Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2022 v 9:34
Čas čtení 1:36
Tereza Patočková

V USA omilostnili poslední odsouzenou „čarodějnici“ ze Salemu. Trvalo to 329 let

V USA omilostnili poslední odsouzenou „čarodějnici“ ze Salemu. Trvalo to 329 let
Zdroj: Pxfuel/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Případ se k zákonodárcům dostal poté, co se o něj začala zajímat zvídavá třída občanské výchovy. Studenti dokonce připravili návrh zákona.

V Massachusetts byla ve čtvrtek oficiálně omilostněna poslední „salemská čarodějnice“.

Zákonodárci formálně zprostili Elizabeth Johnson Jr. viny a po 329 letech očistili její jméno. V roce 1693 byla neprávem odsouzena za čarodějnictví k trestu smrti. Rozsudek přišel v době vrcholícího procesu s čarodějnicemi v Salemu. Informoval o tom deník The Guardian.

Johnson nebyla nikdy popravena, ale nebyla ani oficiálně omilostněna jako jiní neprávem obvinění z čarodějnictví. Zákonodárci loni souhlasili s přehodnocením jejího případu poté, co se jejího příběhu ujala jedna zvědavá třída občanské výchovy osmáků na škole North Andover. Studenti během výuky zkoumali, jaké legislativní kroky by byly potřebné k očistě jejího jména.

Doporučeno
Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) Respektuju: Dostáváme výhružky smrtí i děkovné zprávy. V Česku jiná podobná platforma není (Rozhovor) 28. května 2022 v 11:30

„Většinu roku strávili prací na tom, aby vytvořili podklady pro zákonodárný sbor – vlastně psali návrh zákona, psali dopisy zákonodárcům, vytvářeli prezentace, dělali veškerý výzkum, dívali se na skutečné svědectví Elizabeth Johnson a dozvídali se stále více o procesech a o tom, co se s čarodějnicemi v Salemu dělo,“ řekla učitelka Carrie LaPierre, jejíž studenti se výzkumného projektu ujali.

čarodějnice
Zdroj: Unsplash/Joshua Newton/volně k užití

Studenti poté zaslali svůj výzkum státní demokratické senátorce Dianě DiZoglio.

Následná legislativa, kterou na jejich popud DiZoglio zavedla, byla začleněna do návrhu zákona o rozpočtu a následně také schválena. „Nikdy nebudeme schopni změnit to, co se stalo obětem, jako je Elizabeth, ale přinejmenším můžeme uvést věci na pravou míru,“ řekla DiZoglio.

Elizabeth Johnson, které bylo v době honů na čarodějnice 22 let, je podle organizace Witches of Massachusetts Bay, jež se věnuje historii a tradici honů na čarodějnice, poslední obviněnou čarodějnicí, která byla takto očištěna. O Elizabeth neexistuje mnoho záznamů kromě toho, že žila v oblasti, která je nyní součástí Severního Andoveru, a nikdy se nevdala ani neměla děti.

„Po 300 let byla Elizabeth Johnson Jr. bez hlasu a její příběh byl ztracený v běhu času,“ řekla státní senátorka Joan Lovely ze Salemu.

V Salemu a sousedních městech bylo během honů na čarodějnice zabito dvacet lidí a stovky dalších obviněny. Šílenství začalo v roce 1692 a bylo ve velké části živeno především pověrami a strachem z nemocí. Devatenáct žen bylo oběšeno a jeden muž byl rozdrcen k smrti kameny.

Doporučeno
Kdo je nový „taťka Ameriky“, který kandiduje na viceprezidenta? Víme, proč si mladí lidé zamilovali Tima Walze Kdo je nový „taťka Ameriky“, který kandiduje na viceprezidenta? Víme, proč si mladí lidé zamilovali Tima Walze 7. srpna 2024 v 15:34

Elizabeth Johnson byla odsouzena k smrti oběšením. K tomu však nikdy nedošlo, jelikož guvernér William Phips její trest zvrátil ve chvíli, kdy v Salemu vyplula na povrch ohromná hrubost justičních omylů. Během následujících tří století byly následně oficiálně očištěny desítky podezřelých, včetně vlastní matky Elizabeth. Z nevysvětlitelného důvodu však nebylo jméno Elizabeth Johnson nikdy do různých legislativních pokusů napravit salemské bezpráví zahrnuto.

Domů
Sdílet
Diskuse