Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2022 v 9:34
Čas čtení 1:36
Tereza Patočková

V USA omilostnili poslední odsouzenou „čarodějnici“ ze Salemu. Trvalo to 329 let

V USA omilostnili poslední odsouzenou „čarodějnici“ ze Salemu. Trvalo to 329 let
Zdroj: Pxfuel/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Případ se k zákonodárcům dostal poté, co se o něj začala zajímat zvídavá třída občanské výchovy. Studenti dokonce připravili návrh zákona.

V Massachusetts byla ve čtvrtek oficiálně omilostněna poslední „salemská čarodějnice“.

Zákonodárci formálně zprostili Elizabeth Johnson Jr. viny a po 329 letech očistili její jméno. V roce 1693 byla neprávem odsouzena za čarodějnictví k trestu smrti. Rozsudek přišel v době vrcholícího procesu s čarodějnicemi v Salemu. Informoval o tom deník The Guardian.

Johnson nebyla nikdy popravena, ale nebyla ani oficiálně omilostněna jako jiní neprávem obvinění z čarodějnictví. Zákonodárci loni souhlasili s přehodnocením jejího případu poté, co se jejího příběhu ujala jedna zvědavá třída občanské výchovy osmáků na škole North Andover. Studenti během výuky zkoumali, jaké legislativní kroky by byly potřebné k očistě jejího jména.

Doporučeno
Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) 28. května 2022 v 11:30

„Většinu roku strávili prací na tom, aby vytvořili podklady pro zákonodárný sbor – vlastně psali návrh zákona, psali dopisy zákonodárcům, vytvářeli prezentace, dělali veškerý výzkum, dívali se na skutečné svědectví Elizabeth Johnson a dozvídali se stále více o procesech a o tom, co se s čarodějnicemi v Salemu dělo,“ řekla učitelka Carrie LaPierre, jejíž studenti se výzkumného projektu ujali.

čarodějnice
Zdroj: Unsplash/Joshua Newton/volně k užití

Studenti poté zaslali svůj výzkum státní demokratické senátorce Dianě DiZoglio.

Následná legislativa, kterou na jejich popud DiZoglio zavedla, byla začleněna do návrhu zákona o rozpočtu a následně také schválena. „Nikdy nebudeme schopni změnit to, co se stalo obětem, jako je Elizabeth, ale přinejmenším můžeme uvést věci na pravou míru,“ řekla DiZoglio.

Elizabeth Johnson, které bylo v době honů na čarodějnice 22 let, je podle organizace Witches of Massachusetts Bay, jež se věnuje historii a tradici honů na čarodějnice, poslední obviněnou čarodějnicí, která byla takto očištěna. O Elizabeth neexistuje mnoho záznamů kromě toho, že žila v oblasti, která je nyní součástí Severního Andoveru, a nikdy se nevdala ani neměla děti.

„Po 300 let byla Elizabeth Johnson Jr. bez hlasu a její příběh byl ztracený v běhu času,“ řekla státní senátorka Joan Lovely ze Salemu.

V Salemu a sousedních městech bylo během honů na čarodějnice zabito dvacet lidí a stovky dalších obviněny. Šílenství začalo v roce 1692 a bylo ve velké části živeno především pověrami a strachem z nemocí. Devatenáct žen bylo oběšeno a jeden muž byl rozdrcen k smrti kameny.

Doporučeno
„Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu 16. července 2024 v 13:00

Elizabeth Johnson byla odsouzena k smrti oběšením. K tomu však nikdy nedošlo, jelikož guvernér William Phips její trest zvrátil ve chvíli, kdy v Salemu vyplula na povrch ohromná hrubost justičních omylů. Během následujících tří století byly následně oficiálně očištěny desítky podezřelých, včetně vlastní matky Elizabeth. Z nevysvětlitelného důvodu však nebylo jméno Elizabeth Johnson nikdy do různých legislativních pokusů napravit salemské bezpráví zahrnuto.

Domů
Sdílet
Diskuse