Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 17:04
Čas čtení 1:50
Ilona Hobzová

Škrty v ČT: Sníží se počet zaměstnanců, omezí se sportovní vysílání a skončí ČT3

NEWS ČESKÁ TELEVIZE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Veřejnoprávní instituce reaguje na rostoucí inflaci a další ekonomické jevy.

Snížení počtu pracovních míst, zastavení velkých investic, omezení v oblasti sportovního vysílání nebo ukončení vysílání nejmladšího kanálu ČT3. To jsou jen některá opatření, která plánuje v nejbližších letech Česká televize. Reaguje tak na rostoucí inflaci a stagnující výši koncesionářského poplatku. Na tiskové konferenci to oznámil generální ředitel Petr Dvořák. 

Neudržitelná situace

„České televizi se v poslední dekádě dařilo navzdory klesající reálné hodnotě televizního poplatku významně rozšiřovat služby poskytované divákům. A to zejména díky tlaku na vnitřní úspory a efektivitu ve všech oblastech. Celých deset let jsme rovněž upozorňovali na to, že takovýto trend není dlouhodobě udržitelný a že přijde okamžik, kdy bez navýšení financování nebude nadále možné stávající rozsah veřejné služby zachovat,“ vysvětlil generální ředitel Petr Dvořák. 

Změny podle něj přicházejí rychleji i kvůli aktuálnímu vývoji inflace a další ekonomickým jevům. Kromě toho je také problematická neměnná výše koncesionářského poplatku. Ten už od roku 2008 činí 135 korun měsíčně pro každou domácnost vlastnící televizor, vlivem inflace ale jeho reálná hodnota klesla na dnešních 86 korun.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ženské postavy z oblíbených českých seriálů? KVÍZ: Poznáš ženské postavy z oblíbených českých seriálů? 6. března 2024 16:30

„Česká televize dosahuje nadprůměrných čísel divácké spokojenosti, za posledních deset let se dokonce stala šestkrát nejsledovanější televizní skupinou v zemi, zatímco dříve takové pozice nedosáhla ani jednou. Díky těmto zkušenostem dokážeme i v dalších letech divákům nabízet pořady, které pro ně budou relevantní. Pouze jich bude méně,“ doplnil na konferenci Dvořák.

Konec ČT3, odchod desítek zaměstnanců

Česká televize plánuje škrty v několika oblastech v celkové výši téměř jedné miliardy korun. V rámci jedné ze strategií udržitelnosti bude muset ČT přistoupit ke snižování počtu pracovních míst. „První vlna propouštění v České televizi nastane v druhé polovině roku 2022 a bude se týkat až 50 pracovních míst. Další vlna bude následovat v průběhu let 2023 a 2024 a dotkne se dalších až 200 pracovních míst,“ píše se v tiskové zprávě.

Přestože ČT slíbila i v následujících letech zachovat vysílání pro všechny divácké skupiny, v rámci škrtů se rozhodla ukončit vysílání programu ČT3, který spustila pro nejstarší věkovou skupinu v březnu 2020 jako reakci na pandemii koronaviru. Skončí 1. ledna 2023. Omezí se také sportovní vysílání, jelikož ceny sportovních vysílacích zpráv enormně rostou, finančně náročná je i výroba sportovních přímých přenosů. Nabídne tak například odprodej sublicence na část zápasů mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

Česká televize také plánuje snížit vklady do distribučních filmů téměř na polovinu těch současných. Klesne také počet původních premiérových pořadů ve všech žánrech. „Když se to podaří a uděláme to chytře, budeme schopni nabídnout divákům kvalitní službu a budeme se snažit otvírat témata pro český televizní trh. Budeme hledat cesty, jak dělat věci neotřelé a nové a takové, které odpovídají tomu, co by ČT dělat měla,“ doplnil Dvořák.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák.
Generální ředitel ČT Petr Dvořák. Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse