Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 21:15
Čas čtení 1:19
Viktor Kniš TASR

Rusko varovalo Finsko a Švédsko před vstupem do NATO. Vyhrožuje důsledky

Rusko varovalo Finsko a Švédsko před vstupem do NATO. Vyhrožuje důsledky
Zdroj: TASR/AP
NEWS FINSKO NATO RUSKO ŠVÉDSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Severské země byly ze strany Ruska informovány, k čemu jejich případný vstup do NATO povede.

Rusko prostřednictvím diplomatických kanálů varovalo Finsko a Švédsko před důsledky, které by měl jejich případný vstup do Severoatlantické aliance. Nové výhrůžky ze strany Moskvy zazněly v den, kdy o možném členství v NATO začali jednat finští poslanci. Informují o tom TASS a Sky News.

„Všechna naše varování jsme tlumočili veřejně i prostřednictvím bilaterálních kanálů. Vědí o tom, takže by neměli být ničím zaskočeni. Byli informováni o všem, k čemu to povede,“ prohlásila pro ruskou státní televizi Rossija 24 mluvčí resortu diplomacie v Moskvě Marija Zacharova.

NATO se podle ní už nějakou dobu snaží obě severské země začlenit do svých struktur, a to i prostřednictvím vojenských cvičení či společného výcviku. Jaké důsledky by měl vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance, však Zacharova nekonkretizovala.

Fínsko Sanna Marinová
Zdroj: TASR/AP

Jeden z nejbližších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina, místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv, minulý týden prohlásil, že Moskva by v takovém případě posílila své pozemní, námořní i vzdušné síly v oblasti Baltského moře, což by zahrnovalo i rozmístění jaderných zbraní.

Finsko a Švédsko v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině začaly zvažovat odklon od své dlouhodobé politiky vojenské neutrality.

O případném členství v NATO začali ve středu odpoledne oficiálně jednat poslanci finského parlamentu. Zvažovat budou i jiné alternativní možnosti zajištění bezpečnosti Finska, které má s Ruskem přibližně 1 300 kilometrů dlouhou hranici a už v minulosti na něj zaútočil Sovětský svaz. Finská premiérka Sanna Marin vyjádřila naději, že poslanci dospějí k rozhodnutí již během několika týdnů.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Podpora finské veřejnosti pro vstup do NATO po začátku ruské vojenské invaze stoupla na více než 60 procent. Předtím se zhruba dvě desetiletí stabilně nacházela v rozmezí 20 – 30 procent. O podání přihlášky do NATO se momentálně diskutuje i v sousedním Švédsku.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse