hranice jsou relativní. Lidé někdy mají transcendentní zážitky už při 150 mikrogramech, někteří naopak při 500 mikrogramech ani nevědí, že si něco dali. Závisí to na strukturě osobnosti, metabolických predispozicích.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107377 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co se děje na terapii s pomocí psychedelik.
  • Co se stane, pokud má pacient „špatný trip“.
  • Zda by mělo být podle něj legalizováno LSD.
  • Jaké má zkušenosti s psychedeliky a zda si i on dává dávky během terapie.
  • Proč trvá sezení s použitím psychedelik 12 hodin.
Domů
Sdílet
Diskuse