Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2022 10:26
Čas čtení 0:50
Ilona Hobzová

Zemřel herec Stanislav Fišer. Daboval Vinnetoua, hlas mu později vzala nemoc

Zemřel herec Stanislav Fišer. Daboval Vinnetoua, hlas mu později vzala nemoc
Zdroj: ČTK/Doležal Michal
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český herec odešel ve věku devadesáti let.

Ve věku devadesáti let zemřel český herec a dabér Stanislav Fišer. Jeho hlasem promlouval například Vinnetou nebo inspektor Clouseau. Zprávu zveřejnil deník Blesk s odvoláním na hercovu partnerku. 

„Standa už není, je v hereckém nebíčku, zemřel v noci po dlouhé nemoci,“ řekla Blesku Fišerova partnerka Antonie. 

Stanislav Fišer se narodil v roce 1931 v Hořicích v Podkrkonoší. Pocházel z herecky kočovné rodiny, brzy sám začal hrát ochotnické divadlo. Prošel Divadlem na Vinohradech, Divadlem Jiřího Wolkera a divadlem E. F. Buriana D 34. V roce 1959 ho angažoval Jan Werich do divadla ABC, se kterým Fišer následně přešel do Městských divadel pražských. Tam zůstal až do svého odchodu do důchodu v roce 1993. 

Stanislav Fišer s Janou Brejchovou ve filmu Smrt černého krále z roku 1971.
Stanislav Fišer s Janou Brejchovou ve filmu Smrt černého krále z roku 1971. Zdroj: Filmové studio Barrandov/Jindřich Panáček

Stanislav Fišer byl televizním a filmovým hercem. První malou roli si střihl coby šestnáctiletý v roce 1947. Nejvíce se ale proslavil v televizních seriálech Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana, Dobrodružství kriminalistiky nebo Pan Tau. 

Velmi se proslavil jako dabér. Jeho hlasem mluví Pierre Brice v roli indiánského náčelníka Vinnetoua. Za dabing získal i cenu Františka Filipovského. Jeho kariéru ale negativně ovlivnila rakovina hrtanu, kterou mu lékaři diagnostikovali v roce 2004. Po chirurgickém zákroku přišel o hlasivky a musel mluvit jen pomocí speciálního přístroje. Od té doby se stáhl do ústraní a objevil se jen v několika malých rolích.

Domů
Sdílet
Diskuse