Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 8:47
Čas čtení 0:46
Barbora Volfová

Rusko přerušilo dodávky plynu do Finska, s přísunem plynu pomůže Estonsko

Rusko přerušilo dodávky plynu do Finska, s přísunem plynu pomůže Estonsko
Zdroj: Unsplash/KWON JUNHO/volně k použití
NEWS FINSKO RUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jedná se o pokračování eskalace sporu mezi západními zeměmi a Ruskem.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v sobotních ranních hodinách přerušila dodávky plynu do sousedního Finska. Jedná se o pokračování eskalace sporu mezi západními zeměmi a Ruskem, kterému odmítají platit za plyn v rublech. Finský Gasgrid později uvedl, že nedojde k žádnému narušení zákazníků, jelikož země není na dodávkách ruského plynu nijak ekonomicky závislá, informuje o tom BBC.

Doporučeno
Bělorusko podle tamních médií zakázalo román George Orwella 1984, stejně jako v minulosti Sovětský svaz Bělorusko podle tamních médií zakázalo román George Orwella 1984, stejně jako v minulosti Sovětský svaz 20. května 2022 18:53

Poté, co západní mocnosti uvalily na Rusko sankce kvůli válce na Ukrajině, Rusko prohlásilo, že „nepřátelské“ země musí platit za plyn v rublech. Helsinky tuto podmínku odmítají, přerušení dodávek však následovalo také po oznámení, že Finsko požádá o členství v NATO. Gazprom už dříve přerušil dodávky plynu pro Bulharsko a Polsko. Tento krok tehdy lídři EU označili za „vydírání“ ze strany Moskvy.

„Řídíme dovoz plynu přes Balticconnector a plynárenská soustava je v současné době v rovnováze,“ informuje společnost Gasgrid. Balticconnector je obousměrný plynovod, který spojuje estonské a finské plynové sítě.


„Na tuto situaci jsme se pečlivě připravovali a za předpokladu, že nedojde k výpadkům v přepravní síti plynu, budeme moci v následujících měsících zásobovat plynem všechny naše zákazníky," uvedl generální ředitel finské státní energetické firmy Gasum Mika Wiljanen v prohlášení. Společnost bude plyn svým zákazníkům dodávat přes přípojku z Estonska.

Domů
Sdílet
Diskuse