Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 9:53
Čas čtení 0:59
Ilona Hobzová

Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří

Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří
Zdroj: TASR/AP
NEWS FINSKO NATO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vstup Finska do NATO podporuje vedení země a 60 procent tamních obyvatel.

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marin oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance (NATO). Švédsko bude podle listu The Guardian brzy následovat. Obě země navštívil britský premiér Boris Johnson a podepsal s nimi vzájemné bezpečnostní dohody.

Členství v NATO by posílilo bezpečnost Finska

Společné prohlášení zveřejnili ve čtvrtek prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marin. „Členství v NATO by posílilo bezpečnost Finska. Jako člen NATO by Finsko posílilo celou obrannou alianci. Finsko musí neprodleně požádat o členství v NATO. Doufáme, že kroky, které jsou k tomuto rozhodnutí zapotřebí, budou urychleně učiněny během několika příštích dnů,“ uvedli představitelé státu. 

Podpora finské veřejnosti pro vstup do NATO po začátku ruské vojenské invaze stoupla na více než 60 procent. Předtím se zhruba dvě desetiletí stabilně nacházela v rozmezí 20–30 procent. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Na možnost vstupu Finska i Švédska do NATO už reagoval také Kreml prostřednictvím mluvčího Dmitrije Peskova. Ten Sky News sdělil, že pokud by Finsko a Švédsko vstoupily do NATO, Rusko by v oblasti západních záležitostí muselo být sofistikovanější, aby zajistilo své zemi bezpečnost. 

Finský prezident Niinistö na otázku, jestli Finsko ruského prezidenta Putina provokuje tím, že zvažuje členství, odpověděl: „Já bych mu řekl: ‚Ty za to můžeš. Podívej se do zrcadla.‘“ Britský předseda vlády Boris Johnson zase během podepisování vzájemných dohod slíbil, že bude Finsko i Švédsko bránit před potenciálními ruskými hrozbami.

Domů
Sdílet
Diskuse